fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Bogdan Borzei, elevul devean care a obținut locul II la Olimpiada Națională de Biologie. Visul său: să devină medic

Bogdan Borzei, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Decebal” din Deva, a obținut zilele acestea locul II la Olimpiada Națională de Biologie. În urma performanței sale, Bogdan a reușit să se califice și la proba pentru lotul lărgit de la Olimpiada Internațională de Biologie, care va avea loc în luna iulie, în Emiratele Arabe Unite.

„Olimpiada a avut loc la Iași, au fost trei probe. Prima a fost o probă practică, iar apoi a fost o probă teoretică. La final, cei care aveau premii sau mențiuni, puteau participa la proba pentru lotul lărgit de la Olimpiada Internațională. Cum am obținut locul al II-lea, am participat și la ultima probă și m-am calificat pe locul IV, pentru lotul lărgit. Lotul lărgit presupune un număr de 20 de elevi, care vor avea o pregătire suplimentară și din ei se vor alege patru, care vor merge la Olimpiada Internațională de Biologie, care, anul acesta, se ține în Emiratele Arabe Unite. Olimpiada va avea loc în perioada 3-11 iulie 2023”, a povestit Bogdan Borzei, pentru Știri din Hunedoara.

Proba practică de la Olimpiada Națională de Biologie, este constiuită, în principal, din Genetică.
Bogdan Borzei a trebuit să studieze o genă care cauzează un tip de cancer foarte rar: leucemie cronică mieloidă. Leucemia Mieloidă Cronică este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui, fiind caracterizată de o mutație genetică a cromozomilor 9 și 22, care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge.

„Am avut o oncogenă, adică o genă care cauzează cancer, și anume un tip de cancer – leucemie cronică mieloidă. Trebuia să îi determin o secvență de nucleotide. Au fost 30 de întrebări legate de aceea secvență de nucleotide, de cancer, de tipurile de cancer, de gene care cauzează cancer”, explică Bogdan.

Visul său: să devină medic

Dascălii din școală gimnazială au fost cei care l-au făcut să își dezvolte pasiunea pentru Biologie. Profesoara De Valerio Donatella a fost cea care i-a deschis lui Bogdan „ușa” spre această știință, iar, în liceu, profesoarele Luciana Gabriela Naghi și Eugenia Ciortea au continuat „șlefuirea” viitorului medic. Pentru că Bogdan Borzei vrea să devină medic, fiind deja admis la Medicină, în Cluj-Napoca.

„Sunt deja admis la Medicină la Cluj, pentru că premiul al II-lea la Olimpiada Națională la Biologie echivalează cu nota 10 la admitere. Încă nu știu exact pe ce specializare, dar voi avea timp să mă hotărăsc, pentru că în cei șase ani de medicină voi face toate specializările, iar la final voi alege. Mi-ar plăcea și Radiologia și Imaginistica Medicală, Boli Infecțioase, chiar și Oncologia”, mai spune Bogdan Borzei.

Întrebat dacă va mai rămâne în țară, după ce va absolvi facultatea, Bogdan spune că nu știe exact:

„Nu exclud nici să plec în străinătate și nici să rămân în țară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *