Problema oamenilor care locuiesc în blocul B, de pe Bulevardul Decebal, din Deva, a fost tranșată, ieri, în ședința Consiliului Local Deva. Persoanele care locuiesc în acel imobil, reabilitat pe fonduri europene, nu au lift de aproximativ 8 luni. Administrația locală a plătit firmei care s-a ocupat cu reabilitarea blocului sumele integrale pentru lifturi, dar aceasta nu a plătit mai departe banii în contul firmei care a livrat elevatoarele. Firma care a câștigat licitația pentru reabilitarea blocurilor este Mega Trust Energy SRL, iar livratorul lifturilor este Ascenso SRL Cluj. Lifturile au fost livrate de firmă, au fost montate, au mers o perioadă, dar apoi, după ce Mega Trust Energy SRL nu și-a plătit datoria către Ascenso SRL, societatea a blocat ascensoarele, iar oamenii s-au văzut nevoiți să urce și să coboare scările blocului turn în fiecare zi. Cei care au putut, pentru că sunt și oameni în vârstă, care locuiesc la etajele superioare și care nu au mai ieșit afară de opt luni.
Potrivit unor surse, în contractul dintre Mega Trust Energy și Ascenso SRL există stipulat că lifturile sunt în proprietatea firmei din Cluj până la plata integrală a lor. Acesta ar fi motivul pentru care plângerile penale pentru furt calificat și distrugere nu ar aduce nicio îmbunătățire a situației în care se află oamenii care locuiesc în blocul B. Firma Ascenso, cea care a blocat lifturile funcționale, nu poate fi acuzată de furt sau distrugere a unor bunuri care îi aparțin, până la plata integrală a lor.
Ieri, în ședința de Consiliu Local, primarul municipiului Deva a încercat să le explice situația pe larg oamenilor prezenți în legislativul Devei. Potrivit acestuia, administrația locală a încercat tot ce este posibil legal pentru a rezolva problema cetățenilor. A întrebat Curtea de Conturi și Agenția de Dezvoltare Vest dacă este vreo posibilitate legală ca primăria să mai achite încă o dată contravaloarea acelor lifturi, pentru că oamenii să poată beneficia de ele. Răspunsul primit de la ambele instituții a fost negativ. O plată dublă ar fi un prejudiciu.
„Vă garantez sub cuvânt de onoare, căutați un avocat, care vreți dumneavoastră, eu îi plătesc onorariul, nu mă interesează cine e persoana. Și acel avocat, poate nu suntem noi suficient de deștepți, să dea o soluție, pe legile din România, în care, eu, ca primar, pot să fac lucrul acesta, și eu îmi asum. Dar să îmi dea un cadru legal. Și, pe cuvânt, din salariul meu, îl plătesc pe avocat. Și atunci, poate nu o să mai aveți, în afară de supărarea justificată, acea neîncredere: degeaba mergem la primărie, că mergem degeaba”, le-a spus primarul municipiului Deva, Florin Oancea, oamenilor prezenți la ședința de CL Deva.
Singura soluție, o plată nelegală. „E prima dată când încalc legea de când sunt primar”
Cu singura soluție posibilă pentru ca oamenii să poată beneficia rapid de lifturi a venit primarul Florin Oancea, care a șocat întreaga sala.
„Doamnelor, ascultați ce vă spun acum! N-am niciun cadru legal, dar îmi asum să facem plata, deși nu avem cadru legal. Am întrebat dacă e penal. Posibil să fie penal, posibil să nu fie penal. Prejudiciu va fi 100%. Și mi-l asum eu, ca să rezolv problema. (…) Știu că nu-i legal ce fac, e prima dată când încalc legea de când sunt primar. Nu vreau să fie penal, pentru că, totuși, am și eu o familie și copii de crescut. Îmi asum prejudiciul, că vine Curtea de Conturi și din start, și o să plătesc prejudiciul eu. Altă soluție nu există. Mâine (n.r. – astăzi) e vineri, mâine convoc Tehnicul, Economicul, Juridicul… Repet, știu că nu e legal, să nu fie penal. Îmi asum prejudiciul, ca să rezolv problema asta”, a spus primarul Florin Oancea.
Decizia primarului a fost aplaudată de toți cei prezenți la ședința de CL Deva, deși, cu siguranță, suma de aproximativ 140.000 de lei va fi plătită din buzunarul edilului, după ce Curtea de Conturi va constata prejudiciul adus administrației locale.
[…] Gest uluitor, făcut de primarul Devei. Riscă tot pentru a rezolva problema unor oameni, care stau … […]