Inconștiența la volan produce tragedii. Șoferul vinovat în cazul accidentului de la Vețel, de joi dimineață, era băut, posibil drogat și avea permisul de conducere anulat pentru alte infracțiuni la regimul circulației.
Tânărul din județul Dolj a pătruns pe contrasens, unde s-a izbit de un autoturism condus de o tânără de 19 ani, din comuna Vețel. Fața și fratele ei, un băiat de 15 ani, au fost răniți. Minorul a rămas încarcerat în urma impactului.
Șoferul vinovat a încercat să fugă de la locul faptei, fiind găsit de pompieri, la aproximativ 200 de metri de locul accidentului.
„La data de 04 iulie 2024, în jurul orei 09:00, polițiștii din cadrul Serviciul Rutier Hunedoara au fost sesizați despre faptul că pe DN7, în localitatea Vețel, a avut loc un eveniment rutier.
Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au stabilit că un tânăr în vârstă de 29 ani, din județul Dolj, în timp ce conducea un autoturism pe sensul de mers Arad – Deva, a pătruns și a circulat pe sensul opus de deplasare, intrând în coliziune cu autoturismul condus de o tânără în vârstă de 19 ani, din comuna Vețel (după care a părăsit locul accidentului, fiind depistat la aproximativ 200 m de locul producerii accidentului, de pompierii I.S.U. Hunedoara, sosiți pentru intervenția la fața locului). În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea celor doi conducători auto și a unui minor în vârstă de 15 ani, din comuna Vețel, pasager în autoturismul condus de tânără.
Persoanele rănite au fost transportate la Spitalul Județean de Urgență din Deva, în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Conducătorul auto de 29 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 0,60 mg/l, alcool pur în aerul expirat.
De asemenea, în urma testării tânărului cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise”, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu.
În urma controlului efectuat asupra autoturismului tânărului, polițiștii au descoperit un dispozitiv de mărunțit tip grinder, ce prezenta urme de fragmente vegetale, substanțe vegetală de culoare verde-oliv, substanțe pulverulente de culoare albă, sub formă de bulgăre și resturi de țigarete ce conțineau fragmente de substanță vegetală – probele materiale fiind ridicate de polițiști și înaintate, pentru continuarea cercetărilor, către polițiștii S.C.C.O. Hunedoara, conform competențelor legale.
Totodată, tânărului i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei și prezenței în corp a unor substanțe psihoactive. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că permisul de conducere al tânărului este anulat, pentru comiterea unor infracțiuni la regimul circulației.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului sau modificarea ori ștergerea urmelor acestuia.
„Menționăm faptul că, în primul semestru al acestui an, polițiștii rutieri au constatat, ca urmare a acțiunilor preventive și de control în trafic, 476 infracțiuni rutiere, dintre care exemplificăm: 83 de infracțiuni de conducere cu alcoolemie peste limita admisă, 66 de infracțiuni de conducere fără permis, 45 de conducere a unui autovehicul sub influența unor substanțe psihoactive și 10 fapte de refuz ori sustragere de la prelevarea mostrelor biologice”, mai spune purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu.
Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranță:
Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.
În condițiile unui trafic aglomerat, condițiile meteo nefavorabile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile! Nu vă angajați în depășirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate și efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.
Pietonii sunt rugați să își ia toate măsuri de precauție pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi!
[…] Citește mai mult despre acest subiect: Tânărul care a produs accidentul grav de la Vețel erau băut, posibil drogat și avea permisul an… […]