fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Noua telecabină de la poalele Cetății a fost inaugurată. Devenii au putut urca gratuit în cetate și au fost impresionați de frumusețea Incintei I, „Inima Cetății” (FOTO-VIDEO)

Noua telecabină, care va urca  turiștii și vizitatorii în Cetatea Devei, este, de astăzi, funcțională. Investiția municipalității a fost inaugurată astăzi fără discursuri, deși oficialitățile au fost prezente, ci doar în prezența devenilor, care au dorit să urce în cetate cu ascensorul. Înainte ca acest lucru să fie posibil, preoții au rostit o slujbă de sfințire.

Urcarea cu telecabina dureză aproximativ 3 minute și jumătate.

Investiția este extrem de importanta pentru turismul din Deva, având în vedere că Cetatea este simbolul orașului.

„A fost o investiție așteptată și de mine și de colegii din primărie, care au muncit enorm de mult ca să obținem aceste fonduri. A fost așteptată și de deveni, dar nu mai de ei, ci și de turiști și vizitatori, în egală măsură. Iată că a venit această zi să dăm în folosință o investiție din bugetul local, în valoare de 4 milioane de euro, cu o capacitate aproape dublă, de la 16 locuri la 30 de locuri. Un lucru foarte important este că timpii de așteptare pentru vizitatori este redus la jumătate. Era o chestiune de disconfort mare în perioada verii, când erau cozi la care vizitatorii stăteau 40-50 de minute și nu era bine.

Este cel mai important obiectiv turistic al municipiului Deva, este un obiectiv de referință, cunoscut la nivel național și, prin aceste investiții publice eu mă bucur că pot să potențez dezvoltarea investițiile private. Tot ce înseamnă industria ospitalității, cu baruri, cafenele, restaurante, rețeaii hotelieră, pensiuni se revigorează. Acesta este scopul investițiilor publice: să sprijine u rostitcomunitatea, prin obiective de investiții, dar în egală măsură să sprijine și mediul antreprenorial, companiile private. Sunt convins că Deva, începând de astăzi și de la finalul lunii mai, când inaugurăm și Incinta I, va vibra de viață”, spune primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea.

Toți oamenii prezenți la eveniment au putut urca și coborî gratuit, în și de pe Cetate, și au putut vizita chiar și Incinta 1 a monumentului istoric, inima cetății. Oamenii s-au declarat impresionați de schimbarea în bine a Incintei 1.

Noul ascensor are o capacitate de 30 de persoane. Investiția a presupus: modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații (plecare și sosire), amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații (plecare, sosire) pentru noile fluxuri de turiști, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii la standardele și normativele în vigoare.

În zona de așteptare au fost montate bănci, coșuri de gunoi, a fost realizat iluminatul exterior cu led, au fost plantați copaci ornamentali și rondouri pentru flori. De asemenea, a fost iluminat arhitectural grupul statuar al gimnastelor.

Telecabina funcționează zilnic, între orele 10:00-19:00.
Un bilet pentru o călătorie dus-întors adulți costă 20 de lei.
Copiii până la 14 ani și pensionarii vor plăti 10 lei/călătorie dus-întors.
Persoanele cu dizabilități au acces gratuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *