fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Lupul, paznic la oi. Pădurar din Brad, condamnat pentru luare de mită de la hoții de lemne. INTERCEPTĂRI DIN DOSAR

Un pădurar din Brad a fost, astăzi, condamnat de Tribunalul Hunedoara pentru luare de mită. Potrivit deciziei instanței, Leaha Sorin Ciprian îi proteja pe hoții de lemne, care erau lăsați nestingheriți să fure din pădurile de lângă Brad.

Pădurarul Leahă Sorin Ciprian a fost condamnat, miercuri, la 3 ani și opt luni de închisoare pentru complicitate la furt de arbori și pentru luare de mită.

„Pădurarul, deși avea obligația să identifice, să inventarieze și să raporteze la O.S. Brad cioatele provenite de la arborii tăiați ilegal și să desfășoare activități de identificare a autorilor faptelor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori nu a făcut acest lucru nici măcar într-o minimă măsură, ba mai mult, le permitea hoților de lemn să taie ilegal pădurea și să sustragă arbori din gestiunea sa, în schimbul unor foloase necuvenite. Totodată, pădurarul le oferea protecție inculpaților prin informarea cu privire la eventualele controale din pădure. Deși din condica de serviciu a pădurarului ridicată la percheziție rezultă că acesta a efectuat constant activități de patrulare și pază în cantoanele aflate în gestiunea sa, în perioada ianuarie 2020-martie 2020, acesta nu a constatat nicio faptă ilicită, penală, contravențională sau civilă, chiar și cu autor necunoscut, în condițiile în care după controalele efectuate în teren de reprezentanții Direcției Silvice Hunedoara sau cu ocazia cercetării la fața locului în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brad au fost constatate tăieri ilegale masive de material lemnos, fapt care dovedește împrejurarea că pădurarul a conferit protecție juridică persoanelor implicate în furturile și tăierile ilegale de material lemnos, încălcându-și obligațiile profesionale”, se arată în motivarea instanței.

Hoții de lemne, condamnați cu suspendare

Tribunalul Hunedoara a decis astăzi și condamnarea celor cinci persoane cercetate în acest dosar pentru furt de lemne. Astfel, Alexandru Constantin Orga a fost condamnat la 2 ani și nouă luni de închisoare, cu suspedare, pentru infracțiunile de dare de mită, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și pentru furt de arbori.

Daniel-Ioan Călămar a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și furt de arbori.

Florin-Ionuț Gabrian, Miorel-Ovidiu Lăzăruț și Marin-Ioan Olar au fost condamnați la doi ani de închisoare cu suspendare pentru furt de arbori.

Interceptări și camere de supraveghere montate de poliție pe traseul folosit de hoți

Polițiștii din Brad au folosit toată tehnica din dotare pentru prinderea hoților și a pădurarului care îi ajuta. Aceștia au cerut judecătorilor autorizare pentru montarea unor camere de supraveghere pe traseul folosit de hoții de lemne și au interceptat telefoanele suspecților din dosar.

Convorbirile telefonice dintre inculpații Leahă Sorin Ciprian și Călămar Daniel Ioan relevă faptul că acesta din urmă sutrăgea material lemnos cu acordul pădurarului, beneficiind de protecția acestuia.

Pădurar Leaha Sorin Ciprian: Da, directore!
Călămar Daniel Ioan: Dormi?
LSC: Încă nu.
CDI: Încă nu? Îi ceva mâine pe acolo pe sus dimineaţă la şapte? Nu ştii?
LSC: Şi dacă îs, îs de ai mei.
CDI: Acolo după… după penultima după (n.l. neinteligibil) acolo jos.
LSC: A! Acolo nu.
CDI: Nu?
LSC: Acolo nu.
CDI: Dacă îi ceva, mă contactezi?
LSC: Da, mă.
CDI: (n.l. neinteligibil)
LSC: Nu, mă, dacă îs, îs pe sus.
CDI: Acolo sus?
LSC: Ie’. Dacă îs, îs sus la Poartă.
CDI: Mhm.
LSC: Da’ n-au treabă, că-s de-ai mei. Îs deăştia’ de aci.
CDI: Aha. No bun. No bun.
LSC: Dacă îi ceva, mă suni.
CDI: Bine.
LSC: Bine, şefu’.
LSC: Sea’!

Fiind interceptați după ce au dat declarație în calitate de suspecți în prezenta cauză, la data de 18.05.2021, ora 11:37:33, inculpații Alexandru Constantin Orga și Florin-Ionuț Gabrian au avut următoarea convorbire:

Florin-Ionuț Gabrian: Ie! Vedem acuma ce, ce va ieși!
Alexandru Constantin Orga: Pfai! Nu mai îmi zi!
GFI: Ha?
OAC: Îi așa cum ți-am zis io.
GFI: A, o să ne mânce pușcăria.

Decizia instanței nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel.

Foto ilustrativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *