fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

(NEWS ALERT) Fostul secretar al Primăriei Deva, condamnat la închisoare cu executare de Tribunalul Hunedoara. Sentința nu este definitivă

Magistrații Tribunalului Hunedoara au pronunțat, în urmă cu puțin timp, sentința în dosarul care o vizează pe Laura Sârbu, fostul secretar al Primăriei Deva. Judecătorii au decis să o condamne la închisoare cu executare, în urma procesului desfășurat pe fond. Laura Sârbu a fost găsită vinovată pentru două acte de trafic de influență în formă continuată și pentru un act de trafic de influență. Fosta secretară a Primăriei Deva a fost achitată pentru participație improprie la infracțiune de falsificare de instrumente oficiale, dar și pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Condamnă pe inculpata SÂRBU LAURA la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru infracţiunea de trafic de influență, în formă continuată; (2 acte materiale – relația cu Cârtiţă Ioan Adrian). (…) condamnă pe inculpata SÂRBU LAURA la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru infracţiunea trafic de influență. (relația cu Bocan Lucian). (…) În baza art. 38, 39 al. 1 lit. b) C.pen., şi art. 45 C.pen., contopeşte pedepsele stabilite şi aplică pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare la care se adaugă sporul obligatoriu de 8 luni închisoare, urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 8 luni închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a), b), g) şi k) C.pen..

În baza art. 396 al. 1 C.proc.pen. rap. la art. 16 al. 1 lit. b) teza a II-a C.proc.pen., achită pe inculpata Sârbu Laura pentru participație improprie la infracțiunea de falsificare de instrumente oficiale, prev. de art. 52 al. 3 Cod penal rap la art. 317 Cod penal, În baza art. 396 al. 1 C.proc.pen. rap. la art. 16 al. 1 lit. b) teza a II-a C.proc.pen., achită pe inculpata Sârbu Laura pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale prevăzută de art. 47 Cod penal rap la art. 320 al. 1 ?i 2 Cod penal. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar. Deduce din pedeapsa aplicată, în baza art. 72 C.pen., durata reţinerii, arestării preventive şi arestul la domiciliu de la 31.03.2021 la 28.02.2022. Constată că, de la data de 28.02.2022 la zi, inculpata s-a aflat sub puterea măsurii preventive a controlului judiciar. În baza art. 291 al. 2 C.pen. dispune confiscarea de la inculpată şi obligă pe aceasta la plata sumei de 80000 lei (40000 lei primită pe relația cu martorul Cârtiţă Ioan Adrian și 40000 primită pe relația cu martorul Bocan Lucian Ciprian)”, se arată în decizia de astăzi a Tribunalului Hunedoara.

Soțul său, Hadrian Sârbu a fost condamnat la 2 ani și patru luni de închisoare pentru infracțiune de trafic de influență în formă continuată, dar instanța a decis să suspende executarea pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de trei ani.

De asemenea, Adrian Mihai Bodrean a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru complicitate la trafic de influență, dar și pedeapsa sa a fost suspendată sub supraveghere, pe un termen de trei ani.

Firma SC SMART DRUMCONS SRL a fost condamnată la pedeapsa de 100.000 lei amendă (200 zile amendă x 500 lei cuantumul unei zile amendă) pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influență. (relația cu martorul Bocan Lucian). „Aplică inculpatei pedeapsa complementară prev. de art. 136 al. 1 lit. b) C.pen., constând în suspendarea activităţii pe o durată de 2 ani. În baza art. 38, 39 al. 1 lit. c) C.pen., şi art. 45 C.pen., contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 100.000 lei amendă la care se adaugă sporul obligatoriu de 33.333,3 lei, urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 133.333, 3 lei şi suspendarea activităţii pe o durată de 2 ani”, spun judecătorii Tribunalului Hunedoara.

Sentința nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile.

Care au fost acuzațiile procurorilor

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2020 – 2021, Laura Sârbu, beneficiind de ajutorul soţului ei Hadrian Sârbu, funcţionar în cadrul Primăriei municipiului Deva şi a administratorului de fapt al SC Smart Drumcons SRL, şi de ajutorul lui Adrian Mihai Bodrean, la rândul său funcţionar în cadrul Primăriei municipiului Deva, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei, pentru a-şi trafica influenţa pe care a pretins că o are asupra funcţionarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva.

„Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți pentru traficarea influenței astfel încât societatea omului de afa­ceri să primească un contract cu primăria mu­nicipiului Deva, având ca obiect efectuarea unor repa­ra­ții curente la „Adăpostul de urgență pe timp de noap­te” (aflat în subordinea Direcției de asistență socială Deva).
În aceeași perioadă, inculpata ar fi pretins, bene­ficiind de ajutorul soțului ei Sârbu Hadrian, de la același om de afaceri, suma de 7.000 euro, pentru a-și trafica pretinsa influență asupra funcționarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva, astfel încât să îi asigure omului de afaceri obținerea documentației necesare construirii unei hale de producție.
Într-un context asemănător, inculpata Sârbu Laura, în calitate de secretar general al Primăriei municipiului Deva, beneficiind de ajutorul administratorului de fapt al SC Smart Drumcons SRL, ar fi pretins de la un alt om de afaceri suma de 40.000 lei și ar fi primit o parte din acești bani, restul fiind opriți de reprezentantul societății menționate anterior”, spuneau procurorii DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *