fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Note modificate chiar și cu un punct, în urma contestațiilor depuse la Evaluarea Națională

Ministerul Educației a publicat astăzi, 4 iulie, pe site-ul dedicat, evaluare.edu.ro, rezultatele finale obținute după soluționarea contestațiilor de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut probele Evaluării Naționale (19 – 22 iunie 2023).

Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

În urma contestațiilor, au fost note modificate chiar și cu un punct, în județul Hunedoara. Un elev de laȘcoala Gimnazială „Andrei Șaguna”, care obținuse nota 9, la Limba și Literatura Română, a fost notat cu 10, în urma soluționării contestației. Tot la Limba și Literatura Română, un alt elev – de această dată de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva – care obținuse nota 8,65 la Evaluare, în urma contestației a fost notat cu 9,60. De asemenea, un alt elev, tot de la „Andrei Șaguna”, notat cu 9,10, în urma rezultatelor inițiale, a obținut nota 10 la Limba și Literatura Română.

Cea mai mare diferență între notele obținute inițial și după soluționarea contestațiilor este de 1,25 de puncte. Un elev de la Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad din Orăștie a cărui notă obținută la Limba și Literatura Română a fost 5,05, s-a modificat în urma contestațiilor la 6,30.

„În urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 75,10% (2001 candidați), în creștere cu doar 0,06% față de rezultatele inițiale (74,5%). La proba de Limba și literatura română, 2156 de candidați (80,65%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 18 candidați au obținut nota 10. La Matematică, 1902 de candidați (71,34%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 36 candidați au obținut nota 10. La Limba și literatura maternă, 57 de candidați (80,28%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), nefiind înregistrate note de 10. Au fost depuse 363 de contestații din 5410 de lucrări (6,7%)”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.

Situația înregistrată după soluționarea celor 363 de contestații depuse este următoarea:

Proba

Nr. total de contestații depuse

Nr. contestații soluționate prin creșterea notei inițiale

Nr. contestații soluționate prin scăderea notei inițiale

Nr. contestații pentru care notele inițiale au rămas nemodificate

Limba și literatura română

266

240

17

9

Matematică

93

26

32

35

Limba și literatura maternă

4

4

0

0

Șase elevi din județ au obținut media 10 la Evaluarea Națională, din județul Hunedoara.

Rata de participare a fost de 95,21%: 2664 de candidați prezenți, dintr-un total de 2798 de elevi înscriși. Niciun candidat nu a fost eliminat.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 6 – 17 iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat (19 iulie).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *