fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Investiție de peste 100 milioane de euro, la Peștișu Mare. O fabrică de produse extrudate din aluminiu va fi construită aici, care va crea, în viitor, 250 de locuri de muncă

Compania românescă Premium Cast SRL va construi, la Peștișu Mare, o fabrică de produse extrudate din aluminiu. Potrivit investitorilor, în primă fază, aici se vor produce produse destinate domeniului construcțiilor, dar, pe viitor, planurile sunt mult mai ambițioase, compania țintind și industria automotivelor sau chiar industria aerospațială. Astăzi, a avut loc demararea lucrărilor de pregătire a terenului, în vederea construcției unei capacități de producție care va crea, în viitor, aproximativ 250 de locuri de muncă.

Investiția privată a companiei este de 85 de milioane de euro, la care se adaugă un ajutor de stat în valoare de 25 de milioane de euro.

„Hunedoara va avea cea mai modernă fabrică de produse extrudate de aluminiu din Europa. Investiţia se ridică la peste 100 de milioane de euro cu TVA. Societatea PREMIUM CAST SRL a anunţat astăzi, oficial, demararea unei investiţii în valoare totală de peste 100 de milioane de euro pentru construirea şi funcţionalizarea unei fabrici de produse extrudate de aluminiu, cu tehnologii de ultimă generaţie în domeniu, la Hunedoara. Fabrica se va baza ca materie primă pe deşeuri din aluminiu (care, în prezent, sunt reciclate într-o proporţie foarte mică). Capacitatea de producţie va amplasată pe o suprafaţă totală de 50.000 de mp (din care 20.000 – 25.000 mp ocupaţi cu hale de producţie) pe un teren aflat în Peştişu Mare, în zona „Materii prime” – cum încă i se mai spune, pe Drumul Judeţean 687 Sântuhalm – Hunedoara (pe dreapta sensului de mers spre Hunedoara, în dreptul pasajului peste calea ferată)”, anunță Primăria Hunedoara.

Construcţia efectivă va începe peste câteva săptămâni, potrivit administrației locale, şi va dura aproximativ un an şi jumătate.

„Din cel de-al doilea trimestru al anului 2025 ne-am propus să efectuăm primele „probe la cald” în noua fabrică, apoi să începem procesul efectiv de producţie. Într-o primă fază, fabrica va avea 100 – 150 de angajaţi, urmând ca, pe măsură ce procesul de producţie se va dezvolta, numărul salariaţilor să ajungă la 250. Pentru început, vom fabrica produse extrudate de aluminiu pentru domeniul construcţiilor, apoi ne dorim să trecem şi la produse mai complexe – pentru industria automotivelor şi, de ce nu, într-o a treia fază, să producem chiar şi pentru industria aerospaţială.
În ceea ce privește salariile pe care dorim să le oferim, putem spune că, în mod sigur, acestea vor fi peste media salariilor din zonă deoarece una dintre credinţele companiei noastre este aceea că România nu este nicidecum o ţară low-cost, ci o ţară a cărei resursă umană este una extraordinară şi trebuie respectată şi tratată ca atare.
Am ales Hunedoara pentru amplasarea acestei investiţii din trei motive importante: tradiţia oraşului în domeniul metalurgic, infrastructura (conexiunea facilă cu autostradă şi reţelele de utilităţi) şi, nu în ultimul rând, abordarea extrem de deschisă, eficientă şi constructivă a Primăriei municipiului Hunedoara, în special a domnului primar Dan Bobouţanu”, spune administratorul PREMIUM CAST, dl. Mihai Mugurel Zaiț.

blank

Primarul municipiului Hunedoara atrage atenţia asupra faptului că momentul deschiderii acestei fabrici va fi un important punct de reper în ce priveşte revigorarea industriei oraşului şi a zonei.

„Le mulţumesc domnilor Lucian Rus, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, Laurenţiu Nistor, pentru contribuţia lor decisivă în ce priveşte atragerea acestei investiţii pe raza municipiului nostru. Cetăţenii oraşului au semnalat, pe bună dreptate, de-a lungul anilor, nevoia de noi locuri de muncă bine plătite. Iată că acum venim să dăm curs acestei cereri şi, sperăm, să fie doar un prim exemplu important în acest sens. Mă bucur că investiţia este în producţie industrială cu valoare adăugată mare şi sunt convins că, în perioada următoare, şi alţi investitori vor urma exemplul societăţii Premium Cast, care a ales Hunedoara pentru a transpune în realitate un proiect extrem de ambiţios pentru România dar şi avantajos pentru comunitate”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

Prezent la evenimentul de lansare a acestei investiții, Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, spune că întreag județul  începe să devină mai atractiv pentru investitori.

„Județul Hunedoara și municipiul Hunedoara încep să devină atractive pentru companiile de producție. Hunedoara are o veche tradiție siderurgică, aici funcționează și Facultatea de Inginerie cu specializări adaptate cerințelor de pe piața muncii, cu rezultate excepționale inclusiv în domeniul cercetării științifice.
Totodată, în județul Hunedoara vor ajunge un sfert din fondurile alocate prin Mecanismul pentru Tranziția Justă, derulat de Comisia Europeană. Peste 525 de milioane de euro sunt orientate spre investiții în energia regenerabilă, spre cercetare și inovare, spre implementarea de tehnologii noi și crearea de infrastructuri cu energie curată. Practic, în toate regiunile județului, puternic industrializate în trecut, se va investi în domenii de producție noi, prietenoase cu mediul, spre a deveni competitive la nivel național. Nimeni nu va fi lăsat în urmă și toate zonele județului, indiferent că vorbim de Valea Jiului, zona Hunedoara sau zona Bradului se vor dezvolta armonios pentru a oferi comunităților locale un viitor sigur”, a declarat președintele  CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

blank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *