fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

CJ Hunedoara: „ADI Sistemul Integrat al Deșeurilor Hunedoara a dat asigurări că procedura de încredințare directă a serviciului de salubrizare din Zona 3 Centru către operatorul Supercom SA s-a realizat cu respectarea legislației în vigoare”. Tribunalul București a decis să anuleze procedura de licitație

Consiliul Județean Hunedoara a avut, astăzi, prima reacție în urma deciziei pe fond a Tribunalului București de a anula procedura de licitație, prin care Supercom a devenit operatorul Zonei 3 Centru.

Vineri, magistrații Tribunalului București au decis să admită în parte contestația făcută de societatea Brai-Căta, în urma deciziei ADI Deșeuri de atribuire a contractului pentru salubrizarea Zonei 3 către firma Supercom. Potrivit deciziei instanței, a fost constatată „nulitatea procedurii de achiziţie publică finalizată cu încheierea Contractului LOT3 nr. 44/10.10.2022”. Sancțiunile alternative aplicate de magistrați sunt următoarele: contractul va avea termen de execuție până în luna mai (deși el trebuia să continue până în octombrie 2023 – n.r.), iar ADI Deșeuri va primi o amendă judiciară de un milion de lei. Decizia instanței nu este definitivă.

„Respinge excepţia tardivităţii şi lipsei de interes ca neîntemeiate. Admite în parte cererea. Constată nulitatea procedurii de achiziţie publică finalizată cu încheierea Contractului LOT3 nr. 44/10.10.2022. În temeiul art. 58 alin. (3) lit. a) şi lit. b) din Legea nr. 101/2016 aplică următoarele sancţiuni alternative: – limitează efectele contractului, în sensul că reduce termenul de execuţie la 1.05.2023, dată la care contractul încetează; – aplică pârâtei ADI Hunedoara o amendă judiciară în cuantum de 1.000.000 lei. Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 13.01.2023”, se arată în decizia Tribunalului București.

Iată comunicatul de presă emis de Consiliul Județean Hunedoara în urmă cu puțin timp:

„În ultimele zile, în spațiul public au apărut o serie de articole și luări de poziție referitoare la dosarul aflat pe rolul Tribunalului București și care a vizat contractul pentru serviciile de salubrizare încheiat de Asociația de Dezvoltare Comunitară Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADI SIGD – ADI Deșeuri) Hunedoara și operatorul Supercom SA. Pentru a lămuri unele aspecte ce țin de încheierea și derularea acestui contract, Consiliul Județean Hunedoara vine cu următoarele precizări:

1. Consiliul Județean Hunedoara este membru al ADI SIGD Hunedoara, alături de cele 69 de primării din județ. În Adunarea Generală, fiecare unitate administrativ-teritorială, inclusiv Consiliul Județean Hunedoara, are câte un singur reprezentat desemnat, mandatat să voteze hotărârile supuse aprobării.
2. Cauza a fost judecată în primă instanță, iar decizia comunicată de Tribunalul București va fi atacată cu recurs în termenul prevăzut de lege, conform celor transmise nouă de către reprezentanții ADI Deșeuri Hunedoara. Consiliul Județean Hunedoara nu este parte în acest proces.
3. ADI Sistemul Integrat al Deșeurilor Hunedoara a dat asigurări că procedura de încredințare directă a serviciului de salubrizare din Zona 3 Centru către operatorul Supercom SA s-a realizat cu respectarea legislației în vigoare.
4. Consiliul Județean Hunedoara este proprietarul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Bârcea Mare. Aici funcționează deponeul ecologic, unde sunt aduse în prezent deșeurile colectate din tot județul Hunedoara, precum și o instalație de sortare pentru deșeurile reciclabile și o stație de tratare mecano-biologică a gunoiului.

Sistemul de management integrat al deșeurilor, dezvoltat la nivel județean, s-a realizat, într-adevăr, în urma unui proiect aprobat de Comisia Europeană și implementat de Consiliul Județean Hunedoara, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Construirea depozitului ecologic și a facilităților din teritoriu a venit ca urmare a obligativității închiderii gropilor de gunoi neconforme care funcționau la nivelul, orașelor, conform cerințelor Uniunii Europene. Acesta a fost printre primele proiecte de acest tip derulate la nivel național, iar de gestionarea întregului sistem răspunde, astăzi, ADI Deșeuri.
Consiliul Județean Hunedoara urmărește situația creată în urma acestei prime decizii a instanței. Instituția, ca și inițiatoare a acestui proiect de anvergură, își dorește ca locuitorii județului să beneficieze, în continuare, de servicii de salubrizare fără sincope.
Biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara”, se arată în comunicat. 

Citește și:

DECIZIA INSTANȚEI: Procedură de achiziție NULĂ! ADI Deșeuri, amendă judiciară de 1 milion de lei, în urma contractului pentru zona 3, semnat cu Supercom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *