fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Vape sau tigară normală, consecințele asupra plămânilor sunt aceleași! Medicul pneumolog Răzvan Roșu, director medical al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu, explică efectele fumatului

Fumul de țigară sau aerosolii dintr-un dispozitiv de vapat, plini de substanțe nocive, produc aceleași consecințe asupra plămânilor. Astăzi, din ce în ce mai mulți copii și tineri încep să fumeze folosind dispozitive vape, prezentate în mediiile lor de socializare drept o alternativă mai „sănătoasă” la fumatul normal.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Preşedintelele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie, până în prezent, cercetătorii au identificat peste 15.000 de arome de țigară electronică disponibile, de la arome fructate la gust de bomboane. Reclamele de produse aromate pot spori atractivitatea și pot încuraja copiii și adolescenții să cumpere și să încerce produse cu nicotină. Aromele pot scădea percepția asupra nocivității și dependenței produselor nicotinei.

Iar efectele asupra sănătății sunt aceleași. Medicul specialist pneumolog Răzvan Roșu, director medical al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu explică, rând pe rând, care sunt consecințele fiecărui tip de țigară, indiferent că este vorba despre o țigară normală, un dispozitiv electronic ori o narghilea.

Ce conține fumul dintr-o țigară și efectele inhalării din narghilea

Distrugerea plămânilor, asta produce consumul de tigări, în mod clar. 250 de substanțe care se regăsesc în fumul de țigară sunt periculoase, iar 69 sunt cancerigene, iar unele dintre ele sunt chiar radioactive.

blank„În fumul de țigară se găsesc substanțe nocive, care determină moarte celulară, moartea celulelor pulmonare. Fumul de țigară conține peste 7.000 de substanțe chimice, 250 periculoase, 69 cancerigene – dintre care menționăm arsenic, benzen, candmiu (metal toxic), nichel, poloniu, plotoniu (poloniul și plutoniu sunt substanțe radioactive – n.r.) și plumb.
Fumatul din pipă este mai puțin periculos, comparativ cu fumatul țigaretelor, datorită concentrației mi scăzute de substanțe chimice. De menționat la fumatul din pipă este faptul că poate cauza cancer de buză, la persoanele care prezintă genă dominantă M. Fumatul de nicotină prin narghilea poate determina cancer de plămân, cancer de cap și cancer la nivelul gâtului, prin afectarea transcriptazei și polimerului a 770 de gene. Fumatul prin narghilea este resposabil de scăderea modulației ciclului celular și poate determina proliferare celulară, invazie celulară și răspuns inflamator la nivel pulmonar. Cancerele corelate cu fumatul sunt cancerul pulmonar, cancerul oral – buză, limbă, gură – cancerul nazal și cavități sinusale, cancerul de faringe, laringe, esofag, ficat și vezică. Alte studii au evidențiat o legătură între fumat și cancerul de stomac, pancreas, colon și rect (în special la cei care mestecă tutunul și îl înghit, prin salivă). Pipa, pentru că se pufăie și nu se inhalează, cauzează mai des cancere de buză, gât, gură, sinusuri. Cancerele de trahee și de plămân, în general, sunt cauzate de țigareta normală, ețigaretele și narghileaua”, spune medicul specialist pneumolog Răzvan Roșu, director medical al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu.

Țigarea electornică și vapeurile, o minciună vândută frumos

Strategiile de marketing sunt deosebit de eficiente în vizarea copiilor și adolescenților și au potențialul de a menține dependența de nicotină la tineri la nivel global. În România s-a observat o creștere a interesului tinerilor față de produsele care conțin tutun. Astfel, putem spune că a apărut o nouă categorie a consumatorilor de tutun, cei care vapează țigara electronică și cei care consumă produsele de tutun încălzit. Conform Global Youth Tobacco Survey, realizat în 2017, deși consumul de țigară clasică a scăzut în rândul tinerilor din România, procentul elevilor cu vârsta între 13 și 15 ani care au consumat vreodată măcar un produs din tutun, inclusiv produsele din tutun încălzit, a crescut în 2017 faţă de 2013 cu 7,5%, de la 35,9% la 38,6%. Iar acum, după șapte ani de la studiul citat mai sus, cifrele au crescut, cu siguranță, în privința tinerilor care vapează.

blank

Medicul pneumolog Răzvan Roșu atrage atenția că vapingul și țigareta electronică nu sunt nici pe departe inofensive, ci din contră, ele conțin aceleași substanțe dăunătoare și au în plus și alte riscuri.

„Țigareta electronică este un dispozitiv cu baterie, care funcționează prin încălzirea lichidului și îl transformă în aerosoli. Practic, prin aerosoli, se inhalează o cantitate infimă, mică de substanțe chimice la nivel pulmonar. Nu toate țigaretele electronice conțin tutun, dar toate tipurile de țigarete electronice conțin substanțe nocive. Țigaretele electronice prin vaping, pot determina inhalarea de substanțe nocive la nivelul plămânului, cea mai importantă fiind nicotina, care determină și adicția. Aromele, precum diacetilul, pot să determine bronșiolită obliterantă. Compușii organici volatili din compoziția substanței pot provoca iritații ale ochilor, nasului, gâtului, dureri de cap, greață, pot afecta ficatul, rinichii și sistemul nervos. Conține formaldehilă, care este substanță cancerigenă, conține metale grele – nichel, staniu și plumb.

În plus, o țigaretă o fumezi, o lași în scrumieră, o fumezi și o stingi, dar la un dispozitiv de tip vape, în care ai mai multe fumuri, poți să uiți să îi pui întotdeauna capacul protector. Și atunci, el stă prin buzunare, adună bacterii, iar prin procedeul de inhalare poți să inhalezi direct în plămân alte bacterii”, spune medicul pneumolog Răzvan Roșu, director medical al Sanatoriului din Geoagiu.

Concluzia: indiferent că fumați, inhalați sau vapați, mecanismul este același

Ca și idee generală, fumatul, că este sub formă de vapori, că este sub formă de aerosoli, că este sub formă de fum, determină aceleași mecanisme patologice la nivelul celululei pulmonare: distrugerea ei este consecința, spune medicul Răzvan Roșu. Chiar și după renunțarea la fumat, timp de aproape 10 ani, există riscul de dezvoltare a cancerului.

„În timp, pe lângă creșterea incidenței cancerelor, determină bronhoconstricție pulmonară, care poate duce la boală pulmonară cronică obstructivă, poate determina emfizem pulmonar prin distrugerea alveolelor respiratorii, poate induce alergii și un astm bronșic cauzat de fumul de țigară. Odată cu trecerea timpul, aceste modificări nu se vor vindeca și, in extremis, boala pulmonară evoluează, poate duce la fibroză pulmoară și insuficiență respiratorie. Și după renunțarea la expunerea toxică la fumul de țigară procesul continuă”, mai precizează medicul Răzvan Roșu, director medical al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu.

Renunțarea la fumat implică în primul rând voință, implică alteori consiliere psihologică, implică hipnoză și implică tratament medicamentos. Dar cea mai bună renunțare la fumat vine, pur și simplu, din dorința și psihicul pacientului.

Dacă aveți probleme de sănătate din cauza fumatului, vă puteți adresa Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Geoagiu cu încredere. Pentru programări puteți trimite un email la adresa internari@sanatoriulgeoagiu.ro (cu următoarele date: nume și prenume, adresă, număr de contact, data dorită pentru programare) sau să sunați la numărul de telefon 0254.248.884.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *