fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Hunedorean condamnat în SUA, după ce a furat datele a peste 500 de carduri bancare. Va fi transferat într-o închisoare din România

Un hunedorean din municipiul Lupeni a fost condamnat în Statele Unite ale Americii după ce a furat datele a peste 500 de carduri bancare. Potrivit procurorilor americani, tânărul împreună cu mai multe persoane ar fi instalat dispozitive de skimming, care fură datele cardurilor, la mai multe bancomate din zona Californiei. Prin această metodă, aceștia ar fi reușit să codifice informațiilor conturilor pe carduri contrafăcute, iar apoi să retragă diferite sume de bani. Hunedoreanul a fost condamnat la 87 de luni de închisoare în SUA, iar acum va fi transferat în România pentru a-și ispăși pedeapsa.

„Din înscrisurile atașate adresei menționate, rezultă că prin sentința penală pronunțată în data de 21.03.2022 de Tribunalul Districtual al Statelor Unite, Districtul Central al Californiei, în dosarul nr. 2:21-CR-00210-MCS-2, numitul Spiridon Cosmin, cu domiciliul în Lupeni, (…) jud. Hunedoara, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 87 de luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de fraudă bancară. Ca stare de fapt, Tribunalul Districtual al Statelor Unite, Districtul Central al Californiei, a reținut că începând cu sau înainte de 2018 şi continuând până la 8 aprilie 2020 a existat un acord între două sau mai multe persoane pentru a comite fraude bancare. (…) persoana transferabilă şi alţii au fost implicaţi într-o schemă elaborată în S.U.A. prin care au sustras informaţii despre dispozitivele de acces ale altora prin instalarea dispozitivelor de skimming la bancomate. Au codificat apoi informaţiile contului pe carduri contrafăcute ale dispozitivelor de acces pe care le-au folosit pentru a retrage numerar de la diferite bancomate. Prin schimbarea frecventă a locuinţelor, închirierea mai multor vehicule, vizarea bancomatelor în diferite locaţii din diferite oraşe şi ascunderea/transferul de fonduri au reuşit să împiedice descoperirea activităţii lor infracţionale pentru o perioadă îndelungată. Descoperirea lor s-a bazat pe observaţiile făcute în timpul supravegherii fizice, analiza înregistrărilor bancare şi revizuirea imaginilor de supraveghere ATM care au surprins-o pe persoana transferabilă accesând conturile bancare ale clienţilor părţi vătămate şi retrăgând ilegal numerar din conturile acestora”, se arată în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia, care au judecat tranferul în România a condamnatului.

Potrivit procurorilor americani, hunedoreanul a folosit sau deţinut fără drept cel puţin 1.278 de dispozitive de acces distincte şi că a compromis următoarele dispozitive de acces: 476 carduri de credit emise de către Comerica Bank şi 47 carduri emise de către Bank of America.

„Tribunalul Districtual al Statelor Unite, Districtul Central al Californiei, a constatat că persoana transferabilă a fost găsită vinovată de comiterea infracțiunii de asociere în vederea comiterii de fraudă bancară, cu încălcarea 18 USC paragraful 1349, iar în baza prevederilor 18 USC paragraful 3663A, a dispus ca persoana transferabilă să plătească suma de 69226,00 USD. (…) în conformitate cu Ordinul 5E1.2 (a), toate amenzile au fost anulate, deoarece s-a constatat că persoana transferabilă este incapabilă să plătească și este puțin probabil să devină capabil să plătească vreo amendă”, se mai arată în motivare.

Din cele 87 de luni de închisoare, pedeapsa va fi redusă cu 347 de zile, pe care le-a executat în penitenciarul din SUA, și cu 108 zile pe care le-a „câștigat” pentru bună purtare.

Foto ilustrativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *