Lansare oficială a Conferinței Internaționale dedicate împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, Eroul Național al românilor. Județul Hunedoara este primul din țară care a demarat seria manifestărilor dedicate bicentenarului lui Avram Iancu.
Consiliul Județean Hunedoara a găzduit, joi, conferința de presă prilejuită de prezentarea oficială a Conferinței Internaționale „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”, ce se va desfășura în județul Hunedoara, în luna mai 2024.
Conferința internațională care are în centrul său personalitatea lui Avram Iancu este organizată de Consiliul Județean Hunedoara, prin Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Academia Română, respectiv cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și Centrul de Studii Transilvane Cluj-Napoca.
La întâlnirea cu reprezentanții mass media au participat prof. univ. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj Napoca, prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și membru corespondent al Academiei Române, Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, administrator public al CJ Hunedoara și Ioan Sebastian Bara, manager al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.
„Pentru noi este o mândrie și un privilegiu să putem organiza în județul Hunedoara un astfel de eveniment dedicat personalității lui Avram Iancu. Suntem onorați de faptul că Academia Română a dat curs acestei inițiative și a venit alături de noi. Avram Iancu este mai mult decât eroul iubit de toți moții, este eroul tuturor românilor. Avram Iancu este vizionarul și apărătorul românilor ardeleni și al zestrei străbune. Este omul care și-a dorit să-și vadă națiunea fericită, așa cum ne-a lăsat prin testamentul său. Cred că un astfel de eveniment ne va aduce prestigiu și va contribui și mai mult la cunoașterea personalității lui Avram Iancu și a perioadei care l-a consacrat ca Erou Național”, a declarat președintele Laurențiu Nistor, în deschiderea conferinței de presă.
„Felicit conducerea Consiliului Județean Hunedoara care a dat semnalul că lucrurile temeinice trebuie începute din timp. Bicentenarul Aram Iancu este numai o dată, iar Academia Română, care este o forță în cercetarea științifică, a avut toate motivele să dea curs organizării acestei conferințe internaționale aici, în județul Hunedoara. O națiune este validă cultural atunci când știe să-și prețuiască eroii, când știe să prețuiască patrimoniul, când este mândră de Avram Iancu, erou al națiunii române. Sper că după acest model de la Hunedoara și alte instituții prestigioase din țară să înceapă pregătirea unor evenimente de anvergură dedicate bicentenarului Avram Iancu”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” și membru corespondent al Academiei Române prezent la evenimentul de lansare.
Conferința Internațională se adresează mediului științific, iar până în prezent 10 cercetători renumiți din Statele Unite, Italia sau Franța și-au anunțat intenția de a susține comunicări științifice în cadrul evenimentului din luna mai a anului viitor. Pentru cei interesați, data limită pentru transmiterea titlurilor și a rezumatului de circa 500 de cuvine al lucrării pe care o vor susține este 30 septembrie 2023. După această dată, colectivul științific condus de acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române și alcătuit din renumiți cercetători români și străini va selecta lucrările admise pentru prezentare. În baza acestei selecții, vor fi transmise invitațiile de participare. Ulterior, materialele prezentate în cadrul conferinței vor fi publicate cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara pentru a deveni accesibile publicului.
De ce „TREBUIE” să îl iubim pe Avram Iancu
Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” și membru corespondent al Academiei Române a spus în discursul său că „trebuie” să îl iubim pe Avram Iancu. Acesta a prezentat o realitatea tristă a zilelor noastre, o realitate în care copiii, tinerii, fac din ce în ce mai puține ore de Istorie și nu își cunosc eroii neamului. Doar prin cunoașterea istoriei, eroii – printre care se numără și Crăișorul Munților – pot fi cinstiți, respectați și iubiți.
„Sunt câteva lucruri care îl definesc pe Avram Iancu. El trebuie să rămână cunoscut publicului și prețuit de români și nu numai. În primul rând, pentru că a fost modest. A fost onest. A fost corect! Și-a pedepsit propriul tată, în timpul Revoluției, pentru că a greșit. (…) A fost crud cu toți cei care au greșit. A fost curajos, a fost democrat. Toate luările lui de poziție au fost în spirit democratic. A fost pentru popor, trup și suflet. Și a fost, în același timp, un om care nu a vrut să ridice poporul român în detrimentul altor popoare. (…) Trebuie să îl iubim pe Avram Iancu, și o spun cu responsabilitate, chiar dacă dumneavoastră, fiind din zona Moților, considerați că este un lucru firesc. Realitatea zilelor noastre că statutul Istoriei a devenit, din păcate, o Cenușăreasă în România, în ultimii 30 de ani. (…) Statutul Istoriei s-a degradat după 1996. Sunt elevi, care vor fi cetățenii de mâine, poate chiar soldații de mâine, care nu mai știu mare lucru despre Mihai Viteazul, despre Avram Iancu, despre Moș Ion Roată, despre Badea Cârțan. Cuvântul TREBUIE îl folosesc mult în ceea ce spun și fac. Nu este superflu. (…) Trebuie să îl iubim pe Avram Iancu. (…) Trebuie să îi cunoaștem, să îi respectăm și să îi iubim pe eroii noștri, inclusiv pe Avram Iancu”, a spus prof. univ. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” și membru corespondent al Academiei Române.
Da este MULT meritorie initiativa elevata si cu impact international a sarbatoririi craisorului muntilor.
DAR pentru un NECESAR IMPACT LARG AZI, ARDENT APROAPE IN VEAC IMPACT , CONFERENTIEREA( stiut fiind din timp continutul ideatic PETRU O SELECTIE ) ar merita o larga difuzare …prin mijloacele tehnice cu care se fac azi zgomotoasele concerte in aer liber .
Sa difuzam sugerez , in randul maselor largi , persuasiv, constant ,mesaje intaritoare preocupari elevate, reusite, adica *ceea ce modeleaza OMUL -DISTINCT,ELEVAT,PROPULSANT nu doar ceea ce l defuleaza..*
POATE FI ASADAR O COMBINATIE DE *IMAGINE -SUNET- * POATE INTR UN FILM AL MESAJELOR CONFERINTEI UN FILM CE SA RULEZE- ZILE IN SIR ATUNCI SI APOI -,REPETITIV ,UN FILM CU SONOR SUFICIENT DE PENETRANT CA SA ATRAGA ATENTIA RULAND PE ECRANE MONTATE IN CATEVA LOCURI DIN ORASE CELE MAI FRECVENTATE ( O IDEE).
FILMUL poate fi un document al actiunii dar sa faca istorie de arhiva doar.La fel si tiparitura .DAR AZI NE TREBUIE MAI MULT SI MESAJELE TREBUIE sa aiba efect larg si important in societate.MESAJELE TREBUIE sa ajunga la mintea si inima cator mai multi cetateni.Nu s suficiente un comunicat RTv sau o tiparitura.AMANUNT ,repet de arhiva.
FIMUL insa POATE Fi LIVRAT LICEELOR CU INDICATIA DE A FI RULAT CU TOATA POPULATIA SCOLARA ESALONAT.
IN TOATE CAZURILE PREALABIL CU O MOTIVARE( si cred ca aveti deja aici cateva idei si desigur presedintele Academiei – cum il stim-o va face mai elocvent) .Motivarea deci :*De ce va dam , adolescenti,copii,hunedoreni ,aceasta mostra de preocupare,atitudine ,iubire…
E aici un gand . Sigur si domniilor voastre v ati gandit la acest gen de diseminare LARGA a roadelor initiativelor dvs si sigur se vor gasi metode diverse de difuzare persuasiva .E misia dvs AZI- un azi aparte. E o misie deasupra celor de rutina si dvs stiti.. ca viitorul CETATII depinde de cum ganditi dvs AZI…prioritatile actionale.
ASADAR VOIAM aici,acum DOAR SA subliniez cat de important este azi pt un maine CERT ,ca toate actiunile cu caracter spiritual intreprinse( si Doamne da sa fie enorm de multe !)sa fie facute astfel ca sa atinga,sa aiba IN ACEST VEAC,un impact imediat si insistent IN MAREA MASA DE CETATENI.
E inutil aproape ca o mica grupare sa faca minuni pentru un public participant restrans, fie privitor sau auditor.Cei ce trebuie dezmortiti ,cei ce trebuie facuti sa iubeasca iar si iar valorile romanesti , valorile spirituale, valorile universale castigandu si sau recastigandu si stima de sine -cea dadatoare de speranta putere ,creativitate ,- SUNT CEI MULTI.In acest veac este o misiune urgenta si de necontestat a staffurilor CJ ,CL ,bibliotecilor ,muzeelor , teatrelor, uniunilor artistilor ,caselor de cultura, galeriilor,scolilor,universitatilor programe lor tv.etc
CA SA MAI FIM .