fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Contractele „Green Line Valea Jiului” au fost SEMNATE. 26 de autobuze electrice vor ajunge în județul Hunedoara în luna octombrie 2023

26 de autobuze electrice vor fi livrate în Valea Jiului de firma Anadolu Automobil Rom, în baza contractelor de furnizare de „Autobuze electrice și stații de încărcare autobuze electrice” din cadrul proiectelor „Linia verde de autobuze electrice între Petrila – Petroșani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Uricani – Green Line Valea Jiului” – Componenta 1 și Componenta 2 – LOT 1.

Contractele au fost semnate astăzi, la Consiliul Județean Hunedoara, în cadrul unei scurte ceremonii.

„Iată că astăzi semnăm contractul de furnizare de autobuze electrice și stații de încărcare pentru autobuzele electrice pentru Valea Jiului. Dacă și de astăzi se mai îndoiește cineva că acest program Green Line Valea Jiului se înșeală amarnic. Rămâne doar după semnarea contractului să mai stabilim culoarea autobuzelor, dar vă anunț în mod oficial că nu va fi culoarea roșie. (…) În total, vor fi livrate 26 de autobuze electrice, 12 stații de încărcare rapidă, 30 de stații de încărcare lentă și alte echipamente necesare funcționării. Sunt mulțumit că am reușit să implementăm acest proiect și că locuitorii Văii Jiului vor avea la dispoziție un transport modern, ecologic. Aportul tuturor, începând de la echipa de implementare a proiectului, echipa de conducere a CJ Hunedoara, până la primarii din Valea Jiului a fost însemnat, iar implicarea fiecăruia a dus la acest rezultat. În câteva luni, pe traseele de transport în comun din Valea Jiului vor circula autobuze electrice de ultimă generație”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

„Vorbim despre 26 de autobuze moderne, complet electrice, de ultimă generație, cu o autonomie de peste 200 de km, cu o capacitate de peste 50 de locuri. Ne-am asumat un termen de livrare foarte scurt. Vrem ca până la sfârșitul lunii octombrie, să avem toate autobuzele și toate stațiile de încărcare montate la locațiile indicate de autoritatea contractantă”, a spus Maria Magdalena Peșu, director general Anadolu Automobil Rom. 

„Foarte mulți au crezut că se va pune capac peste acest proiect. Și acum suntem un pic în întârzire, au șase luni la dispoziție să aducă autobuzele. Săptămâna viitoare, dacă toate lucrurile merg bine, va fi scoasă la licitație și partea a doua, componenta construcțiilor, și în condițiile acestea sperăm ca la începutul anului viitor tot ce este ban pe POR pe acest proiect să fie cheltuit. Proiectul va fi încheiat la 31 decembrie 2023, iar anul viitor putem vorbi despre un transport ecologic în Valea Jiului”, a declarat administratorul public al CJ Hunedoara, Costel Avram. blank

În cadrul Componentei 1, vor fi livrate 8 autobuze electrice fabricate în Turcia, 4 stații de încărcare rapidă, 10 stații de încărcare lentă, 2 stații de încărcare rapidă autovehicule/ autobuze electrice și alte 4 echipamente. Valoarea acestui contract de furnizare se ridică la 21.110.600 lei (TVA inclus).
În cadrul Componentei 2, vor fi livrate 18 autobuze electrice, 8 stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă. Contractul de furnizare are o valoare de 44.744.000 lei (TVA inclus).

blank

În total, prin cele două contracte de furnizare, pentru Linia verde Green Line Valea Jiului, vor fi livrate 26 de autobuze electrice, 12 stații de încărcare rapidă, 30 de stații de încărcare lentă, 2 stații de încărcare rapidă autovehicule/ autobuze electrice și alte 4 echipamente. Valoarea totală a celor două contracte semnate, astăzi, se ridică la 65.854.600 lei (TVA inclus).

Termenul de livrare prevăzut în contract este 31 octombrie 2023.

blank

Proiectele „Linia verde de autobuze electrice între Petrila – Petroșani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Uricani – Green Line Valea Jiului” – Componenta 1 și „Linia verde de autobuze electrice între Petrila – Petroșani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Uricani – Green Line Valea Jiului” – Componenta 2 sunt finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

„Acest proiect a început în anul 2018 sau 2019. Lider de proiect a fost o primărie de Valea Jiului, dar din păcate nu am reușit să facem pași foarte importanți. La momentul anului 2020, de când domnul președinte Laurențiu Nistor a preluat conducerea Consiliului Județean, Consiliul Județean a devenit lider de proiect și am reușit să deblocăm situația în care eram. Așa cum vedeți și dumneavoastră, astăzi am reușit să semnăm contractul. Este un proiect foarte bun pentru noi, toți cei din Valea Jiului, și este, după Apa Serv, al doilea mare proiect integrat pentru Valea Jiului, pentru că beneficiază de acest proiect toate localitățile din Valea Jiului. În momentul de față, avem un transport interjudețean. La Petrila este o firmă de transport, la Petroșani altă firmă, cred că și în celelalte localității la fel”, a declarat primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

„Vreau să spun că ceea ce a declarat domnul primar, eu am ezitat să o spun la început, pentru un simplu motiv: iarăși spunea presa că se laudă Nistor. Nu mă laud! Așa a fost. Iar după venirea mea la Consiliul Județean împreună cu primarii din Valea Jiului, am reușit să deblocăm acest proiect și, iată, astăzi semnăm contractul de livrare a autobuzelor”, a mai precizat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor. 

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea condițiilor de transport public de persoane, reducerea emisiilor de carbon prin utilizarea unor mijloace de transport nepoluante și adaptarea la nevoile actuale de mobilitate urbană din Valea Jiului. Proiectele sunt realizate în parteneriat cu UAT-urile din Valea Jiului, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) pentru transport public zonal (Green Line) în Valea Jiului. Linia verde de autobuze electrice va deservi patru trasee care însumează 125 de kilometri dus-întors.
Valoarea proiectului Green Line Valea Jiului – Componenta 1 este de 49.089.440,17 lei, iar Componenta 2 are o valoare totală de 46.017.326,14 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *