fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Vernisaj al artistului vizual de renume internațional Mircea Cantor, la Muzeul Textilelor din Băița

Muzeul Textilelor va prezenta opera artistului vizual de renume internațional Mircea Cantor — „Mâini adjectivând munca” (Hands Adjectivating Work). Vernisajul expoziției va avea loc în data de 21 mai, începând cu ora 15, la Muzeul Textilelor din Băița.

„Această expoziţie este continuarea interesului pe care Muzeul ȋl are în preservarea tehnologiilor legate de ţesăturile tradiţionale şi impactul lor asupra lucrărilor artiştilor contemporani.

Ȋn 2019, Muzeul Textilelor a organizat expoziţia Lâna și Apa. Cergi și Țoluri Țesute și Împâslite din Regiunile Balcano-Carpatice, care a prezentat tehnologiile ancestrale folosite pentru cergile ţesute şi împâslite, aceleaşi tehnologii fiind folosite pentru lucrările lui Cantor, expuse aici.

Lucrările din acesta expoziție au fost realizate în colaborare cu o tesătoare de cergi din Săpânța, Maramureș în vara anului 2020. De menționat că interesul lui Mircea Cantor pentru arta textilă tradițională și savoir faire-ul maramureşean are un istoric mai vechi,
începând din 2008, când a realizat un covor „zburător” din lână — „Airplanes and angels” — tot în Maramureş la Botiza, cu tesătoarea Victoria Berbecaru și țărăncile din sat; de asemenea tot în 2008 a colaborat cu sculptorul Vasile Bârsan pentru lucrarea „Arch Of Trumph” — o poartă maramureşeană reinterpretată; şi tot pe atunci colabora cu Burnar Tãnase, ceramistul din Săcel, pentru o serie de ulcioare special concepute pentru o instalație/performance.
Pentru Cantor, „mâna artistului este unealta ceea mai importantă,” ȋntrucât transmite cunoştinţa ancestrală şi un mod de a trăi. De aici și titlul lucrărilor “Hands are adjectives to numbers (cergă cu vârste & cifre)” pe care le prezintă in premieră in România după ce au fost parte din Trienala de la Kathmandu în Nepal în 2022.

Aceste cergi (pături) au fost ţesute în mod tradițional la război, fiind rezultatul unei colaborări cu aspecte multiple cu o ţesătoare autentică. Pe suprafața lor se observă ţesut in culori alb și negru, un cod ce se schimbă de la o cergă la alta. Acest număr este o reflexie a unui contor de statistici mondiale ȋn relaţie cu populaţia României, populaţie care s-a redus semnificativ de-a lungul anilor datorită migraţiei internaţionale către naţiunile occidentale. Colaborarea lui Cantor cu artizani ţesători, care erau foarte deschişi la experimentare, a risipit idea rigidă că tradiţiile resping sau sunt refractare la schimbare.

Născut ȋn 1977 ȋn România, trăieşte şi lucrează pe Pământ.

Laureat al prestigiosului Premiu Marcel Duchamp (2011) Mircea Cantor realizează filme, instalații sculpturale, fotografie și desen. Arta sa multidisciplinară poate fi înțeleasă in primul rând în termeni de o căutare a poeziei vizuale, meditație și spiritualitate. Inspirat
de evenimentele mari și mici din viața de zi cu zi, Cantor creează imagini poetice puternice, care au capacitatea de a ți se întipări bine pe retină sau în minte. A trezit interesul internaţional la ȋnceputul anilor 2000, cu diferite lucrări, cum ar fi „The Landscape Is Changing” (2003), un film ȋnfăţişând demonstranţii purtând oglinzi de dimensiuni mari ȋn loc de slogane ȋn timp ce mergeau pe străzile din Tirana, şi
„Deeparture” (2005), un film care face cronica asupra unei ȋntâlniri dintre un lup şi o căprioară ȋntr-o galerie goală.

Recent, Cantor s-a aplecat asupra măiestriei artizanatului şi tradiţiei pentru a se relaţiona la energia ‘intuitivă” care testează cum diferite domenii de cunoaştere ar putea avea sens și impact asupra creaţiei umane şi asupra multiplicităţii perspectivelor care ne formează înţelegerea relaţiei noastre cu timpul, conştinţa, şi experienţa.
Lucrările sale se află în colecții prestigioase precum MUSEUM OF MODERN ART, New York (SUA); RENNIE MUSEUM, Vancouver (Canada); CENTRE POMPIDOU, Paris (Franța); MUSEO NACIONAL CENTRO DE ARTE REINA SOFIA, Madrid (Spania); MAGAZINE 3, Stockholm (Suedia); KUNSTHAUS ZÜRICH, Zürich (Elveția); PHILADELPHIA MUSEUM OF ART, Philadelphia (SUA); HIRSHHORN MUSEUM, Washington D.C. (SUA); CASTELLO DI RIVOLI , Torino (Italia); FONDATION FRANÇOIS PINAULT, Paris (Franța); WALKER ART CENTER, Minneapolis (SUA); FONDATION LOUIS VUITTON, Paris (Franța)”, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Textilelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *