fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Prima întâlnire cu reprezentanții firmei ce a cumpărat Termocentrala Mintia. Ce spun autoritățile

Investitorii firmei Mass Global Energy Rom, cea care a achiziționat termocentrala Mintia, au sosit în județul Hunedoara, pentru o întâlnire cu autoritățile. La discuții au luat parte prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, alături de primarul municipiului Deva, Florin Nicolae Oancea, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, primarul comunei Vețel, Ioan Hențiu, reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roșu și Samuel Dioane, precum și Emil Gros de la Expert Insolvență.

Potrivit unui comunicat de presă, emis în urmă cu puțin timp de Prefectura Hunedoara, investitorii grupului Mass Global Energy Rom au oferit asigurări clare, afirmând că investiția de peste 1 miliard de euro va fi realizată conform prevederilor contractuale.
Totodată, aceștia au specificat că se vor va realiza investiții în segmentul noilor tehnologii, în parteneriat cu unele dintre cele mai mari companii care pun la dispoziție componente și echipamente inovatoare pentru sistemul energetic.

500 de angajați, în primă fază

Potrivit comunicatului de presă al Prefecturii Hunedoara, „în primă fază, personalul dispus va curpinde peste 500 de persoane, iar având în vedere că grupul reprezintă unul dintre cei mai importanți jucători ai pieței mondiale în domeniul energiei, conducerea s-a asigurat de faptul că se va ține cont de oamenii locurilor unde se realizează investițiile.
Termocentrala Mintia nu va fi distrusă, ci va fi pusă în valoare, devenind una dintre cele mai puternice surse energetice la nivel national”, se arată în documentul citat.


„Cu toți suntem conștienți de faptul că viitorul energiei este unul care se bazează pe soluții inovative. După întâlnirea ce a avut loc astăzi, sunt încântat de faptul că termocentrala Mintia va funcționa datorită soluțiilor inovatoare pe care investitorii le vor implementa, aspect clarificat în mod cert de către aceștia. Este un moment important pentru sistemul energetic românesc, deoarece acești oameni sunt interesați să construiască și nu să distrugă ceea ce este existent. Un aspect esențial regăsit în solicitările lor constă în impunerea a 1200kw, în loc de 800kw, cât a fost prevăzut initial.”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, i-a felicitat pe investitori pentru achiziția făcută, dar le-a atras atenția acestora ca nu va semna „niciodată o autorizație de demolare la Mintia înainte de a semna autorizația de construire pentru noile investiții care se vor realiza aici”.

„Termocentrala Mintia a fost Steaua de pe Mureș. Astăzi este o stea apusă. Dar nu are rost să mai privim în trecut, acum trebuie să ne gândim la cum va arăta viitorul termocentralei. Oamenii care au lucrat aici sunt bine pregătiți profesional și este vital să-i readucem în câmpul muncii. În scurtă vreme, cel puțin un grup energetic poate deveni funcțional după reconversia pe gaz. Pentru investitor înseamnă bani din vânzarea energiei, iar pentru județul Hunedoara înseamnă producție și locuri de muncă. (…)
Întâlnirea de astăzi a fost, cred, benefică pentru ambele părți. Așa cum am precizat și în cadrul întâlnirii cu investitorii, în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara NU voi semna niciodată o autorizație de demolare la Mintia înainte de a semna autorizația de construire pentru noile investiții care se vor realiza aici!
Consiliul Județean Hunedoara va asigura tot sprijinul necesar în conformitate cu legea, dar așteptăm în schimb ca investitorul să-și țină promisiunea de a demara lucrările necesare pentru a produce cât mai repede energie electrică”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Termocentrala Mintia, deținută de Complexului Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, prin licitație publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie.

Licitația, care a avut loc la sfârșitul lunii august și a avut o valoare de 91.236.832 de euro, exclusiv TVA, este considerată una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc și totodată una dintre cele mai mari tranzacții din insolvență din ultimii ani din România.

Având în vedere specificul activului, ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă.

Potrivit investitorilor, sumele prevăzute pentru modernizarea și dezvoltarea centralei Mintia în următorii ani se vor ridica la peste 1 miliard de euro și vor include dezvoltarea capacității de producție și în același timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producția de energie electrică din surse regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *