fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Adulții tineri, din ce în ce mai afectați de bolile pulmonare. Pneumoniile, în topul afecțiunilor tratate de medicii specialiști de la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu

Cele două luni de după sărbătorile de iarnă au reprezentat una dintre cele mai grele perioade pentru medicii de la Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu. Valul de viroze și pneumonii au făcut ca oamenii să se prezinte în număr mare la medicii specialiști pneumologi de aici. Grav este însă că din ce în ce mai mulți adulți tineri se prezintă la unitatea medicală având probleme pulmonare.

blank

„În perioada post sărbători de Crăciun, numărul de prezentări nu numai în sanatoriul Geoagiu, ci în absolut tot ceea ce înseamnă cameră de primiri urgențe, UPU, secții de pneumologie, secții de Interne, a crescut considerabil. În principal, pe baza pneumoniilor interstițiale, provocate de agenți virali, agenți bacterieni, dar și atipici. Bacteriile atipice sunt bacteriile cu comportament de virus, care nu denotă o imagine radiologică de pneumonie tipică: o radiografie curată, analize mai mult sau mai puțin normale și o simptomatologie adesea brutală, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, transpirație, alterarea stării generale. Cu asta ne-am confruntat noi în ultimele luni. A fost o presiune destul de mare pe noi, pentru că pe lângă cazurile cronice, pe care noi le primim, care vin periodic cu acutizări – fie infecțioase, fie de mediu – a bolilor pulmonare cronice, au venit foarte mulți adulți tineri cu pneumonie interstițială, pneumonie bacteriană, cu suspiciune oncologică, de cancer pulmonar, la suspiciuni de TBC, cu pneumonii care radiologic arată ca și tuberculoza”, spune dr. Răzvan Roșu, medic specialist pneumolog și director medical al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu.

Potrivit medicului pneumolog Răzvan Roșu, factorul infecțios este principala cauză care duce la pneumonii. De asemenea, un sistem imunitar slăbit de stres poate fi unul dintre factorii care duce la îmbolnăvire. Este dovedit științific faptul că stresul scade imunitatea, iar atunci când nu există un sistem de apărare al organismului, virusurile și bacteriile au cale liberă.

„Cauzele sunt multiple. Unu la mână, vorbim despre factorul infecțios, indiferent că este vorba despre o bacterie sau un virus. De obicei, virusurile scad imunitatea și lasă loc bacteriilor să își facă de cap. Apoi vine factorul uman, adică imunitatea omului. Au fost cazuri în județ în care, înainte de Crăciun, populația muncitoare, salariată, a tras destul de mult. Stres, muncă peste program, gândul că nu sunt bani… acesta este un alt factor. Și, totodată, comunitatea. O persoană care lucrează într-un magazin, unde intră în contact 5-7 minute cu zeci de oameni, nu este atât de predispusă la un contact infecțios față în față. Cei mai expuși au fost oamenii care au lucrat în birouri. Mulți, aceeași, fiecare cu treaba lor, fiecare cu alte contacte, fiecare cu imunitatea lui, care au putut să transmită mai departe un agent infecțios. Și tot ca și comunitate, este comunitatea de copii mici. Vârstnicii nu mai au imunitate la bacteriile care circulă în comunitățile de copii mici. Pe românește, mucii copilului de la grădiniță, sunt pneumoniile la adulți”, mai spune dr. Răzvan Roșu, medic specialist pneumolog și director medical al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu.

Servicii complete la Sanatoriul din Geoagiu

Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu, subordonat Consiliului Ju­de­țean Hunedoara, este prinicipala opțiune a hunedorenilor, dar nu numai, care suferă de boli pulmonare. Condițiile de investigare, internare și de tratament oferite de ins­tituția sanitară s-au dezvoltat con­si­derabil în ultimii ani, locația beneficiind de o serie de modernizări și dotări importante, care ajută la diagnosticarea și tratarea bolnavilor.

„În principal, toate consultațiile se fac prin intermediul unui bilet de trimitere, către pneumologie. Pe spitalizare de zi se face radiografie, spirometrie, analize, consult, rețetă, concediu. Durează de la 8 dimineața, până la ora 13-14. Dacă se optează pentru internare, pentru că observăm niște modificări, desaturări, avem la dispoziție un computer tomograf pentru examinarea clară a pacientului. Mai avem și opțiunea de recuperare respiratorie, extrem de importantă”, spune dr. Răzvan Roșu, directorul medical al unității sanitare. 

La Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu, durata internării pe Compar­ti­mentul de Recuperare Respiratorie este de 10 zile, iar aceasta se face
pe baza biletului de trimitere și a car­dului de sănătate.

Pentru pro­gramări puteți trimite un email la adresa internari@sanatoriulgeoagiu.ro (cu următoarele date: nume și pre­nume, adresă, număr de con­tact, data dorită pentru progra­mare) sau să sunați la nu­mărul de telefon 0254-248884.

Aparatură performantă, în special pe partea de recuperare respiratorie

Bugetul pentru anul 2024 pentru Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu este constituit din sume mai mari decât în anul precedent. Potrivit conducerii unității sanitare, cu banii primiți de la Consiliul Județean Hunedoara, instituția dorește să investească în aparatură medicală performantă, pentru ca pacienții să poată beneficia de toate facilitățile și de diagnostice precise.

blank

 

„Ne-a fost aprobat bugetul, cifrele fiind mai bune decât cele din 2023. Asta ne va da posibilitatea de a putea investi în aparatură medicală, de a sus­ține capitolul de medicație necesară, adică vom putea plusa pentru ca atât munca personalului să fie ușurată, cât mai ales pacienții noștri să beneficieze de tratamente și investigații de calitate.

Aș dori să mulțumesc conducerii Consiliului Județean Hunedoara, care nu doar că ne este gura de oxigen pen­tru o bună funcționare, ci de fiecare dată când înaintăm câte o cerință, evident, una constructivă, ne este alături. Datorită acestui lucru putem avea un plan de investiții și pentru anul curent. În mod cert, fără ajutor e foarte greu să tinzi către performanță. Așa că nu putem decât să mulțumim pentru acest lucru”, a declarat managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Geoagiu, Ancuța Suciu (foto).

Potrivit specialiștilor, reabilitarea respiratorie este o metodă terapeutică, realizată de o echipă multidisciplinară, care se adresează pacienţilor cu greutate în respiraţie şi scăderea toleranţei la efort de cauză respiratorie. Aceasta ajută, alături de medicamente, la scăderea senzației de lipsă de aer și la creșterea capacității de exerciţiu.

„Ne dorim achiziționarea de noi aparaturi medicale, în special pe partea de recuperare respiratorie: aparate de kinetoterapie, aparate antiinflamatorii, aparate de exerciții, aparate cu laser – pe partea de torace. De asemenea, facem demersuri pentru achiziționarea unui aparat pentru măsurarea gazelor din sânge, pentru oxigen, dioxid de carbon, metaboliți, glicemii etc., necesar și pentru gardă, dar și pentru partea de somnologie și prescripția de oxigen, pentru că se poate vedea exact saturația măsurată în sângele arterial”, spune directorul medical al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu, dr. Răzvan Roșu.

Este indicată pacienţilor cu BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), astm bronşic, bronşiectazii, fibroză pulmonară, pre și post chirurgie toracică, deformări toracice, sechele de tuberculoză, etc..

 

blank

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *