fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Sanatoriul din Geoagiu, la superlativ. Investiții în aparatură performantă, proiect pentru extinderea ambulatoriului și salina, pe ultima sută de metri

Management performant la Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu. Căutat de tot mai mulți pacienți care suferă de afecțiuni pulmonare, sanatoriul trebuie să aibă dotări care să poată oferi bolnavilor o „radiografie” clară, pentru ca, mai apoi, medicii să poată pună diagnostice clare și să ofere tratament adecvat.

Încă de la momentul în care a preluat funcția de manager al unității sanitare, preocuparea principală a Ancuței Suciu a fost să ofere medicilor tot ceea ce au nevoie pentru a realiza un act medical performant.

Cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu are acum un analizator automat al gazelor sanguine, care eliberază rezultatul într-un timp foarte scurt, de aproximativ trei minute. Totodată, este indispensabil medicului de gardă pentru precizarea cauzei decompensării sau acutizării patologiei cronice a pacienților și stabilirea unui diagnostic corect și rapid.

„Este un analizator automat pentru gaze sanguine, electroliți și ionogramă, care a venit de trei luni. Este utilizat aproape zilnic, este utilizat și în timpul gărzii la anumiți pacienți care se decompensează, ca să știm natura decompensărilor în timpul internării. Aparatul este folosit pentru determinarea gazelor sanguine arteriale, la pacienții cu insuficiență respiratorie cronică și apnee în somn”, spune managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu, Ancuța Suciu.

Echipamente pentru reducerea infecțiilor nosocomiale

Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice pentru reducerea de infecții nosocomiale la Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu se numără printre obiectivele de investiții realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre achiziția de echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.

Primul obiectiv îndeplinit a vizat îmbunătățirea capacității și capabilității laboratoarelor de microbiologie, prin dotarea cu analizoare automate sau semi-automate de identificare a microorganismelor și de efectuare a antibiogramei. Al doilea obiectiv a presupus achiziția de sisteme de decontaminare a aerului din încăperi, sistem cu abur și dezinfectant pentru decontaminare și dezinfecție rapidă, sisteme de curățenie automate care utilizează tehnici avanasate pentru dezinfecție, sisteme de control a igienei mâinilor și echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice în aer și pe suprafețe. Întreaga valoare a aparaturii este de 1.538.070 lei. Sanatoriul din Geoagiu este singura unitate din județ care a câștigat acest proiect.

blank„Aparatura a sosit în cadrul sanatoriului. Primul aparat este un analizor automat pentru spută, cu detectarea de bacterii nespecifice, cultura acestora și antibiogramă, pentru a detecta sensibilitatea sau rezistența bacteriilor la antibioterapie. De asemenea, avem un sistem automat de nebulizare, pentru dezinfecția suprafețelor, pe cale aeriană, nocospray. Un sistem cu abur și dezinfectant rapid pentru decontaminarea și dezinfecția înaltă, rapidă, care poate fi utilizat și în prezența umană, în salon, cu pacientul, dar și un sistem de curățenie automat, pentru decontaminare, dezinfecție suprafețe și echipamente, pe bază de generator de abur sanivap, pe bază de abur și acid peracetic. Avem cărucioare de curățenie noi, un sistem de control al igienei mâinilor – luminometru – și un prelevator de aer pentru determinarea aeromicroflorei. De asemenea, au fost achiziționate trei fotolii rulante, pentru recoltarea analizelor sangvine, din fondurile proprii ale sanatoriului, investiția fiind de 2.400 de lei”, mai spune managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu, Ancuța Suciu.

Investiții și în infrastructura sanatoriului

Un ambulatoriu nou va fi construit la sanatoriul din Geoagiu, iar salina, atât de necesară pacienților cu probleme respiratorii, este pe ultima sută de metri.

„S-a trimis săptămâna trecută la minister proiectul pentru extinderea ambulatoriului. Construcția va fi una nouă, în regim parter plus etaj. La parter va fi un Compartiment de Radiologie și Imagistică performant, iar la etaj vor fi cabinetele medicale pentru ambulatoriul de specialitate, cu toate dotările de echipamente, plus un lift exterior. Așteptăm ultimele semnături și ultimele avize pentru determinarea parametrului de construcție a salinei. La acest proiect sunt în fază foarte avansată, firma care va construi salina a fost deja stabilită prin licitație, bani avem, așteptăm practic avizul. În momentul în care primim avizul, dăm drumul la lucrare. Mulțumim Consiliului Județean Hunedoara și președintelui Laurențiu Nistor pentru întreg sprijinul pe care l-am primit de fiecare dată când am solicitat fonduri pentru a putea oferi pacienților condiții performante de tratament”, mai spune managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu, Ancuța Suciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *