Constantin Pavăl, unul dintre juriștii Primăriei Lupeni, a fost arestat preventiv. Decizia a fost luată de magistrații Tribunalului Alba, în urmă cu puțin timp.
„În baza art. 226 alin. 1 C.pr.pen., admite propunerea de arestare preventivă formulată de DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. În baza art. 226 alin. 2 raportat la art. 223 alin. 2 C.pr.pen., dispune arestarea preventivă a inculpatului PAVĂL CONSTANTIN – ….. consilier juridic principal, fără antecedente penale, pentru o perioadă de 30 de zile, de la data de 14.12.2022 până la data de 12.01.2023 ora 24,00 inclusiv. În baza art. 275 alin. 3, 6 C.pr.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, onorariul în sumă de 340 lei cuvenit apărătorului din oficiu desemnat pentru asigurarea asistenţei juridice a inculpatului, av. Daisa Silviu Adrian, urmând a fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare cu inculpatul şi de la comunicare cu DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu azi, 14.12.2022”, se arată în decizia Tribunalului Alba.
Procurorii DNA Alba Iulia au descins, ieri, la Primăria Lupeni. Unul dintre juriști este acuzat că a primit șpagă, pentru a-l ajuta pe un om de afaceri să concesioneze o suprafață de teren, aflată în proprietatea administrației locale. Juristul, Constantin Pavăl, ar fi pretins suma de 50.000 de euro, dar, în final, după negocieri, acesta s-a mulțumit cu 7.000 de euro.
Iată, mai jos, comunicatul oficial al DNA:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 decembrie 2022, a inculpatului
PAVĂL CONSTANTIN, consilier juridic principal în cadrul Compartimentului Juridic al primăriei municipiului Lupeni, județul Hunedoara, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie – noiembrie 2022, inculpatul Pavăl Constantin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 50.000 euro pentru a-l „ajuta” să concesioneze o suprafață de teren de 160 mp, aflată în proprietatea Primăriei municipiului Lupeni. Precizăm că, anterior, inculpatul fusese desemnat printr-o dispoziție a primarului să facă parte din comisia de negociere directă ce avea ca obiect concesionarea terenului respectiv.
După mai multe negocieri, suma finală care i-ar fi fost remisă inculpatului Pavăl Constantin ar fi fost de 7.000 de euro, plătibilă într-o singură tranșă. De menționat este faptul că, după primirea banilor, „problema” omului de afaceri ar fi fost rezolvată în doar o zi și jumătate, respectiv pe data de 03 noiembrie 2022.Inculpatului Pavăl Constantin i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
In Codul administrativ nu exista procedura negocierii directe, redeventele se stabilesc la valoarea de piaţă a bunului care face obiectul concesiunii;!, De regula concesiunile se fac prin licitatie publica, se fac si prin atribuire directa dar conform art 315 din Codul administrativ, si orice concesiune se aproba prin hotarare de consiliul local . A se vedea Art. 302-331 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ . Deci din descrierea de mai sus, ceva in toata procedura nu prea bate cu legislatia in vigoare. JR.