Elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au demonstrat din nou excelența în educație, obținând rezultate remarcabile la Olimpiadele Naționale desfășurate pe parcursul ultimelor săptămâni. Fie că este vorba de muzică, arhitectură, limbi străine, sport, religie sau concursuri interdisciplinare, tinerii talentați și pasionați de diversele domenii pe care le studiază au adus acasă premii importante, confirmând astfel și la nivel național prestigiul și calitatea învățământului oferit de instituția deveană.
„Ne mândrim cu fiecare dintre elevii care au reprezentat Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva la etapele naționale ale olimpiadelor școlare și vă invităm să îi cunoașteți pe cei care au reușit performanța de a obține premii și mențiuni”, se arată într-un comunicat de presă, semnat de responsabilul unității școlare pentru relația cu presa, Prof. Andreea Lupu.
Jurca Nadia Maria a obținut premiul II la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale pentru învățământ liceal, desfășurată în perioada 17-21 aprilie la Craiova. La această competiție au participat cei mai merituoși 391 de elevi de la 39 de licee vocaționale cu profil artistic din toată țara. Elevă în clasa a XI-a Muzică, la secția muzică vocală tradițională, Nadia studiză canto popular cu prof. Bianca Iacoboni – Zeiconi, iar în concurs a fost acompaniată la pian de prof. Gelu Drăgoiu. Talentul Nadiei a fost remarcat de timpuriu, fiind încurajată să cânte de la vârsta de 5 ani, iar până în prezent a participat la numeroase festivaluri și concursuri, prestația ei fiind apreciată și răsplătită cu premii, între care le amintim pe cele mai recente: Premiul III la Festivalul-Concurs „Cântec, joc și grai străbun” (Timișoara), Premiul I la Festivalul Internațional „Rapsodia munților”, Premiul I la Festivalul „Hermannstadt” Sibiu.
Tot la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale de la Craiova, Costa Iosia, elev în clasa a X-a Muzică, a obținut premiul III, concurând cu o generație de pianiști excepționali de la cele mai prestigioase licee vocaționale din țară. Iosia a început studiul pianului la 7 ani, alături de regretata profesoară Doina Ona, care i-a fost primul mentor, apoi și-a continuat dezvoltarea pianistică sub îndrumarea prof. Cristian Dumitriu, în prezent fiind îndrumat de prof. Cezarina Lazăr. De-a lungul anilor a participat la numeroase concursuri, talentul și munca sa fiind apreciate cu nenumărate premii, între care amintim Premiul I și participare în Gala Laureaților la Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu” (Timișoara – 2024), Premiul I la Concursul Internațional „Orpheus” (Târgu-Jiu – 2023), Premiul I și Marele Trofeu la Concursul „Trecut.Prezent.Viitor” (Deva – 2018), Premiul I la Olimpiada Națională (faza zonală – 2018, 2020), Premiul I la concursurile „Sigismund Toduță” (Deva – 2018), „Clara Peia” (Lugoj – 2018) și Premiul II la concursurile „Alma Cornea Ionescu” (Timișoara – 2022) și „Clara Peia” (Lugoj – 2022). Iosia este pasionat și de studiul teoriei muzicale, fiind premiant și la concursuri de teorie muzicală.
Călin Maria Ada Andreea a obținut premiul II și Diploma Ordinului Arhitecților din România la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei, desfășurată la Piatra – Neamț în perioada 22-26 aprilie 2024, concurs la care au participat 269 dintre cei mai talentați elevi de la liceele de artă din toată țara. Maria este elevă în clasa a XI-a, specializarea Arhitectură, avându-i drept îndrumători pe prof. Arh. Lascău Bîlc Adrian și prof. Poenar Alexa Cristina.
Călin Maria Ada Andreea a reprezentat Liceul de Arte „Sigismund Toduță” și la Olimpiada Națională de Limba Franceză, desfășurată în perioada 26-30 aprilie la Iași, unde a obținut Mențiune Specială, clasându-se pe locul 8 între 54 de concurenți, spre bucuria ei și a profesoarei coordonatoare, Adela Mateș. Maria este o tânără dinamică, ambițioasă, care iubește arta, desenul, limbile străine, dansul și călătoriile. În viitor dorește să devină arhitectă și să aibă posibilitatea de a călători în cât mai multe țări. Este o elevă model, care face cinste școlii noastre.
„Suntem deosebit de mândri de elevii noștri, care prin talentul și munca lor au reușit să obțină aceste rezultate de excepție, care reprezintă și o recunoaștere a eforturilor depuse atât de elevi, cât și de profesorii noștri dedicați. Aprecierile noastre se îndreaptă către toți elevii care au reprezentat Liceul de Arte „Sigismund Toduță” la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, deoarece această experiență implică muncă tenace de-a lungul anilor, pasiune și perseverență:
Gabor Brăneț Vlad, clasa a V-a Plastică, profesori coordonatori Solnoc Nicoleta și Blioșca Anamaria (Olimpiada Interdisciplinară ,,Cultură și Spiritualitate Românească” 15-19 mai 2024, Craiova);
Neag Anastasia –Georgiana, clasa a V-a, prof. Blioșca Anamaria (Olimpiada Națională de Religie-cultul ortodox, 8-12 mai 2024, Focșani);
Sicoe Iudita, clasa a IX-a Muzică, prof. Joița Valentin (Olimpiada de Religie – cultul penticostal – 8-12 mai 2024, Bistrița);
Andrei Denisa Alexandra clasa a IX –a Muzică și Triff Raul clasa a XI-a Muzică, prof. Leucean Flaviu (Olimpiada Națională a Sportului Școlar – tenis de masă – 20 aprilie 2024, Bistrița);
Bodochi Robert, clasa a X-a Muzică și Bodochi Andreea, clasa a XI-a Muzică, ambii elevi la clasa de violoncel a prof. Dumitru Maria, prof. corepetitor Dumitriu Cristian, (Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale, 17-21 aprilie 2024, Craiova)
Fedorciuc Sabrina și Blaj Angelina – clasa a XI-a Arhitectură, Boița Anna-Maria, Gașpar Daria-Lorena și Pitariu Eliza – clasa a XI-a Arte Plastice, Motoi Dalia-Amora – clasa a XII-a Arhitectură, profesori coordonatori: Poenar-Alexa Cristina, Lascău-Bîlc Adrian, Mihăilescu Mircea, Solda Iulian, Ile Agnes, Iancu Ana-Maria (Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei, 22-26 aprilie 2024, Piatra – Neamț).
Prestația acestor elevi confirmă încă o dată dedicarea colectivului de elevi și profesori ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” în domeniul artei și educației și ne motivează să continuăm să sprijinim și să promovăm excelența în rândul tinerelor talente”, se mai arată într-un comunicat de presă, semnat de responsabilul unității școlare pentru relația cu presa, Prof. Andreea Lupu..