fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Moartea, preschimbată în viață. Două destine frânte, din Deva și Oradea, au dat șansă la viață pentru opt oameni

La început de an, suferința se preschimbă în speranță, iar moartea în viață: 8 oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase, datorită altor oameni cu suflet mare. Doi pacienți aflați în moarte cerebrală, unul din Deva, iar celălalt din Oradea, au dăruit speranță la viață pentru alți oameni. Acestea au fost primele cazuri de transplant de anul acesta.

„Două vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Două familii îndurerate, din Oradea și Deva, au fost de acord ca durerea lor infinită să o transforme într-un alt început pentru alți suferinzi a căror unică șansă era un transplant. Transmitem sincere condoleanțe și mulțumim din inimă acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, oferind altor semeni cel mai prețios dar: VIAȚA”, spun reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

Cursa contracronometru pentru viață a început miercuri noapte, 4 ianuarie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, acolo unde familia unui pacient aflat în moarte cerebrală și-a găsit puterea de a oferi șansa la viață pentru alți oameni necunoscuți. Pentru intervențiile de prelevare la Oradea au fost prezente echipele chirurgicale ale IC Fundeni pentru ficat, ICUTR Cluj pentru rinichi si Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București pentru cornee.

În zorii zilei de vineri, 06 ianuarie, la Deva, familia îndurerată a unui alt pacient, diagnosticat în moarte cerebrală la secția ATI a Spitalul Județean de Urgență Deva, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe și țesuturi.

„Pentru stabilirea diagnosticului de moarte cerebrală sunt etape și proceduri obligatorii. Menținerea donatorului necesită o monitorizare permanentă și adaptarea tratamentului de menținere a funcționalității organelor în parametrii optimi. Este o muncă de echipă a întreg personalului din secția ATI, cu colaborarea susținută a colegilor mei, Dr. Bunea Anghel și Dr. Demian Crișan Alexandra. Fără implicarea unei echipe ATI , dedicate, activitatea de prelevare nu ar fi posibilă. Întreaga activitate în secția ATI implica participarea cu multă dedicare a fiecărui coleg, medic, asistent, infirmier”, spune șefa Secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Deva, medicul Ioana Kovacs. 

„Pentru intervențiile de prelevare a organelor, au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni – pentru ficat, ICUTR Cluj – pentru rinichi, SCUOB – pentru cornee și Spitalului Clinic Colentina – pentru țesuturile osteotendinoase. Efortul lor a fost preluat mai departe de echipele multidisciplinare din centrele de transplant: chirurgi, anesteziști, gastroenterologi, nefrologi, laborator. Mulțumită efortului și măiestriei lor, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni doi pacienți pot spune că au învins moartea datorită intrevențiilor de transplant hepatic realizate cu succes. În același timp, echipele de profesioniști ale Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj #ICUTR au adus șansa la o viață normală pentru alți 2 pacienți (din motive medicale 2 din cele 4 grefe renale prelevate nu au fost eligibile pentru transplant)”, declară reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

Potrivit Agenției Naționale de Transplant, alți 4 pacienți își vor recăpăta vederea datorită intervențiilor de transplant cornee realizate la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti, iar foarte mulți pacienți, din întreaga țară, vor putea beneficia de transplanturi de țesuturi osteotendionoase ca urmare a efortului echipei Băncii de Țesut Spitalul Clinic Colentina.

„În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele ATI și de coordonare transplant ale celor 2 spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Apreciem dedicarea echipelor ATI și de coordonare transplant de la SCJU Oradea, Dr. Carmen Pantiș, Dr. Elena Blaga, Dr. Luiza Zissu, As. Otto Gergely, și de la SJU Deva: Dr. Ioana Kovacs, As. Monica Popescu. Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă şi care aleg să-şi facă datoria cu responsabilitate şi profesionalism zi şi noapte, indiferent de ziua din calendar. Viaţa este un dar inestimabil, un privilegiu pentru care trebuie să fim profund recunoscători şi pentru care, prin faptele noastre, suntem datori să mulţumim în fiecare moment. DA pentru VIAȚĂ!”, mai spun reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *