fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

„Lege pentru toți, nu doar pentru hoți”. Protest la Penitenciarul Deva, pentru neplata orelor suplimentare

Protest, în această dimineață, la Penitenciarul Deva. Aproximativ 100 de angajați ai penitenciarului și-au strigat nemulțumirile în fața centrului de detenție, în speranța că cineva le va auzi. Protestul a fost organizat de  Sindicatul Independent „Vulturul” Deva, în principal pentru că agenților de penitenciar nu le sunt plătite orele suplimentare. Oamenii sunt nemulțumiți și de lipsa personalului, neaplicarea Legii salarizării unitare şi de faptul că drepturile personalului din penitenciare nu au fost actualizate.

„Legea spune că atunci când se atinge plafonul maxim de timp lunar poți să refuzi munca suplimentară, iar colegii de la operativ, undeva după jumătatea lunii, prin data de 25, ating plafonul maxim de 168 de ore. Drept pentru care, au refuzat orele suplimentare. Au fost obligați să găsească soluții care mai de care mai ingenioase pentru paza deținuților: oameni școși de prin birouri, colege ale noastre, care au alte funcții, altă pregătire, au fost puse în posturi de pază. Aceste lucruri vulnerabilizează. Îi pune în pericol și pe ei, dar și siguranța penitenciarului. Noi suntem conștienți că nu putem lăsa persoanele private de libertate de capul lor, dar vrem să fim plătiți așa cum merităm. Noi, de ani de zile, avem deținuți în posturi de pază, adică paza penitenciarului se face cu deținuți. Să nu mai vorbim despre concedii, pentru că avem concedii de luat și pentru anul 2021”, spune Nicolae Grosu, liderul Sindicatului Independent „Vulturul” Deva.

 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Sindicatul Independent „Vulturul”  Deva, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor ar amenința liderii de sindicat cu plângeri la Parchet dacă acțiunile de protest nu încetează și ar transmite directorilor de unitate din teritoriu să ia toate măsurile de împiedicare a personalului care dorește să-și exercite dreptul legal și constituțional de a refuza munca suplimentară.

„Una dintre cele mai populare lozinci a fost lege pentru toți, nu doar pentru hoți! Așteptăm o reacție de la București. Sper că cineva să deschidă ochii și să ciulească urechile și la București, pentru că nu crem măriri salariale, ci doar drepturile noastre, pe care nu le primim de ani de zile. Noi suntem plafonați la nivelul anului 2017 cu drepturile noastre, ceea ce nu este normal. Acum, mai vine și această ordonanță minunată a austerității, cum i-am spus noi, prin care ni se desființează niște posturi. Noi, dintr-un deficit de personal de 30%, vom apărea în schemă completă, pentru că posturile neocupate vor fi tăiate”, spune Nicolae  Grosu.

Mai mult decât atât, se arată în același comunicat, în aceste zile în care angajații protestează, Administrația Națională a Penitenciarelor a decis să trimită o întreagă echipă care va testa psihologic tot personalul din unitate. „Iar ca lista “coincidențelor” să fie completă, Ministerul Justiției trimite la Penitenciarul Deva, Corpul de Control, iar de luni (25/09/2023) va sosi în control și o echipă de la Inspecția Socială”, mai spun reprezentanții Sindicatului Independent „Vulturul” Deva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *