fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

(FOTO) Stadiul lucrărilor din cartierul Micro 15. Primarul Devei, Florin Oancea: „Va fi un cartier nou. Locuitorii lui merită acest efort, pentru că sunt oameni minunați”

Cartierul Micro 15 din Deva va beneficia de o revitalizare, cu ajutorul fondurilor europene, dar și cu bani de la bugetul local. Lucrările sunt în desfășurare pe Aleea Streiului, acolo unde se construiește, de la zero, toată infrastructura necesară pentru realizarea unui Centru de zi pentru asistență comunitară, dar și locuri de joacă, un skate-parc, spaţii de relaxare, agrement şi sport și un parc pentru câini.

Constructorul a realizat deja fundația pentru drum și trotuare, urmând ca, în momentul în care condițiile meteo vor fi favorabile, să toarne primul strat de asfalt. În paralel, s-a excavat dealul și se lucrează acum la un zid de sprijin înalt de 10 metri, pentru ca apoi să poată începe construcția efectivă a fundației pe care va fi construit Centrul de zi pentru asistență comunitară.

Edilul municipiului Deva, Florin-Nicolae Oancea, spune că, anul viitor, în vară, cartierul Micro 15 va fi total schimbat.

Este un proiect pe fonduri europene. Au fost făcute drumurile, urmează ca, în momentul în care vremea va permite, să se toarne binderul, adică primul strat de covor asfaltic. A fost turnat betonul pentru trotuare, trebuie doar turnat asfalt deasupra. Acum se lucrează la pilonii de susținere pentru zidul acela de sprijin, înalt de 10 metri. În perioada următoare, vor începe lucrările la clădire – fundație și structura metalică. Anul viitor, vom inaugura tot ansamblul, iar în paralel vom intra pe reparații, covoare asfaltice, trotuare în tot cartierul Micro 15. Va fi un cartier nou”, a declarat primarul Devei, Florin-Nicolae Oancea.

Valoarea totală a lucrărilor care vor fi efectuate în zona Streiului este de peste 6,6 milioane de euro.

Prin acest proiect va fi construit un Centru de zi pentru asistenţă comunitară, cu gradene, în suprafață construită de 886,70 mp (o clădire P+2E pentru servicii sociale, dezvoltare comunitară, îmbunătățirea asistenței medicale destinate populației din Cartierul Micro 15, Aleea Streiului).

Clădirea va fi dotată cu mobilier, echipamente IT, electrocasnice, echipamente PSI, platforme interioare de transport pe plan înclinat a persoanelor cu dizabilităţi etc..

Spațiile vor fi amplasate astfel:

Spaţiu de joacă pentru copii – A (în spatele blocurilor Z1 și Z2);

Skate parc – B (în spatele blocului nr. 105);

Loc de joacă – C (blocul nr. 68);

Loc de joacă – C1 (blocul nr. 68);

Spaţiu de recreere – D (blocul nr. 66);

Loc de joacă – E (blocurile nr. 66 – 70 );

Loc de joacă – F ( blocurile nr. 82 – 84);

Parc pentru câini – G (blocul nr. 81);

Vor fi amenajate drumuri, alei și piste de biciclete. Potrivit administrației locale, aleea Streiului și celelalte alei din zonă vor fi modernizate, dar vor create și noi alei, care să faciliteze accesul spre Centrul de zi şi zona reabilitată.

Pentru traficul pietonal şi traficul cicliştilor se vor realiza trotuare şi piste de biciclete cu o suprafaţă de 8.400 mp. După lucrările de modernizare, Aleea Streiului va avea o lăţime a părții carosabile de 6 metri).

Un alt proiect, de data aceasta, de la bugetul local

Administrația locală spune că în paralel cu proiectul pe fonduri europene, zona școlii nr. 6, va beneficia de o reconfigurare. Primăria Municipiului Deva a reușit, după un an și jumătate de eforturi, să obțină transferul unei suprafețe de teren din curtea școlii, de la Ministerul Educației spre Primărie, pentru a putea să facem dintr-un singur sens, un drum cu două sensuri și cu parcări în spic.

Gardul va fi relocat în interior, cu 15 metri, și vor fi făcute 120 de locuri de parcare, trotuar și zidul de sprijin. În interiorul școlii, administrația locală intenționează să facă o sală de sport educațională și, în aer liber, o să amenajeze cu tartan terenul care astăzi este din beton.

Schimbăm din temelii fața cartierului Micro 15 și sunt convins că toți locuitorii acestei zone vor fi încântați de cum va arăta acest cartier anul viitor, în vară. Locuitorii cartierului Micro 15 merită acest efort, pentru că sunt oameni minunați”, mai spune primarul Municipiului Deva, Florin-Nicolae Oancea.

Anul viitor, alte trei blocuri din cartierul Micro 15 vor fi reabilitate termic, prin proiecte pe fonduri europene, contracte care au fost deja semnate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *