fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Scandal la finalul ședinței de Consiliu Local Deva. Scânteia care a aprins focul a fost dată de o replică a consilierului local AUR, Marius Mane. Florin Oancea: „Nu mai tac, pentru că ei fac doar campanie electorală”

O ședință de Consiliu Local Deva, care a început frumos, cu intonarea Imnului de Stat a României, de către solistul Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, s-a terminat într-o notă total opusă. La punctul „Diverse”, consilierul local AUR Tiberiu Barstan a ridicat problema birocrației „excesive”, de la Taxe și Impozite, iar de aici s-a ajuns la discuții despre transportul elevilor din Sântuhalm la școală, dar și despre toaletele de la stadion, despre care o persoană i-ar fi spus alesului AUR că sunt „insalubre”. Acesta nu a mers să verifice informația, ci a ales să o facă publică în ședința de CL Deva.

Mai am o intervenție legat de problema asta cu taxele, cu hârtiile pe la primărie, birocrația asta, pe care o consider excesivă. Toată lumea se plânge, cozii, probleme. Azi am avut o discuție cu o persoană care are un chioșc unde vinde țigări și niște ziare, și mi s-a spus că va trebui să plătească gunoiul 360 de lei, în condițiile în care ea are chiria de 500 de lei pe lună. Acolo trebuie regândit, acuma s-a semnat contractul, dar sufocăm nu doar mediul privat și persoane fizice. Taxe peste taxe, trebuie să ne gândim și la cetățeni, că e expunerea destul de mare, care este în perioada de iarnă, și dacă nu găsim niște soluții vizavi de transport copii școală, cred că toți o să avem o problemă. Părerea mea”, a spus consilierul local Tiberiu Barstan.

Răspunsul punctual al administratorului public al Devei, Traian Berbeceanu nu a întârziat să apară.

Tibi, vorbeai despre birocrația excesivă. Știi foarte bine că oamenii pot depune declarațiile pe propria răspundere și online. Este alegerea devenilor să vină la ghișeu, și, ca să venim în întâmpnarea acestor aglomerații de care vorbeai, au fost detașate temporar patru persoane, care fac această activitate. Este o situație incomodă și pentru noi, care va dura 2-3 săptămâni, până când toate persoanele vor reuși să depună acele declarații. Vorbeai de taxa de salubrizare. Știi bine că nu a stabilit-o nici primăria, nici Consiliul Local. A stabilit-o ADI-ul. Noi, ca și administrație publică și dumneavoastră, ca și consilieri locali, putem să încercăm să-i convingem pe deveni că această taxă poate să scadă, în momentul în care o să începem să colectăm selectiv deșeurile. Dacă se va face o colectare selectivă, taxa va scădea.

Tibi, te refereai la taxe și la impozite. Știi foarte bine că la nivelul UAT Deva nu au fost crescute taxele și impozitele, ba mai mult, serviciile pe care le oferim noi, respectiv Aqualand, patinoar, absolut toate serviciile, au rămas la nivelul de anul trecut. Nu s-a pus un ban suplimentar, ci au rămas la nivelul anului trecut, deși cheltuielile au crescut foarte mult. Asta trebuie să știe devenii”, a spus Traian Berbeceanu.

Consilierul local AUR Marius Mane a luat apoi cuvântul, iar la final a aprins scânteia scandalului.

„Trebuie să mai știe, domnule administrator, că administrația publică, reprezentată în mod deosebit de dumneavoastră, ca administrator public, trebuia să ia măsurile necesare ca această colectare selectivă a gunoaielor să se producă în cel mai eficient mod. (…) Astea ar trebui să fie răspunsurile pe care dumneavoastră, în calitate de administrator public, ar trebui să veniți să le dați aici în Consiliul Local, nu să luați la întrebări consilierii locali, că nu aveți în atribuțiile funcției așa ceva. Deci, când o să am, eu știu, nevoie de consilierea dumneavoastră ca milițian sau, mă scuzați (neinteligibil) atunci o să vă comunic, până atunci…”, i-a spus Marius Mane administratorului public al Primăriei Deva, Traian Berbeceanu.

„Domnul Mane, ne despart vreo cinci biblioteci, ca să înțelegeți diferența”, a fost răspunsul lui Traian Berbeceanu.

Sămânța de scandal

Acesta a fost momentul în care spiritele s-au încins la maximum. Liderul de ședință a declarat ședința de Consiliu Local închisă, iar scandalul s-a mutat pe holurile primăriei. Primarul municipiului Deva le-a reproșat aleșilor partidului AUR că nu sunt corecți, atunci când prezintă diferite situații în Consiliul Local.

Tibi, dacă tot spui că ești într-un contact așa de strâns cu cetățenii, fii corect! Faceți numai campanie electorală. Du-te acolo (n.r. la stadion), și dacă nu e corect, vino și spune-mi. Nu povești, că am auzit…”, a intervenit și primarul Florin Oancea.

Nu vă plac contestatarii, realitatea și adevărul. Ce mă interesează pe mine Consiliul Local? Eu reprezint oamenii. O să vin în fiecare zi cu noutăți”, a continuat Tibi Barstan.

Lasă că de acuma o să vedem toate lucrările, tot ce s-o făcut, facem plângeri. Eu l-am respectat până acum (n.r.- pe primarul Florin Oancea). Eu nu răspund pentru colegul meu (n.r. – consilierul local Marius Mane)”, a spus Tibi Barstan.

În momentul în care tu ai fost pe strada Cozia, am luat măsuri. Când ai aflat de la o persoană, cetățean onorabil al Devei, că sunt probleme la stadion, trebuia să mergi acolo, să vezi, și abia apoi să vorbești”, i-a replicat primarul Florin Oancea.

Edilul municipiului Deva spune că a răbufnit din cauza faptului că o parte dintre consilierii locali își fac campanie electorală, în loc să vină cu soluții la problemele pe care le ridică în legislativul local.

Nu mai tac, pentru că ei fac doar campanie electorală. Ei spun: să facem pentru cetățeni, că le este greu. Da, e adevărat, și eu știu că oamenilor le este greu. Vino în ședință de consiliu Local cu cadrul legal, pentru propunerea de reducere a taxei de salubrizare! Nu așa, să spui numai că oamenii o duc greu…! Și eu știu că o duc greu. Eu nu îmi fac temă de campanie pe povara oamenilor.

Nu am cadru legal! Tu, consiler local, știi că nu am cadru legal? Știi! La comisii sunt aceleași discuții, dar acolo nu se filmează. Aici se fac capturi și vor să pară ei cei mai tari”, spune primarul Nicolae Oancea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *