fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Sportivul Avram Iancu va înota, în luna decembrie, în apele înghețate ale Bălții Țebea. „Este o probă ucigașă sau sinucigașă pentru un organism neantrenat”. Încercarea este dedicată memoriei eroului național Avram Iancu

Sportivul Avram Iancu a anunţat pe pagina sa de socializare că va încerca să stabilească o nouă performanţă în luna decembrie. Acesta și-a propus să înoate, fără costum de neopren, în apa îngheţată a Bălţii Ţebea, la o temperatură de numai câteva grade Celsius. Încercarea lui este dedicată memoriei Eroului Naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte s-au împlinit 150 de ani și comemorării fratelui său.
„Voi înota pentru Avram Iancu. În acest an s-au împlinit 150 de ani de la moartea marelui nostru Erou Național, Avram Iancu. (…) Spuneam că în acest an stau departe de iureșul istovitor al unor procesiuni formale și tardive, dar acum a sosit timpul să vă spun care este modul meu de a comemora moartea fratelui meu mai mare și să vă prezint obiectivul principal al acestui an. O milă înghețată constă în parcurgerea înot a unei distanțe de 1609 m, într-o apă care nu trebuie să depășească 5 grade Celsius pentru a putea fi omologată după toate regulile de înot în apă înghețată. Este testul superm în Ice Swim.
Voi înota la Țebea. Da, exact acolo! Dumnezeu a făcut ca și în acest «Mekka» al tuturor românilor, să fie un lac, cu numele Balta Țebea. Lacul are 135 m lungime iar traseul înotului va fi de 100 de metri, marcat corespunzător cu balize plutitoare. Voi încerca să duc la bun sfârșit acest test într-o apă ce va fi cuprinsă, conform estimărilor, între 3 și 4 grade. Va fi o probă care va dura cel puțin 40-45 de minute.
Este o probă ucigașă sau sinucigasă pentru un organism neantrenat, conducând la moarte prin hipotermie acută. Vezi cazul celor 1500 de oameni care și-au pierdut viața la scufundarea Titanicului”, scrie sportivul Avram Iancu, pe pagina sa de socializare.
Bibliotecarul Avram Iancu pregătește această probă din luna septembrie. Știe că nu este o probă ușoară, dar este încrezător că va reuși.
„Așa cum am îndurat, în 2019, frigurile de la Cercul Polar, cuprinse între minus 30 și 40 de grade Celsius, clasându-mă pe locul 3 la celebra cursă 6633 Arctic Ultra Marathon (da, cursa aia câștigată de Tiberiu Ușeriu) tot așa cred că voi supraviețui acestei crâncene probe și că mă voi întoarce cu bine, împreună cu familia mea la reședința noastră de la Petroșani”, mai spune Avram Iancu.
Deocamdată nu se știe cu exactitate data la care va avea loc proba, întrucât se așteaptă ca temperatura apei să aibă sub 5 grade Celsius. Înotul va fi observat de către arbitri specializați în Ice Swim și va fi certificat de către International Ice Swimming Association.
„Estimăm că între 15 și 20 decembrie vom avea temperatura regulamentară. Oricum ar fi, înotul se va desfășura în această iarnă, când temperatura va permite, sperăm în decembrie. (Voi anunța cu minim 48 de ore înaintea înotului!). Așadar, toți cei care doresc să fie alături de mine la acest înot jubiliar sunt bineveniți la Țebea pentru a comemora 150 de ani de la moartea Crăișorului și pentru a înfige drapelul României pe malurile lacului. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările! Trăiască duhul lui Iancu, Trăiască România!”, mai scrie Avram Iancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *