Guvernul României a aprobat alocarea sumei totale de peste 1 miliard de lei (223,3 milioane euro) pentru dezvoltarea județului Hunedoara, prin finanțarea proiectelor depuse în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Sumele alocate sunt prevăzute pentru realizarea a 157 de obiective din localități hunedorene și reprezintă cea mai mare finanțare alocată vreodată de executiv județului Hunedoara.
Realizarea proiectelor de investiții vor avea ca rezultat racordarea tuturor comunităților din județ la sistemele de apă și canalizare, iar zeci de kilometri de drumuri vor fi asfaltați pentru prima data.
„Anghel Saligny”, programul major de investiții asumat de Partidul Național Liberal, pune accent pe creşterea nivelului de trai din localitățile României şi stimularea dezvoltării comunităților locale.
Trei comune din județ se remarcă din punct de vedere a sumelor alocate: Comuna Vața de Jos, comuna Luncoiu de Jos și comuna Ghelari au primit cei mai mulți bani pentru proiecte. Împreună, cele trei comune au primit aproape cât Consiliul Județean Hunedoara.
Vața de Jos, proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare – 43 de milioane de lei.
Luncoiu de Jos – 43 de milioane de lei, pentru următoarele proiecte:
- Alimentare cu apă şi staţie de tratare în comuna Luncoiu de Jos, judeţul Hunedoara.
- Înfiinţare reţea de canalizare şi staţie de epurare în comuna Luncoiu de Jos, judeţul Hunedoara.
Comuna Ghelari – 43 de milioane de lei, pentru proiectul „Alimentare cu apă, staţii de tratare şi sistem de canalizare, staţii de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sistemele de captare a apelor pluviale”.
Municipiul Hunedoara a primit fonduri pentru reabilitarea a 37 de străzi din localitate, dar şi pentru extinderea canalizării pe Aleea Tineretului. În total, este vorba despre 24,5 milioane de lei. Suma este de 2,5 ori mai mare decât plafonul maxim comunicat iniţial.
„Am avut de dus o adevărată luptă cu reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării pentru a-i convinge că limita de 10 milioane de lei impusă iniţial municipiilor care nu sunt reşedinţă de judeţ este nedreaptă. Am reuşit să obţinem aproape 25 de milioane de lei. Sper ca procedurile să se deruleze într-un ritm acceptabil şi să nu avem alţi factori externi perturbatori, astfel încât să începem lucrul la aceste 38 de investiţii cât mai repede cu putinţă, cel târziu din primăvara anului viitor. Pe lângă acestea, Primăria Hunedoara îşi va continua lucrările pe alte obiective de infrastructură rutieră, cu fonduri de la bugetul local. Am spus-o şi o repet: îmi doresc să avem întreaga reţea stradală reabilitată şi modernizată, dar putem face acest lucru doar în etape. Am rezolvat până acum problema în mare parte din oraş, dar ştiu că mai sunt zone în care trebuie să ajungem cu astfel de lucrări. Pentru unele zone ale oraşului trebuie să aşteptăm schimbarea reţelelor de utilităţi (în special de apă şi canalizare), lucru care sunt convins că se va întâmpla, mai ales că, de exemplu, Apa Prod va începe un amplu proiect de acest fel care se va derula şi în municipiul nostru”, spune primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.
Consiliul Județean Hunedoara a primit, în total, aproximativ 140 de milioane de lei.
- Reabilitare drumuri judeţene pentru dezvoltarea infrastructurii turistice şi promovarea patrimoniului economic şi cultural al judeţului Hunedoara DJ 686D: Brazi (DJ 685) – Râu de Mori (DJ 686) – aproximativ 4.,4 milioane de lei
Modernizare DJ 672C limita judeţului Gorj – Valea de Pești – DN 66A, km 40+776 – km 50+309 – aproximativ 46,7 milioane de lei. - Reabilitare drumuri judeţene pentru dezvoltarea infrastructurii turistice şi promovarea patrimoniului economic şi cultural al judeţului Hunedoara, tronson de reabilitat DJ 686: Sântamarie-Orlea (DN 66) – Cabana Râușor, km 0+000 – km 27+500 – aproximativ 54 milioane de lei.
- Reabilitare drumuri judeţene pentru dezvoltarea infrastructurii turistice şi promovarea patrimoniului economic şi cultural al judeţului Hunedoara, lot 1 zona Pădureni – DJ 687D: Teliucu Inferior (DJ 687E) – Cinciș-Cerna – Toplița – Hășdău – Lunca Cernii de Jos-Lunca Cernii de Sus – Gura Bordului- lim. judeţ Caraș-Severin, tronson km 0+000 – 15+165 – aproximativ 28 de milioane de lei.
- Construire pod de legătură centura Petrila, Județul Hunedoara – aproximativ 6,5 milioane de lei.
- Modernizare DJ 687 Sântuhalm – Hunedoara – Călan km 0+000 – 7+590 – aproximativ 532.000 de lei
Lista proiectelor hunedorene care vor fi finanțate poate fi consultată aici: