fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Cod galben de ploi și vijelii, miercuri. De joi, vine canicula

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri, 16 august, mai multe avertizări valabile în următoarele zile. În zona de vest a țării vor urma ploi, iar în sud-estul României vântul va sufla cu putere. După expirarea acestor avertizări, vor urma patru zile de caniculă în toată țara, cu temperaturi ce pot ajunge la 37 de grade Celsius.

Codul galben anunțat astăzi de meteorologi pentru zona de vest a României va intra în vigoare la ora 14 și va expira joi dimineață, la ora 6.

„În Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse”, anunță ANM.

De asemenea, este cod galben de vânt, până la ora 20.00, în estul Munteniei, Dobrogea şi în bazinul vestic al Mării Negre. Vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55…65 km/h.

Pentru perioada 17 – 20 august, ANM anunţă disconfort termic ridicat şi caniculă.

„În intervalul menţionat va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în sudul şi sud-estul ţării, unde temperaturile maxime vor fi de 35…36 de grade şi izolat de 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat şi în regiunile vestice şi estice, unde vor fi maxime de 32…34 de grade”, anunţă ANM.

Meteorologii precizează că, în după-amiaza zilei de miercuri, în estul şi sud-estul teritoriului disconfortul termic va fi în creştere, iar indicele temperatură umezeală (ITU) local va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *