fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Licitație contestată. O femeie din București cere anularea licitației prin care Termocentrala Mintia a fost vândută grupului irakian

Licitația în urma căreia Termocentrala Mintia a fost vândută grupului irakian Mass Global Holding a fost contestată de o persoană fizică. Este vorba despre o femeie din București, care a făcut toate demersurile legale pentru a opri vânzarea Mintiei. Aceasta s-a adresat Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor și a solicitat anularea licitației, „datorită subevaluării grosolane, care lezează interesele Statului Român”. În urmă cu exact o lună, în 26 august 2022, Termocentrala Mintia era vândută către grupul irakian din care face parte firma Mass Global Energy Rom, pentru suma de 91 de milioane de euro.

Consiliul Național pentru Soluționare Contestațiilor a declinat competența de soluționare a contestației către Tribunalul Hunedoara.

blank

Tribunalul Hunedoara nu a stabilit încă primul termen de jduecată în acest dosar.

Vânzarea Termocentralei Mintia către irakienii de la Mass Global Energy Rom SRL a creat, în județul Hunedoara, un adevărat șoc. Statul român nu a fost capabil să investească în repunerea pe „harta energiei” a colosului energetic, ci s-a mulțumit și a „aplaudat” vânzarea termocentralei, cu suma de 91 milioane de euro, de către administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara. Termocentrala Mintia este compusă din terenuri pe o suprafaţă de 3.297.807 mp, construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente. La o simplă căutare pe Internet, oricine poate vedea, că în comuna Vețel, terenurile se vând cu aproximativ 18 euro/mp. Făcând un calcul simplu, doar cele aproape 3,4 milioane de metri pătrați pe care le deține Termocentrala Mintia, valorau aproximativ 60.000.000 de euro. Asta, fără să punem la socoteală toate construcțiile, instalațiile, bunurie mobile și echipamentele aferente.

La Termocentrala Mintia au fost investiți, în decursul anilor, peste 150 de milioane de euro, pentru retehnologizare. Aceștia bani au fost pierduți de statul român, odată cu vânzarea Termocentralei Mintia.

Mass Group Holding Ltd. (MGH), înființată în 1994, este o companie irakiană înregistrată în Insulele Cayman/Marea Britanie, cu sediul central în Amman, Iordania, dar cu principalele activități în Irak. Până la această tranzacție, irakieni au avut nicio altă afacere în România.

3 thoughts on “Licitație contestată. O femeie din București cere anularea licitației prin care Termocentrala Mintia a fost vândută grupului irakian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *