Fostul liceu „Auto” din Deva își va schimba complet înfățișarea, până la începutul anului viitor. Administrația locală din Deva desfășoară aici un amplu proiect, care presupune reabilitarea, modernizarea infrastructurii și dotarea cu echipamente didactice specifice a Colegiului Tehnic Transilvania, cu fonduri europene.
Proiectul are ca obiectiv principal reabilitarea și echiparea corpurilor de clădire C1 – Clădirea Colegiului, corp clădire C –atelier mecanică, electronică și telecomunicații și corp clădire C3 – atelier electrice, creșterea eficienței energetice a clădirilor, echiparea și dotarea acestora cu echipamente didactice specifice învățământului profesional și tehnic, în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020.
Se va crea o infrastructură școlară modernă, adecvată procesului de învățământ, asigurându-se astfel condițiile materiale desfășurării unui proces didactic de calitate, în conformitate cu cerințele actuale.
Principala motivație în susținerea acestui proiect o constituie dorința și nevoia de a crea o instituție de învățământ modernă care să aibă un rol major în formarea capitalului uman.
„Un proiect pe fonduri europene, de 9,4 milioane de lei, deci aproape 2 milioane de euro. Reabilităm corpul principal și atelierele de mecanică auto, electric, electromecanic și electronică și automatizări. Contractul trebuie să se finalizeze în luna februarie a anului 2024, dar, din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, sperăm ca, până la finalul acestui an, în luna decembrie, să ne apropiem de finalizarea acestor lucrări. Elevii de la acest colegiu așteaptă cu nerăbdare, mai ales că au deja modele. Au văzut că am finalizat școala generală «Regina Maria», în luna august se va finaliza «Andrei Șaguna» și o vom inaugura pentru noul an școlar, Colegiul Decebal, care este finalizat. Se investește masiv în tot ceea ce înseamnă infrastructură educațională, de la creșe, grădinițe, învățământ primar, gimnazial și liceal”, a declarat primarul Devei, Nicolae-Florin Oancea.
Pe lângă reabilitare și modernizare, școala va fi dotată cu mobilier nou, cu tehnologie de ultimă generație, fiecare cabinet va fi utilat și dotat cu tot ceea ce este necesar actului educațional și, în plus, va fi creat și un cabinet de robotică.
„Proiectul are, de fapt, două componente. O componentă de reabilitare și o componentă de dotare a infrastructurii educaționale. În fiecare sală va fi o tablă interactivă, o tablă smart și whiteboard. Toată instalația electrică va fi reabilitată, înlocuită, și va fi introdus cablu de Internet, astfel încât, la finalul proiectului, să avem și o soluție de digitalizare. În paralel, se mai dezvoltă trei proiecte. Un proiect, tot de către Primăria Deva, de dotare cu mobilier, altul de dotare a atelierelor, prin PNRR – dotare de laborator de fizică, chimie, biologie și laborator de informatică. Tot în paralel, un proiect al școlii, «Transilvania smart», adică facem un cabinet pentru elevii care își doresc să meargă pe direcția de componente electronice și automatizări, mai exact robotică”, spune directorul Colegiului Tehnic „Transilvania”, Sorin Demeter.
Din luna septembrie, potrivit directorului Colegiului Tehnic „Transilvania”, va începe formarea cadrelor didactice, astfel încât, atunci când va fi totul reabilitat și fiecare clasă va avea tehnologie modernă, profesorii să știe să lucreze cu noile echipamentele.