fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Judecătorii, „în calea” dragostei. O copilă de 16 ani, din Hunedoara, vrea să se căsătorească cu un condamnat, cercetat și pentru act sexual cu un minor. Instanța a spus „NU”

O copilă de 16 ani, din municipiul Hunedoara vrea să se căsătorească cu un bărbat mai în vârstă decât ea cu 15 ani, condamnat pentru trafic de migranți și care este cercetat și pentru infracțiunea de act sexual cu un minor, într-un dosar în care persoana vătămată este chiar ea. Dosarul cu obiectul „căsătorie minor” s-a aflat pe rolul Judecătoriei Hunedoara, iar magistrații au respins cererea fetei, aprobată și de familia acesteia.

„În motivarea cererii a arătat că din anul 2021 între aceasta şi intimatul (…), s-a legat o frumoasa legătură de prietenie, iar ulterior legătura dintre ei a devenit mai puternică şi frumoasă, nutrind unul pentru celălalt sentimente sincere de iubire, iar ca urmare a relaţiilor lor de dragoste, la data de 19 ianuarie 2022, s-a născut fetiţa lor (…). (…) între ei există o diferenţă de vârstă de 15 ani, relaţia lor este una foarte frumoasă şi îşi doresc foarte mult sa îşi intemeieze o familie şi să îşi crească fetiţa ce este rodul dragostei lor, astfel încât să-i poată oferi tot ce este mai bun şi mai frumos pentru a-i asigura o creştere şi dezvoltare frumoase. A mai arătat că parintii ei sunt de acord ca ea sa îşi întemeieze o familie împreună cu prietenul ei, existând motive temeinice în sensul art.272 alin.2 Cod civil pentru autorizarea căsătoriei lor”, se arată în motivarea instanței.

Potrivit instanței, pentru a se putea autoriza căsătoria unui minor, este necesar a fi îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: minorul să fi împlinit vârsta de 16 ani; să existe motive temeinice; să existe avizul medical şi încuviinţarea părinţilor minorului. Adolescenta are 16 ani împliniți, are aceeptul părinților și are avizul necesar. Singura problemă în acest caz este motivul temeinic pentru căsătorie.

Judecătorul a constatat că bărbatul cu care voia fata să se căsătorească nu și-a recunoscut copilul și, în plus, este judecat într-un dosar de act sexual cu un minor, în care persoana vătămată este chiar viitoarea posibilă mireasă.

„Instanţa reţine că la rubrica privind părinţii din cuprinsul certificatului de naştere al minorei aflat la fila 4 dosar, mai exact în dreptul numelui şi prenumelui tatălui minorei este tras linie. Ori, potrivit art. 409 Cod civil, dovada filiaţiei se face prin actul de naştere, precum şi cu certificatul de naştere eliberat pe baza lui. În plus, potrivit anchetei sociale, în prezent, intimatul se află în detenţie (…) fiind condamnat, în anul 2021, la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, ceea ce înseamnă că se află în imposibilitatea de a se îngriji de cele două minore. Totodată, petenta a arătat în cererea sa că intimatul are domiciliul în Hunedoara, dar, în prezent, se află în stare de detenţie în Penitenciarul Deva. Mai mult, verificând platforma Ecris, instanţa a constatat că împotriva intimatului se desfăşoară un proces penal, aflat în faza de judecată la Judecătoria Hunedoara, (…) pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor în formă continuată, persoană vătămată fiind petenta din prezenta cauză. Ori, în aceste condiţii se conturează implicit suspiciunea că cererea a fost formulată în scopul eludării dispoziţiilor penale, însă instituția căsătoriei nu trebuie utilizată ca mijloc pentru a eluda răspunderea penală”, se arată în motivarea instanței.

Astfel, judecătorii au decis să respingă cererea de căsătorie a minorei. Decizia nu este definitivă, iar apelul se judecă la Tribunalul Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *