fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Managerul Spitalului Județean de Urgență Deva, despre situația medicului psihiatru care a propus internarea la Zam a unei femei sănătoase: „Eu ce pot să îi spun acum, după 5 ani? Cordea, ai greșit!? Te sancționăm că ai greșit?”

Cazul femeii de afaceri din Deva, internată la Spitalul de Psihiatrie din Zam, deși era perfect sănătoasă, fără probleme psihice, spun judecătorii, ridică încă multe semne de întrebare. În data de 8 decembrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final în dosarul în care medicul psihiatru Traian Cordea, de la Spitalul Județean de Urgență din Deva i-ar fi pus femeii un diagnostic grav, după o examinare de aproximativ 5 minute. Acesta a fost apoi internată la Psihiatria din Zam, timp de trei săptămâni. Atât judecătorii Tribunalului Hunedoara, cei ai Curții de Apel Alba Iulia, dar și cei de la ÎCCJ, care au judecat acest dosar, susțin că medicul Cordea Traian a pus un diagnostic și a propus internarea la Spitalul de Psihiatrie Zam, „fără o examinare reală a reclamantei”.

Femeia de afaceri din Deva a trăit momente groaznice, timp de aproximativ trei săptămâni, după ce a fost internată involuntar la psihiatrie, în urma unui conflict pe care l-a avut cu soțul său. Totul a început în data de 06.05.2016. Pe fondul unor discuții conjugale aprinse, în dimineața acestei zile, soțul femeii sună la 112, pentru a solicita o ambulanță, care se o ducă pe femeie la spital. Salvarea vine, ia pacienta și o transportă la Spitalul Județean de Urgență din Deva. Aici, este examinată de medicul de gardă, Popa Tănase, care mai apoi, din cauză că femeia era agitată, cere opinia medicului specialist psihiatru Cordea Traian. În primele patru zile de internare la Spitalul de Psihiatrie din Zam, femeia a fost ținută în regim închis, complet izolată.

Atât medicul Cordea Traian, în solidar cu Spitalul Județean de Urgență Deva, cât și medicul curant de la Spitalul de Psihiatrie Zam, Cordea Dan-Mihai, trebuie să îi achite femeii suma de 50.000 de lei, fiecare.

„Știri din Hunedoara” a vorbit astăzi cu managerul Spitalului Județean de Urgență Deva, Emil Stoica, pentru a afla ce se va întâmpla acum, în urma sentinței definitive. Va fi sau nu sancționat medicul, pe linie administrativă? Aflați în interviul de mai jos: 

Reporter: Ce se întâmplă acum cu medicul Traian Cordea, din punct de vedere administrativ?

Emil Stoica: Să știți că nici nu știu. Dacă este culpă, el o să plătească. Mi-e greu să vă spun ceva, pentru că nu am vorbit cu partea juridică, să vedem ce se întâmplă de acum încolo.

Reporter: Medicul mai lucrează în spital?

Emil Stoica: Da, este medicul nostru. Eu sunt medic de urgență, și știu cum funcționează. Aduce ambulanța pacientul, medicul psihiatru vine și îl consulă, și, printre altele, decide așa: internare Zam. Eu, de la Urgență, sun ambulanța și spun că am o internare pentru Zam, înțelegeți? Ăsta este traiectul pacientului. Psihiatrul este la fel ca și oricare alt medic. Eu nu pot să contest ceea ce a văzut el atunci. Administrativ, eu nu am cum să-l cert! Că ce? El, la momentul acela, asta a crezut! Faptul că nu a fost așa, el o să răspundă!

Reporter: În motivare, judecătorii spun așa: „În ceea ce îl privește pe pârâtul Cordea Traian, medic primar psihiatru în cadrul Spitalului de Urgență Județean Deva, fapta ilicită constă în stabilirea diagnosticului prezumtiv ,,de agitaţie psihomotorie şi psihoză? paranoidă”, în mod deliberat, după o examinare sumară de aproximativ 5 minute, deși diagnosticul de psihoză paranoidă, necesita o evaluare şi o observare prelungită a pacientului într-o astfel de situație, de minim 3 luni”.

Emil Stoica: Eu sunt de acord cu dumneavoastră, dar atâta timp cât el a scris consultul și a parafat, își asumă ceea ce a făcut. Fie că a făcut-o într-un minut, fie că nu l-a văzut, fie că l-a văzut (pacientul – n.r.). Același lucru se întâmplă și cu neurologia, cu internele… Fiecare vine, își face consultul, își scrie în foaie, stampilează, iar eu mă iau după ce este scris acolo. Faptul că l-a văzut într-un minut sau două sau zece, este problema lui. El a scris și își asumă. Eu să-l trag de mânecă nu am cum.

Reporter: Eu exact asta vă întreb! Dacă în urma unei sentințe definitive, dumneavoastră, ca spital, aveți vreo posibilitate să luați vreo măsură împotriva dânsului?

Emil Stoica: V-am spus că nu am vorbit cu juriștii, dar acela este diagnosticul pe care l-a trecut el! Eu cum să îl combat? Eu, ca și spital, cum să combat un specialist care scrie un diagnostic? A avut dreptate, nu a avut dreptate, oricum nu îl mai vede nimeni pe pacientul acela. Atunci, probabil că a fost în criză sau poate că nu o fi fost. Nu știu ce interes au avut. Dar mi-e foarte greu să zic că a greșit el. De ce să zic că a greșit el, după 5 ani?

Reporter: Dar spune instanța, nu spuneți dumneavoastră!

Emil Stoica: Instanța poate să spună, că știți cum e cu instanța… Eu ce pot să îi spun acum, după 5 ani? Cordea, ai greșit!? Te sancționăm că ai greșit? Diagnosticul e pus, de ștampilat e ștampilat, ce să zic…

Reporter: Dar, dumneavoastră, ca spital, trebuie să plătiți acum niște bani!

Emil Stoica: Nu știu lucruri de finețe, pentru că nu am vorbit cu juristul, să vedem ce putem face, ne îndreptăm, nu ne îndreptăm… Eu vă spun ca medic și ca manager, fără să iau legătura cu altcineva, că nu am cum să îi contest diagnosticul medicului de atunci. O fi fost agitată femeia, nu știu, habar nu am. Vorbim de un caz care nici nu mai există la urma urmei acum. Femeia poate este bine-mersi acum, a avut poate un acces atunci, nu știu… Sunt foarte multe de luat în calcul.

Reporter: A stat, totuși, trei săptămâni la psihiatrie, sănătoasă.

Emil Stoica: Credeți că ei dacă știau ce se întâmplă, făceau lucrurile astea? Nu făceau! Poate femeia o fi fost agitată, nu știu… Și mi-e greu să vă zic: da, da, îl sancționăm! Dar pentru ce să îl sancționez pe om? Trebuie să dea 50.000 de lei? Să îi dea!

Reporter: Dar și dumneavoastră, spitalul, trebuie să plătiți în solidar cu el.

Emil Stoica: Am înțeles! O să vorbesc cu juridicul, să vedem care este partea noastră de vină aici. Nu am discutat. Dar mi se pare aiurea să vă spun că îl sancționez. Pentru ce? Dacă a greșit, își plătește cât are de plată!

Citește și:

Sentință definitivă pentru medicii care au internat o femeie sănătoasă la Spitalul de Psihiatrie din Zam. A fost legată fedeleș, sedată și ținută trei săptămâni într-un spital de boli psihice

1 thought on “Managerul Spitalului Județean de Urgență Deva, despre situația medicului psihiatru care a propus internarea la Zam a unei femei sănătoase: „Eu ce pot să îi spun acum, după 5 ani? Cordea, ai greșit!? Te sancționăm că ai greșit?”

    • Author gravatar

      LA Spitalul județean Deva Toți cam Gresesc EU AM AVUT OSUL FERMUR LA PICIOR RUPT MAU OPERAT ȘI MIAU PUS O PLACA CARE DUPĂ 8LUNI DE ZILELE SA FISURAT PENTRU CĂ MIAU SCURTATO COLEGIMEI DE MUNCA CU FLECSUL LA ATELIR ACESTEA SUNT MEDICI DE LA ORTOPEDIE DE LA DEVA ȘI EU FIND ANGAJATUL SPITALULUI DE 28 DE ANI ȘI MIAU LUAT ȘI ȘPAGĂ ȘI MOR NENOROCIȚI PUTEȚI SA PUBLICAȚI VA MULȚUMESC FRUMOS DUMNEZEU SA VA FEREASCĂ DE TOTE RELELE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *