Grevă generală la Prefectura Hunedoara, în această dimineață. Funcționarii publici și personalul contractual au oprit lucrul, începând de luni dimineață, pe o perioadă nedeterminată, până solicitările lor vor avea un răspuns. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că salarizarea lor nu se face la nivelul funcțiilor publice de stat.
„Funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţiile prefectului din ţară, declară grevă generală în data de 10 aprilie 2023. La această acţiune vor participa 1800 salariaţi prin încetarea colectivă şi voluntară a lucrului la sediul instituţiei prefectului. Solicităm trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcţiilor teritoriale în cea a funcţiilor de stat. Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate. În prezent, un angajat al instituţiei prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din consiliul judeţean, primării şi servicii publice deconcentrate. Începând cu anul 2017, anul adoptării Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, toate categoriile de salariaţi au beneficiat de majorări salariale. Amintim aici cu titlu de exemplu: ANAF (agenţii judeţene şi vămi), OCPI, OPC, APIA, AFIR etc., acestea fiind asimilate funcţiilor de stat. Instituţia prefectului din instituţia numărul 1 a ajuns cenuşăreasa administraţiei publice. Cât să mai suportăm umilinţa de a fi plătit la nivelul unui muncitor de la o primărie de comună?!”, spune preşedintele Sindicatului „Egalitatea„ al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică, Cosmin Enescu, într-un comunicat de presă.
Singurii care nu au dreptul legal de a intra în grevă sunt angajații Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări și cei ai Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte. Președintele Sindicatului „Egalitatea” spune că protestul va continua zi de zi, până când revendicările lor vor fi soluționate.
„Solicităm ca instituţiile prefectului să fie reaşezate în locul şi rolul ce i se cuvin, in subordinea Guvernului şi ordonator principal de credite pentru instituţiile prefectului sa fie Secretariatul General al Guvernului si nu Ministerul Afacerilor Interne, cum este in prezent. Constituţia României prevedere că prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local şi conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale.
Poziţionarea in cadrul Ministerului Afacerilor Interne ne-a adus numai prejudicii, sarcini în plus şi niciun sprijin. În cazul în care revendicările noastre nu vor fi soluţionate vom continua greva şi a doua zi şi a treia zi şi a patra zi, până când vor fi soluţionate”, mai spune preşedintele Sindicatului „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică, Cosmin Enescu