Situație jenantă pentru viceprimarul Devei Ovidiu Moș, căruia i s-a cerut demisia, ieri, în ședința de Consiliu Local. Acesta are calitatea de pârât într-un dosar cu administrația locală pe care o conduce. Primăria Deva este cea care a deschis procesul împotriva lui Ovidiu Moș, împotriva lui Mircia Muntean, dar și împotriva firmei DD-Chim, sperând că va putea recupera un prejudiciu în valoare de aproape 2,5 milioane de lei. În fapt, în anul 2019, inspectorii Curții de Conturi au constatat faptul că Primăria Deva a decontat în baza unei proceduri incorecte de atribuire a unui contract suma de 2,5 milioane de lei, valoarea serviciilor fiind supraevaluate. Dosarele au fost înregistrate la Curtea de Apel Alba-Iulia, în apel, în data de 21.07.2023.
Cel care i-a cerut demisia viceprimarului Ovidiu Moș este consilierul local USR Lucian Mara.
Lucian Mara: Domnule viceprimar, Ovidiu Moș, având în vedere că aveți calitatea de pârât într-un proces cu primăria Deva, instituție pe care o conduceți, luați în calcul să vă dați demisia și să vă continuați activitatea ca și consilier?
Ovidiu Moș: Nu discut…
Lucian Mara: E vorba despre un prejudiciu constatat de Curtea de Conturi, știți probabil. Nu ați luat în calcul niciodată să demisionați din funcția de viceprimar? Sau considerați că nu e nicio problemă faptul că instituția pe care o conduceți astăzi se află în proces cu dumneavoastră?
Moș Ovidiu: Nicio problemă.
Deva, mulsă de bani
Pentru două contracte de deratizare, care s-au derulat pe parcursul a câte patru luni fiecare, fosta administrație locală din Deva s-a angajat, în anul 2016 și 2017, să plătească mult peste suma care ar fi fost plătită în patru ani, pentru același serviciu. Realitatea este scrisă, negru pe alb, într-un raport al Camerei de Conturi Hunedoara, făcut în vara anului 2019. Potrivit documentului, prejudiciul constatat este de aproape 2,5 milioane de lei.
Povestea pleacă de la începutul anului 2016, atunci când vechiul contract pe care administrația îl avea cu firma DD Chim a expirat. A fost inițiată o nouă procedură de licitație, dar ofertele cele patru firme participante au fost declarate inadmisibile și neconforme, drept pentru care s-a propus anularea licitației. Între timp, în 15 iulie 2016, când procedura era în faza de contestație la CNSC, administrația locală atribuia contractul pe o perioadă de patru luni către DD Chim, cu suma de aproximativ 1,5 milioane de lei. La acel moment, primarul Devei era Mircia Muntean. SC Coral Impex, care ocupa primul loc în licitația primăriei anulată inițial, având un preț foarte mic, a contestat această decizie, iar CNSC a dat dreptate societății și a anulat raportul, dar a și dispus reluarea evaluării și atribuirea contractului către Coral Impex. Primăria Deva a atacat decizia CNSC la Curtea de Apel Alba Iulia, dar în luna noiembrie 2016, magistrații au respins acțiunea, obligând administrația locală să pună în aplicare hotărârea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.
Totuși, în 31 mai 2017, la jumătate de an după ce această hotărâre a instanței a fost luată, ea nu era pusă în practică, ba mai mult, administrația locală atribuia un nou contract pe patru luni, tot către DD Chim, cu o valoare de 1,5 milioane de lei. În mai 2017, pentru acest contract, a semnat viceprimarul Ovidiu Moș, pentru că, între timp, Mircia Muntean a fost încarcerat.
În data de 3 ianuarie 2018, văzând că nimeni nu ia în discuție cazul lor și nu pune în aplicare o sentință definitivă, SC Coral Impex SRL trimite o notificare Primăriei, în care le pune în vedere faptul că va face plângere penală pentru purtare abuzivă administrației locale. Acela a fost momentul în care noua conducere a primăriei, după alegerile locale parțiale din luna noiembrie 2017, află despre situație și pune imediat în practică decizia instanței. Contractul cu SC Coral Impex are o valoare totală de aproape 2 milioane de lei, pe patru ani.
Prejudiciu de aproape 2,5 milioane de lei
Verificarea făcută de inspectorii Curții de Conturi relevă faptul că Primăria Deva a decontat în baza unei proceduri incorecte de atribuire a unui contract suma de 2,5 milioane de lei, valoarea serviciilor fiind supraevaluate.
Astfel, administrația locală a plătit, conform deciziei Camerei de Conturi, chiar și de trei ori mai mult pentru aceleași servicii. Primăria a contesta hotărârea la Curtea de Conturi, și pentru că nu a avut câștig de cauză a intentat un proces în instanță.
Imediat după, Primăria Deva înființează o Comisie care stabilește răspunderea individuală a fiecaruia dintre participanții la semnarea celor doua contacte, fiind deschise acțiuni la Tribunalul Hunedoara împotriva acestora abia anul trecut. Tribunalul Hunedoara respinge cererile Primăriei Deva de imputare a sumelor individualizate pe motiv că faptele ar fi prescrise.
În prezent, la Curtea de Apel Alba Iulia se judecă apelul în acest caz.