fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

PUZ pentru două cartiere din municipiul Deva. După realizarea lor, Micro 15 și Gojdu vor beneficia de regenerare urbană

Primăria Deva a scos la licitație publică Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) și studiile de fezabilitate pentru cartierele Micro 15 și Gojdu, care urmează să intre într-un proiect amplu de reabilitare.
Obiectivul general al celor două proiecte este regenerarea urbană și urmăreşte revitalizarea zonelor urbane aflate în dificultate, îmbunătăţirea condiţiilor de locuire în cartierele de blocuri, amenajarea şi înfrumuseţarea spaţiului public – pieţe, scuaruri, parcuri, mobilier urban, dar și modernizarea infrastructurii urbane – reţele de apă, gaz şi electricitate, drumuri şi reţele de transport în comun.

Reabilitare și modernizare

La fel ca și cartierul Dorobanți și Dacia, cartierele Micro 15 și Gojdu vor beneficia de reabilitare și modernizare. În cartierul Gojdu, potrivit caietului de sarcini, suprafața estimată supusă regenerării urbane este de 43 de hectare. Zona cuprinsă este delimitată de strada Mărăști – la sud, strada M. Kogălniceanu la nord, de bulevardul Decebal și bulevardul 22 Decembrie – înspre vest, respectiv de Calea Zarandului – spre est.
Cartierul Micro 15 din Deva va beneficia de o revitalizare, și cu ajutorul fondurilor europene, dar și cu bani de la bugetul local. Potrivit primarului Florin Oancea, aici vor fi investiți bani pentru realizarea de noi locuri de parcare și pentru reabilitarea în totalitate a infrastructurii rutiere. Mai mult, în zona Streiului a cartierului Micro 15, va fi construit un Centru de zi pentru asistență comunitară și vor fi amenajate piste de bicicliști și un skate parc, pe fonduri europene.

Proiectul pe fonduri europene are o valoare de 5,4 milioane de euro, iar administrația locală a scos deja la licitație execuția lucrărilor. Astfel, când va fi finalizată licitația, constructorul câștigător va putea începe lucrările. Pe de altă parte, prin proiectul de regenerare urbană, care va fi realizat cu bani de la bugetul local, în zona magazinului Maxxa, primăria intenționează să realizeze un parc și să reabiliteze infrastructura rutieră și tot cartierul.

„Anul viitor, 2023, vom continua reparațiile capitale în cartierele Devei. Până în primăvara anului 2024, toate cartierele, rând pe rând, vor beneficia de reabilitări și modernizări. De asemenea, vom acorda o atenție specială și locuitorilor de la case, în fiecare zonă a orașului, inclusiv din localitățile aparținătoare: Bârcea Mică, Cristur, Sântuhalm și Archia”, a declarat primarul Devei, Florin-Nicolae Oancea.

Tot în cartierul Micro 15, primăria municipiului Deva are un proiect în zona școlii nr. 6, care se completează cu proiectul pe fonduri europene. Aici, există un deficit de locuri de parcare. Mai bine de un an, administrația locală a încercat să obțină o bucată din terenul școlii Nr. 6, pentru a putea lărgi carosabilul. Primăria a reușit să obțină terenul de la Ministerul Educației, iar acum urmează să implementeze acest proiect. 120 de noi locuri de parcare vor fi construite aici, iar drumul cu un singur sens va fi transformat într-unul cu două sensuri și cu parcări în spic, după reloacarea gardului școlii. În interiorul unității școlare, administrația va construi o sală de sport educațională și, în aer liber, va fi amenajat cu tartan terenul care astăzi este din beton.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *