fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Va fi sau nu anul 2024 declarat anul Avram Iancu? Punctul de vedere al Guvernului: adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ ținta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară

Anul 2024 ar putea fi declarat ca „Anul Avram Iancu”, la aniversarea a 200 de ani de la nașterea marelui revoluționar român. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată la finalul anului trecut, la Senat.

Proiectul a fost inițiat de către deputatul PNL de Alba, Florin Roman, fiind semnat de mai mulți colegi parlamentari liberali, dar și de câțiva social-democrați. Dacă proiectul va fi adoptat, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora vor putea organiza sau sprijini logistic şi material manifestări culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram lancu. De asemenea, instituțiile publice vor putea aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor.

În luna iulie a anului trecut, prim-ministrul Nicolae Ciucă declara, în județul Alba, că anul 2024 va fi un an dedicat eroului național Avram Iancu.

Iată declarațiile făcute la acea vreme de șeful Guvernului.

„Nu puteam veni în Țara Moților fără a aduce un omagiu eroului național Avram Iancu, un înaintaș iubit de toți românii, dar mai ales de românii transilvăneni. Personalitate cu rol proeminent în istoria țării noastre, intelectual condus de patriotism, a fost în același timp un om al acțiunii, care și-a pus faptele și talentul de avocat în slujba poporului și a idealului de unire.
România de astăzi nu ar fi fost posibilă fără curajul, fără implicarea și eroismul unor astfel de oameni. Tocmai de aceea poporul nu l-a uitat, îi păstrează vie amintirea și-l comemorează în fiecare an.
Eroul național transilvănean rămâne un model care trebuie făcut cunoscut și generațiilor viitoare. Din aceste considerente, 2024, când se vor împlini 200 de ani de la nașterea marelui revoluționar pașoptist, va fi dedicat eroului național Avram Iancu.
Merită respectul urmașilor săi pentru idealurile pentru care a luptat și, mai ales, pentru că și-a câștigat locul în inimile tuturor românilor prin acțiunile sale.
Tinerii de astăzi au nevoie de modele inspiraționale și trebuie să știe că țara noastră este astăzi un stat european modern datorită marilor oameni de stat care și-au iubit țara”, spunea atunci Nicolae Ciucă.

Astăzi, în ședința de Guvern va fi prezentat punctul de vedere al Executivului cu privire la acest proiect, a căror observații sunt în dezacord cu declarațiile făcute vara trecută de premierul Nicolae Ciucă. Documentul este semnat tot de șeful Guvernului.

„Apreciem că promovarea inițiativei legislative poate conduce la influențe financiare asupra cheltuielilor bugetului de stat.
În acest context, menționăm că Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele, obligațiile bugetare și riscurile fiscale, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ ținta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară în relația cu organismele financiare internaționale. (…) Parlamentul va decide asupra oportunității adoptării acestei propuneri legislativ”, se arată în document.

blank blank

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *