fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Grajdul de lângă ștrand. Cum a reușit să tărăgăneze aplicarea unei hotărâri de Consiliu Local un crescător de cai din Deva

Zona ștrandului din municipiul Deva este, zi de zi, „inundată” în mirosuri pestilențiale. Alexandru Tokai, un bărbat care de ani întregi crește cai, la doi pași de blocuri de locuințe, a reușit să tărăgăneze aplicarea unei hotărâri de Consiliu Local timp de mai bine de trei ani. Amenzi peste amenzi a primit bărbatul de la Poliția Locală. Doar în anul 2019, Alexandru Tokai a contestat în instanță patru procese verbale de contravenție. Toate procesele au fost pierdute.

blank

Tot în anul 2019, actualul primar al Devei, Florin Oancea, mergea pe strada Gheorghe Doja, însoțit de Poliția Locală, pentru a discuta cu bărbatul. Oamenii care locuiesc în zonă erau revoltați pe vecinul lor care crește cai într-o gospodărie aflată la câțiva metri de locuințele lor. Aceștia se plângeau de mirosurile insuportabile provenite de la gospodăria din cartier, dar şi de faptul că dejecţiile animalelor se scurgeau într-un şanţ improvizat în zona verde, pe lângă aleile dintre blocuri.

blank

Alexandru Tokai a refuzat la acea vreme orice fel de dialog cu reprezentanții administrației locale. O săptămână mai târziu, edilul Florin Oancea convoca Consiliul Local Deva, într-o ședință extraordinară, pentru modificarea regulamentului de creștere și deținere a animalelor domestice și a păsărilor de curte în municipiul Deva. Proiectul a fost aprobat de consilierii locali și prevede interzicerea creșterii cabalinelor, ovinelor, porcinelor, bovinelor și caprinelor în imobilele încadrate în zonele fiscale A și B din Deva. Hotărârea de CL interzice și creșterea păsărilor de curte în zonele A și B fără avizul Direcției Sanitar-Veterinare. În zonele fiscale C și D din Deva și în localitățile aparținătoare este interzisă creșterea cabalinelor, ovinelor, porcinelor, bovinelor, caprinelor și păsărilor de curte fără avizul Direcției Sanitar-Veterinare. Zona ștrandului se află în zona B a orașului.

Alexandru Tokai a refuzat, însă, la acea vreme, să respecte hotărârea Consiliului Local, iar administrația locală a deschis un proces pentru a-l obliga pe devean să respecte prevederile legislativului local.

Lupta în instanță continuă și astăzi

În anul 2020, Alexandru Tokai cerea Tribunalului Hunedoara anularea hotărârii de Consiliu Local, prin care nu mai are dreptul de a crește cai în municipiul Deva. O lună mai târziu, bărbatul cerea și suspendarea actului administrativ, pentru ca acesta să nu își mai poată produce efectele, până la judecarea dosarului pe fond de anulare a Hotărârii de Consiliu Local.

 

blank

În data de 2 iulie 2020, procesul pe fond, inițiat de Primăria Deva, cu scopul de a-l obliga pe bărbat să nu mai crească cai, a fost suspendat, până la judecarea procesului de anulare a hotărârii de Consiliu Local, deschis de Alexandru Tokai.

În data de 23 martie 2022, Primăria municipiului Deva câștiga procesul deschis de deveanul care crește cai la doi pași de blocurile aflate lângă ștrand.

„În virtutea prezumţiei de legalitate, se prezumă că actul administrativ a fost emis cu respectarea tuturor condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de lege. Această prezumţie are însă un caracter relativ, dar în prezenta cauză prezumţia de legalitate nu a fost răsturnată întrucât reclamantul nu a invocat motive de nelegalitate existente la momentul adoptării HCL nr.229/2019 privind modificarea Regulamentului de creştere şi deţinere a animalelor domestice, ci motive pur subiective, ivite ulterior „emiterii” actului atacat şi care sunt în strânsă legătură exclusiv cu posibilităţile sale fizice şi materiale de dislocare a cabalinelor.
Instanţa apreciază că motivele invocate sunt neîntemeiate motiv pentru care va respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Tokai Alexandru în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Municipiului Deva şi Municipiul Deva”, se arată în motivarea instanței.

Astfel, în urma acestei decizii a Tribunalului Hunedoara, Tokai a făcut recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia. Și acest proces a fost pierdut de crescătorul de cai. În data de 7 septembrie 2022, Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentința definitivă în dosarul de anulare a hotărârii atacate de Tokai.

„Nu este lipsit de relevanță că reclamantul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea normelor legale întrucât dejecțiile şi apele reziduale provenind de la cabalinele deținute au fost dirijate spre șanțuri şi canale deschise situate în interiorul şi exteriorul proprietății, de natură a provoca disconfort cetățenilor care locuiesc în apropiere, zona constituind un adevărat focar de infecție. În plus, nu s-a contrazis susținerea pârâtului că nici până în prezent reclamantul nu a dislocat animalele din zona restricționată, deși încă din iulie 2019 reclamantul a fost notificat de către autoritatea administrației publice locale cu privire la obligația de a respecta prevederile HCL nr. 245/2018 (…). În mod legal instanța de fond a analizat legalitatea HCL prin raportare la dispozițiile legale care au stat la baza emiterii ei Ordinul 119/2014, care nu cuprinde condiționări cu privire la necesitatea acordării unui termen pentru punerea în executare a masurilor dispuse fiind emis în limitele competențelor acordate autorității publice locale cu respectarea procedurii prevăzute de lege și cerințelor privind oportunitatea emiterii actului administrativ cu caracter normativ. În baza considerentelor de mai sus, nefiind incident motivul de nelegalitate prevăzut de art. 488 alin. 1 pct. 8 Cod de procedură civilă, Curtea va respinge ca nefondat recursul declarat de recurentulTokai Alexandru”, se arată în motivarea Curții de Apel Alba Iulia.

Din septembrie 2022, procesul inițial pe care l-a deschis administrația locală pentru a-l obliga pe bărbat să respecte hotărârea de CL ar fi trebuit să se reia. Acest lucru s-a întâmplat abia în luna iunie 2023, după două amânări care au avut loc în lunile februarie și aprilie a acestui an.

La ultimul termen de judecată, care a avut loc la Judecătoria Deva, Primăria Deva a cerut încuviințarea probelor cu înscrisuri, a probei cu interogatoriul pârâtului şi proba cu cercetarea la fața locului.

„ În temeiul art. 255 alin. 1 coroborat cu art. 258 alin 1 şi 2 C.pr.civ. va încuviința pentru reclamantă proba cu înscrisurile depuse la dosar, apreciind că este admisibilă şi poate duce la soluționarea cauzei, va respinge proba cu interogatoriul pârâtului ca nefiind utilă soluționării cauzei, va respinge proba cu cercetare la fața locului, însă va solicita reclamantului, respectiv să efectueze o cercetare la fața locului prin organele proprii de control în ceea ce privește situația pentru a formulat prezenta cerere de chemare în judecată, respectiv dacă acele animale se mai află acolo și efectiv care este starea de fapt la acest moment, având în vedere data înregistrării dosarului. Reprezentantul reclamantului arată că nu crede că această cercetare se poate realiza pentru că nu li se deschide poarta. Reprezentantul pârâtului consideră că ar fi utilă și efectuarea unei adrese către Direcția Sanitar Veterinară unde sunt înregistrate cabalinele pentru a comunica dacă pe numele pârâtului există înregistrat vreun animal și de când. Instanța va dispune emiterea unei adrese către Direcția Sanitar Veterinară cu solicitarea să comunice dacă pârâtul are înregistrate cabaline sau alte animale pe numele său”, se arată în decizia instanței luată în luna iunie 2023.

Următorul termen de judecată va avea loc în data de 26 septembrie 2023.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *