fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Muncitori români, fraudați de compatrioți în Norvegia. Atenționarea ITM Hunedoara despre acest mod de operare

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara atrage atenția tuturor persoanelor din județul Hunedoara, cu privire la situația cetățenilor români aflați la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, care au devenit victimele exploatării prin muncă și/sau ai unor înșelătorii financiare.

Potrivit informațiilor oferite de Ambasada României la Oslo, muncitori români au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaților și au accesat credite foarte mari, la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor, mulți dintre ei rămânând în continuare cu datorii de sute de mii de euro. În timp ce plățile au ajuns către angajator, facturile și creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.

„Metodele folosite de angajatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. «Facilitatorii» solicită 20% – 30% din sumă, copie după pașaport, CNP Norvegian și token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii «împrumută» alte sume considerabile fără știința, dar cu documentele păgubitului.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara recomandă persoanelor care doresc să muncească în afara României, să se informeze consultând pagina web a instituției noastre, www.itmhunedoara.ro și/sau a Inspecției Muncii, www.inspectiamuncii.ro, pentru a-și cunoaște drepturile și a fi protejați”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *