fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Voluntari pentru Deva. 17 deveni fac parte din proiectul „Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local”, derulat de Societatea Academică din România

Proiectul „Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local”, derulat de Societatea Academică din România în parteneriat cu Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon are ca scop principal creșterea capacității de mobilizare și implicare civică, în special în rândul tinerilor prin dezvoltarea unor metode de monitorizare și advocacy, în vederea îmbunătățirii educației, transportului public și gestionarea deșeurilor.

Proiectul se desfășoară pe perioada a cel puțin 8 luni din 2023 și reprezintă o mișcare la nivel național, prin care echipele de voluntari din cele 8 orașe alese își propun să schimbe lucrurile în orașele lor, începând de la firul ierbii. Orașele care fac parte din acest proiect sunt Deva, Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Constanța, Giurgiu, Râmnicu Vâlcea și Sectorul 1 al Capitalei.

Echipa din Deva este formată din voluntari civici, în număr de 16, și un coordonator local, Nan Lavinia.

Voluntarii civici sunt împărțiți pe trei domenii de activitate astfel:

– educație: Marinescu Daniela, Gheorghiu Claudia, Nedelea Alexandra, Iriciuc Natanael, Dolhănescu Roxana, Emilia Drăgoi;

– transport public local: Bulea Adrian , Orosz Robert, Pataki Monica, Georgeta Radu, Demean Dorinela;

– gestionarea deșeurilor: Jecherean Mihaela, Ștefan Alina, Călin Moraru, Stan Mihaela, Dan Diana;

Echipa din Deva a participat la trainigul de formare, organizat de Societatea Academică din România în perioada 11-12.12.2022, la Predeal, unde au pus la punct planurile de acțiune pentru cele 3 domenii: educația, gestionarea deșeurilor și transport public.

Astfel, cele mai importante lucruri pe care echipa își propune să le obțină în 2023 sunt:

-conștientizarea asupra dotării cabinetelor medicale școlare și stomatologice din Deva și promovarea acestora în rândul elevilor
-colectarea separată și creșterea gradului de reciclare din deșeurile municipale
-completarea infrastructurii platformelor de colectare deșeuri plurifamiliale
– promovarea utilizării transportului public în comun ca măsură de îmbunătățire a calității aerului înconjurător, de diminuare a nivelului de zgomot și fluidizarea traficului

Lavinia Nan este coordonatorul local al echipei de Cetățeni Activi ai Municipiului Deva. Fiind și președinta unui ONG cu multiple activități civice, medico-sociale, culturale, ecologice și educative își dorește să vadă Deva ca un oraș vest european, cu o etică dezvoltată privind situația mediului înconjurător.

În acest sens, pe data de 27.12.2022, în calitate de coordonator al proiectului, coordonatoarea locală Lavinia Nan, a avut o scurtă întâlnire constructivă cu primarul municipiului Deva, Florin Oancea, pentru a-i prezenta proiectul civic pe care împreună cu echipa îl va derula.

În urma întâlnirii, administrația locală și-a asumat faptul că va oferi suport în a evalua și a îmbunătăți cele trei domenii de activitate ale proiectului: educație, transport public local și gestionarea deșeurilor.

„Cred că cetățeanul implicat civic va putea influența autoritățile locale să facă schimbări sustenabile, căci numai împreună se pot găsi soluțiile cele mai bune, iar cu ajutorul primăriei și a edililor vom reuși să aducem schimbări pozitive și sperăm să reușim să intermediem un dialog deschis între cetățeni și autoritățile publice locale. Vă vom ține la curent cu rezultatele muncii noastre!” – Coordonator local, Nan Lavinia.

Ghid pentru responsabilitate și implicare civică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *