fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

ULTIMA ȘANSĂ PENTRU CANDIDATURĂ. Mircia Muntean vrea să scape de prima condamnare penală. A depus o contestație în anulare, în cazul dosarului de abuz în serviciu

Fostul primar al municipiului Deva își joacă, zilele acestea, ultima carte pentru a putea candida la alegerile locale din anul 2024, pentru postul de edil al municipiului reședință de județ. La începutul lunii februarie 2023, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar, care are ca și obiect „Contestație în anulare – recurs”, în cazul abuzului în serviciu pentru care a fost condamnat definitiv în anul 2013. La aceea vreme, Mircia Muntean a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat că a încheiat tranzactii ilegale de terenuri.

În iunie 2016, la câteva zile după ce a redevenit primar, Mircia Muntean a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României la şase ani de închisoare, în dosarul în care a fost judecat pentru conducerea sub influenţa alcoolului. Pedeapsa pentru infracţiunea comisă în toamna anului 2014 a fost de doi ani de închisoare, dar s-a adăugat condamnării mai vechi, de patru ani de închisoare, cu suspendare, pentru infracţiuni legate de abuzul în serviciu.

„În temeiul art. 336 alin.1 din Codul penal cu reţinerea dispoziţiilor art. 41 alin. 1 din Codul penal, condamnă pe inculpatul Muntean Mircia (date de stare civilă) la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. În baza art. 67 alin.1 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a şi b din Codul penal, pe o perioadă de 2 ani, în condiţiile art. 68 din Codul penal. În baza art. 65 din Codul penal, interzice inculpatului drepturile prev. de art.66 alin.1 lit. a şi b din Codul penal cu titlu de pedeapsă accesorie. În baza art. 96 alin. 4 din Codul penal, revocă suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 4 ani închisoare, aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin sentinţa penală nr. 703/17.07.2013, definitivă prin decizia penală nr. 179/24.09.2013, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători. În baza art. 43 alin. 1 din Codul penal, adaugă la pedeapsa aplicată în cauză, de 2 ani închisoare, pedeapsa anterioară de 4 ani închisoare, urmând ca inculpatul Muntean Mircia să execute, în total, pedeapsa principală de 6 (şase) ani închisoare. Aplică inculpatului alături de pedeapsa principală pedeapsa complementară constând în exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a şi b din Codul penal, pe o perioadă de 2 ani, în condiţiile art. 68 din Codul penal. Interzice inculpatului, pe perioada executării pedepsei, exercitarea drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a şi b din Codul penal, cu titlu de pedeapsă accesorie. Conform art. 274 alin.1 din Codul de procedură penală, obligă pe inculpat la plata sumei de 3000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, se arată în sentința de fond a Curții Supreme.

În 24 aprilie 2017, sentința a rămas definitivă, iar Mircia Muntean a fost încarcerat, până în 23 decembrie 2019.

Ultima șansă 

Dacă alegerile locale din anul 2024 vor fi în luna septembrie, Mircia Muntean, fostul primar al municipiului Deva, nu va putea candida pentru un nou mandat. În Hotărârea nr. 1445/2019 a Judecătoriei Deva, prin care Mircia Muntean a fost liberat condiționat din Penitenciarul Deva, este menționat că pedeapsa principală expiră la data de 19.10.2022. După această dată, începe perioada de 2 ani, în care este activă pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a fi ales. Astfel, până la data de 19.10.2024, Mircia Muntean nu are dreptul de a fi ales în nicio funcție publică. 

În cazul în care Înaltă Curte de Casație și Justiție îi anulează pedeapsa de patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, Mircia Muntean va putea candida la alegerile locale din 2024, pentru că va rămâne doar cu pedeapsa din dosarul pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. 

Primul termen de judecată a fost stabilit în data de 27.02.2023, la completul de 5 judecători ai ÎCCJ.

blank

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *