fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Vești bune pentru foștii angajați ai Termocentralei Mintia, care vor să se pensioneze. A fost publicată în Monitorul Oficial motivarea ÎCCJ pe Legea 197 (DOCUMENT)

Vești bune pentru energeticienii care au lucrat la Termocentrala Mintia și care vor să se pensioneze. Înaltă Curte de Casație și Justiție a publicat în Monitorul Oficial motivarea care lămurește lucrurile cu privire la Legea 197/2021.

Până acum, Casele de Pensii respingeau dosarele de pensionare, pe motiv că dispozițiile Legii 197/2021 nu s-ar aplica retroactiv, iar oamenii erau obligați să ajungă în instanță.

Beneficiile Legii 197/2021 sunt:

  • Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 25 de ani activități în condiții speciale, care vizează: activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui
  •  Utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 30 de ani activități în condițiile mai sus menționate.

Din acest moment, pentru că ÎCCJ a publicat motivarea în Monitorul Oficial, lucrurile sunt cât se poate de clare. Curtea Supremă spune că principiul neretroactivității legii noi nu este afectat.

„Art. 6 din Codul civil obligă la aplicarea efectivă a legii începând cu data intrării ei în vigoare, chiar dacă aceasta prevede efecte viitoare pentru situații juridice născute anterior intrării în vigoare, în condițiile în care aceasta este voința legiuitorului. Aplicarea imediată și efectivă a legii noi nu aduce atingere principiului neretroactivității legii noi, prevăzut de art. 15 din Constituția României, atunci când efectele unei activități ce aparține trecutului sunt valorificate în noul act normativ, în sensul că legea nouă atribuie efecte viitoare unor situații juridice.
născute înainte de intrarea în vigoare a acesteia, dar care încă nu sunt consumate, ci sunt în curs de desfășurare.
Or, cererile de deschidere a dreptului la pensie cu care au fost sesizate instanțele judecătorești reprezintă un astfel de efect viitor al activității desfășurate în condițiile prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010”, se arată în motivarea publicată în Monitorul Oficial.

Casa de Pensii Hunedoara așteaptă îndrumări metodologice de la Casa Națională de Pensii pentru a putea soluționa dosarele de pensionare.

„Deocamdată nu pot să vă dau mai multe detalii, în sensul în care așteptăm și noi îndrumări metodologice de la Casa Națională de Pensii, referitoare la ce e de făcut în continuare. Noi primim în continuare solicitările de pensionare fără nicio problemă, urmând să le soluționăm în funcție de îndrumările despre care vă spuneam. Nu pot să anticipez când vom primi aceste îndrumări, pentru că abia aseară s-a publicat în Monitorul Oficial. Și noi și Gorjul suntem principalii interesați și așteptăm, oarecum, cu sufletul la gură. Dar o să vedem. Punctul nostru de vedere a fost acela potrivit căruia legea nu retroactivează. Din ce am văzut în decizie, Curtea zice ceva despre acest lucru, dar rămâne să vedem în ce formă vom pune noi în aplicare decizia aceasta a Înaltei Curți, care este puterea ei și care sunt limitele ei”, a declarat pentru Știri din Hunedoara directorul Casei Județene de Pensii Hunedoara, Elena Alina Bârlea.

Întreaga motivare a Înaltei Curți de Casației și Justiție, o puteți găsi MAI JOS, la pagina numărul 9, DECIZIA 2:

Monitorul Oficial Partea I nr. 371

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *