fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Percheziții în Hunedoara și în alte județe din țară, într-un dosar de înșelăciune cu criptomonede. Prejudiciul este de peste 1,6 milioane de lei

Polițiștii și procurorii din Timișoara au făcut, la data de 1 martie, 12 percheziții și au dus la audieri 11 persoane într-un caz de înșelăciune. Potrivit procurorilor, suspecții ar fi înșelat 32 de persoane, pe care le-ar fi convins să vireze bani în schimbul promisiunii unor câștiguri substanțiale.

Polițiștii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Timiș au pus în executare 12 mandate de percheziție domiciliară, în județele Timiș, Constanța, Brașov, Iași, Hunedoara și în municipiul București, concomitent cu acestea, în Republica Moldova fiind efectuate 13 percheziții domiciliare ce vizau același dosar penal, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și spălare de bani.

„Percheziţiile fac obiectul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Timiş, care, în colaborare cu autorităţile din Republica Moldova, au desfăşurat activităţi pentru identificarea şi depistarea unor persoane care fac parte dintr-un grup infracţional specializat în comiterea infracţiunilor în mediul online, respectiv înşelăciuni ce au ca obiect tranzacţionarea criptomonedelor. În urma investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că faptele ar fi fost comise în perioada 2020-2021, în dauna a 32 de persoane vătămate, prejudiciul total cauzat fiind în valoare de 1.632.000 de lei”, precizează IGPR.

În cauză a fost formulată propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile față de unul dintre inculpați. Conform procurorilor, în perioada 2020 – 2021, două persoane, dintre care una cetățean al Republicii Moldova, iar cealaltă cetățean român, cu concursul mai multor persoane, au indus în eroare un număr de 32 de persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu în valoare de 1.632.648 lei.

Astfel, cele două persoane au creat conturile cu numele de utilizator Greatrade, Insidetradeinvest și Cryptotrade, pe platforma de socializare Instagram, pe care le-au prezentat ca fiind asociate unor societăți comerciale inexistente și, beneficiind de promovarea din partea a două persoane de notorietate în România, au determinat victimele să le transfere diverse sume de bani, în diferite conturi bancare, sub pretextul investirii acestor sume în numele lor.

Acestora li s-a promis un profit garantat, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 euro în 72 de ore vor primi dublu, promisiune care nu a mai fost respectată ulterior. Pentru câștigarea încrederii victimelor, acestea au fost inițial determinate să transfere sume mici de bani cu titlu de investiție, iar ulterior le-au fost retrimise sumele de bani transferate, precum și presupusul profit. Prin această modalitate a fost câștigată încrederea persoanelor vătămate, cărora astfel li s-a creat falsa convingere că vor avea profit garantat.

Sursa: pressalert.ro

Sursa foto: hotnews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *