fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” a semnat un contract de parteneriat cu una dintre cele mai mari biblioteci din China

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a semnat un contract de parteneriat cu o mare bibliotecă din China, Biblioteca Shaanxi.

Ceremonia de semnare a acordului a avut loc în ziua de 21 aprilie 2023 în cadrul unei videoconferințe pe platforma Zoom, care a reunit reprezentanții bibliotecii județene, reprezentanții bibliotecii din China și pe cei ai Institutului Confucius din Sibiu. Acest acord a fost pregătit împreună cu prietenii noștri chinezi, fiind gândit și conceput cu speranța unei frumoase colaborări de care să se bucure ambele părți.
Au fost prezenți la ceremonie Zhou Yunyue, directorul Bibliotecii Provinciei Shaanxi, prof. univ. dr. habil Silvia Florea, directorul Institutului Confucius din Sibiu, Wang Jiong, directorul Institutului Confucius din Sibiu, și Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva. La eveniment a fost prezent și administratorul public al CJ Hunedoara, Costel Avram.

„China este un stat spre care se îndreaptă privirile admirative ale lumii întregi, este un stat modern, cu o dezvoltare ce a urmat o cale proprie, o cale ce a pus în valoare potențialul uman și material al acestei uriașe țări asiatice. China, prin civilizația ei milenară, stârnește admirația și respectul lumii întregi, iar în ultima vreme interesul pentru cultura și limba chineză au cunoscut un avânt cu totul remarcabil. Acest avânt l-am perceput și noi, ca bibliotecă, atunci când, în urmă cu zece ani, în colaborare cu Institutul Confucius din Sibiu am creat o filială cu cărți în limba chineză, singura din România, foarte bine dotată în cadrul bibliotecii, am organizat cursuri de limbă și cultură chineză, am contribuit la înființarea unei reviste, „Caietele Confucius”, am organizat sistematic activități de popularizare a culturii chineze, toate acestea atrăgând an de an tot mai mulți participanți.
Din colaborarea cu partenerii noștri chinezi am avut și mai avem multe lucruri de învățat: meticulozitate, seriozitate, respect față de muncă, dorința de perfecționare, rigurozitate și, nu în ultimul rând, generozitate. Fără îndoială, odată parteneriatul nostru perfectat, vom avea foarte multe de învățat de la colegii noștri de la biblioteca Shaanxi, una dintre cele mai mari și mai prestigioase biblioteci din Republica Populară Chineză. Acest acord ne creează cadrul pentru statornicirea unor legături strânse între bibliotecile noastre: vom organiza în comun activități și evenimente culturale, ne vom cunoaște reciproc tradițiile; vom participa la derularea unor proiecte noi; ne vom consulta periodic, ne vom informa în legătură cu temele noastre de interes comun; vom realiza schimburi de experiență și toate acestea ne vor permite să ne cunoaștem mai bine. Și domeniile comune, desigur, nu se opresc aici, le vom detalia, le vom îmbogăți pe măsură ce parteneriatul nostru se va maturiza.
Acest acord de parteneriat pe care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva l-a încheiat cu Biblioteca Shaanxi va fi pentru noi un excelent canal de comunicare cu specialiștii chinezi în numeroase domenii legate de funcționarea eficientă a unei biblioteci din secolul XXI”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

blank

blank blank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *