fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Imagini video din momentul cutremurului, de la o cabană de lângă Hațeg. Echipele de intervenție de la nivelul fiecărei subunități ale I.S.U. Hunedoara se află în teren, fiind prealertate toate subunitățile de intervenție

Cutremurul de 5,2 magnitudine produs în județul Gorj, astăzi, în jurul orei 17, a fost resimțit în întreg județul Hunedoara. Stau mărturie comentariile de pe rețelele de socializare, potrivit cărora de la Petroșani până la Brad, cutremurul a fost simțit de aproape întreaga populație a județului.

Imaginile video postate de un hunedorean pe facebook arată cum, în momentul cutremurului, toată cabana a fost zguduită. Oamenii s-au speriat și au ieșit în curte.

Astăzi, în județul Gorj, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, la o adâncime de 15 km, ulterior fiind resimțit și în județul Hunedoara. ISU Hunedoara a prealertat toate subunitățile de intervenție

„Până la acest moment nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, însă vă îndemnăm să rămâneți calmi și să urmați indicațiile autorităților abilitate, în caz de nevoie.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara a activat imediat Grupa Operativă care a început monitorizarea situației privind eventualele efecte negative ale mișcării seismice. Echipele de intervenție de la nivelul fiecărei subunități ale I.S.U. Hunedoara se află, în acest moment în teren, fiind prealertate toate subunitățile de intervenție”, spun reprezentanții Prefecturii Hunedoara.

Cum ne comportăm în caz de cutremur

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici:

https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/

Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI

În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).
https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/

REGULI DE COMPORTARE RAȚIONALĂ, INDIVIDUALE ȘI DE GRUP (loc de muncă, familie, pe strada) ÎN TIMPUL PRODUCERII SEISMULUI

– păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile.

– preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

– rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

– dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

– nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

– nu alergați în stradă.

– dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

– acordați primul ajutor persoanelor rănite.

– în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *