Primarul Devei, Nicolae-Florin Oancea, anunță că, cel mai probabil, în luna ianuarie 2023, toate autobuzele electrice comandate de administrația locală vor ajunge în municipiu. Potrivit edilului, mijloacele de transport în comun ar fi trebuit să ajungă în Deva mai devreme și în tranșe, dar, potrivit promisiunilor făcute de firma câștigătoare a licitației, acestea vor fi livrate toate, în prima lună a anului viitor.
„Autobuzele electrice ar fi trebuit să vină în luna noiembrie-decembrie 2022, dar le-au contramandat pentru luna ianuarie 2023, când vor veni toate. Sunt două componente: achiziția de microbuze și autobuze electrice, care vor fi livrate în luna ianuarie, iar a doua componentă este infrastructura de transport public local. Documentațiile de proiectare pentru infrastructură au fost predate și preconizăm că în cursul ianuarie 2023 vor începe lucrările. Termenul de execuție este finalul anului 2023, pe infrastructură. Important este să vină autobuzele și microbuzele, în ianuarie se apucă de lucru la infrastructură, iar până în octombrie-noiembrie 2023 finalizăm”, a declarat primarul Devei, Nicolae Florin Oancea.
Autobuze electrice, imediat scoase pe trasee
Administrația locală dorește ca odată ce autobuzele electrice ajung în municipiul Deva, acestea să fie scoase pe trasee. Pentru acest lucru, a fost necesară închirierea unui spațiu, pe strada Depozitelor, unde vor fi garate mijloacele de transport în comun, și unde vor fi montate stațiile de încărcare. Contractul de închiriere a fost făcut pe maximum 18 luni, și va intra în vigoare doar cu 5 zile înainte de momentul în care autobuzele vor ajunge la Deva. Hala închiriată de Primăria Deva are o suprafață de 100 de metri pătrați, iar terenul are 4.500 de metri pătrați.
Spațiul necesar garării tuturor autovehiculelor achiziționate până la finalizarea construcției noului depou, a trebuit să îndeplinească mai multe caracteristici:
- platformă betonată privind gararea vehiculelor, preferabil acoperită pe timp de iarnă/hală;
suprafață a platformei de garare a flotei de 26 vehicule/ mijloace de transport compusă din 4 autobuze Karsan e- Atak (tip 1), 22 autobuze Karsan Jest Electric ( tip 2 ), pentru o parcare paralelă a acestora care permite economisirea spațiului, de minimum 3000 mp; - Acces nelimitat la utilități, prioritar la rețea de energie electrică;
- Deținere post de transformare electrică. Acest post de transformare electrică va fi amplasat pe terenul proprietarului de la care se va închiria spațiul necesar garării vehiculelor asigurând conectarea stațiilor de încărcare montate provizoriu pentru asigurarea intreținerii SOC ( State of Change – stare/nivelul de încărcare al bateriei ) la o distanță de maxim 50 m. Puterea necesară alimentării/încărcării minimului de 2 stații lente pentru autobuzele Karsan e- Atak este de 120 kw ( 2 buc x 60 kw ) și a curentului necesar pentru acestea este de 200 A ( 2 buc x 100 A ), iar pentru minimul de 8 stații lente pentru autobuzele Karsan Jest Electric, puterea necesară alimentării/ încărcării este de 160 kw ( 8 buc x 20 kw ) și a curentului necesar pentru acestea este de 320 A ( 8 buc x 40 A ) . Puterea necesară alimentării /încărcării și a curentului necesar celor 10 stații lente, considerate minimul necesar pentru asigurarea întreținereii SOC este de 280 kw, respectiv 520 A. Solicitarea este fundamentată pe recomandarea furnizorului de utilaje privind minimul stațiilor de încărcare necesar asigurării întreținerii SOC a flotei de 26 vehicule.
- Hidranți interiori/exteriori, extinctoare;
- Asigurare spațiu depozitare ( incintă / magazie cu platformă betonată ) pentru stațiile de încărcare nepuse în folosință, cu o suprafață de minim 40 mp dacă platforma destinată depozitării flotei de 26 autobuze ecologice este un spațiu deschis;
- Asigurare groapă inspecție auto/ canal service auto amplasat pe terenul proprietarului de la care se va închiria spațiul necesar garării vehiculelor;
- Paza și protecția bunurilor asigurate de proprietarul spațiului, identificate prin sistem de iluminat, de închidere/ zăvorire, de supraveghere video și pază 24 ore/ zi a spațiilor de garare a autobuzelor, a spațiului de depozitare a stațiilor de încărcare nemontate și a zonei spațiilor de încărcare montate provizoriu;
- Delimitarea teritorială a platformei de depozitare prin împrejmuire cu gard și crearea zonei de acces, dacă acestea nu există;
Durata estimativă necesară închirierii spațiilor este de 18 luni.
Modernizarea transportului local
Valoarea contractului de proiectare și execuție aferente proiectului de modernizare a sistemului de transport public local, prin reabilitarea infrastructurii aferente, are o valoare totală de 48.303.905,52 lei fără TVA. Contractul de proiectare și execuție se derulează cu Asocierea Axa Trans Construct SRL – Radcom SA – Depisto Star SRL – Europexpres SRL – Red Power Cons SRL – Green Business SRL – Smart Technology Research & Consulting SRL – Expert Proiect SRL prin lider de asociere Axa Trans Construct SRL. Durata de executare a contractului este de 20 de luni (5 luni proiectare și 15 luni execuție lucrări).
Documentațiile de proiectare aferente obiectvului au fost predate și este în curs de obținere autorizația de construire, astfel că primăria preconizează ca în cursul lunii ianuarie 2023 să înceapă execuția lucrărilor.
Investiţia de modernizare a sistemului de transport public local prin reabilitarea infrastructurii aferente prevede:
- construirea unui depou cu toată infrastructura necesară funcţionării unui parc auto electric, inclusiv dispecerat
- construirea staţiei capăt de linie în zona Gării, cu infrastructura necesară pentru încărcarea autobuzelor electrice
- construirea unei staţii intermediare de alimentare electrică a autobuzelor
- modernizare şi dotare staţii de călători (creare adăposturi, alveole, info călători)
- reabilitare infrastructură rutieră str. Depozitelor şi amenajare sens giratoriu în zona Gării
- introducerea unui sistem de e-ticketing, taxare bazată pe utilizarea cardului contactless şi bilete de hârtie
- sisteme de: monitorizare şi dispecerizare autobuze, informare a călătorilor şi de securitate prin monitorizare video
Proiectul de modernizare a transportului public local din municipiul nostru se derulează în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
„Acest proiect împreună cu cel de modernizare a sistemului de transport public local prin achiziționarea a 26 de vehicule ecologice și 33 de stații de încărcare electrice vor contribui la creşterea calităţii serviciilor de transport public local în municipiul Deva, precum şi la o calitate mai bună a vieţii locuitorilor prin reducerea emisiilor de CO2”, mai spune primarul Devei, Florin-Nicolae Oancea.
Valoarea totală a contractului de furnizare a 26 de autobuze electrice (22 de minibuze + 4 autobuze) și 33 de stații de încărcare electrice (7 stații de încărcare rapidă și 26 de stații de încărcare lentă) este de 36.820.000 lei fără TVA ( 43.815.800 lei TVA inclus).
Firma câștigătoare este Anadolu Automobil Rom SRL.