Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, la sfârșitul săptămânii trecute recursul celor doi medici psihiatri, care, conform judecătorilor, au internat la Spitalul de Psihiatrie din Zam o femeie de afaceri din Deva, care era perfect sănătoasă. Medicul Cordea Traian, de la Spitalul Județean de Urgență din Deva i-ar fi pus femeii un diagnostic grav, după o examinare de aproximativ 5 minute. Acesta a fost apoi internată la Psihiatria din Zam, timp de trei săptămâni.
Atât judecătorii Tribunalului Hunedoara, cât și cei ai Curții de Apel Alba Iulia, care au judecat acest dosar, susțin că medicul Cordea Traian a pus un diagnostic și a propus internarea la Spitalul de Psihiatrie Zam, „fără o examinare reală a reclamantei”.
„În ceea ce îl privește pe pârâtul Cordea Traian, medic primar psihiatru în cadrul Spitalului de Urgență Județean Deva, fapta ilicită constă în stabilirea diagnosticului prezumtiv ,,de agitaţie psihomotorie şi psihoză? paranoidă”, în mod deliberat, după o examinare sumară de aproximativ 5 minute, deși diagnosticul de psihoză paranoidă, necesita o evaluare şi o observare prelungită a pacientului într-o astfel de situație, de minim 3 luni, după cum rezultă din raportul de expertiză medico legală psihiatrică aflat la filele 44-48 dosar fond.
Contrar susținerilor pârâtului, fapta ilicită nu constă doar în stabilirea unui diagnostic prezumtiv, ci culpa pârâtului constă în stabilirea acestui diagnostic şi propunerea de internare în Spitalul de Psihiatrie Zam, fără o examinare reală a reclamantei, care nu avea un istoric medical, pacienta neprezentând anterior simptomatologie psihiatrică şi nemaifiind internată până la data evenimentului din data de 06.05.2016”, se arată în motivarea Curții de Apel Alba Iulia.
Femeia de afaceri din Deva a trăit momente groaznice, timp de aproximativ trei săptămâni, după ce a fost internată involuntar la psihiatrie, în urma unui conflict pe care l-a avut cu soțul său. Totul a început în data de 06.05.2016. Pe fondul unor discuții conjugale aprinse, în dimineața acestei zile, soțul femeii sună la 112, pentru a solicita o ambulanță, care se o ducă pe femeie la spital. Salvarea vine, ia pacienta și o transportă la Spitalul Județean de Urgență din Deva. Aici, este examinată de medicul de gardă, Popa Tănase, care mai apoi, din cauză că femeia era agitată, cere opinia medicului specialist psihiatru Cordea Traian.
„Deși, nu poate fi exclus un scenariu grotesc în care pârâții să-și fi exercitat obligațiile profesionale cu intenție precisă, ori chiar și cu bunăcredință, această instanță se abține în a aprecia că aceștia au acționat de conivență, în lipsa unui mobil clar, determinat. Dar, ceea ce este evident, în cauza de față, este faptul că diagnosticul stabilit de medicul psihiatru Cordea Traian, în secția UPU a Spitalului Județean de Urgență Deva, în dimineața zilei de 06.05.2016 a generat coșmarul reclamantei consumat în cca. 3 săptămâni – începând cu transportul ei cu ambulanța, culcată și legată fedeleș în centuri și însoțită de polițiști, și culminând cu internarea imediată și plasarea ei la Secția IV Femei a Spitalului de Boli Psihice Zam, reținerea în salonul respectiv, de persoane izolate, mai multe zile, cu administrarea tratamentului medicamentos aferent și încheindu-se abia la data de 31.05.2016, când i-a fost admisă externarea, pe propria răspundere .
Or, acest diagnostic, afirmat de pârâtul Cordea Traian ca fiind stabilit doar prezumtiv-în considerarea unui simplu semn de punctuație – respectiv , semnului de întrebare ,, ? „, – poate fi considerat , fără nici un dubiu, cauza- cauzarum a tot ce s-a petrecut în biografia reclamantei în acest episod dramatic al vieții ei.
Fiind medic specializat în asemenea maladii, cu o vastă experiență în domeniu, vom conchide că acesta a stabilit diagnosticul în mod deliberat, anticipând tot ce ea ce urma să se întâmple reclamantei. Deci, culpa lui este evidentă”, spun magistrații Tribunalului Hunedoara, în sentință.
În primele patru zile de internare la Spitalul de Psihiatrie din Zam, femeia a fost ținută în regim închis, complet izolată.
„La stabilirea daunelor morale, instanța are în vedere numărul de zile în care reclamanta a fost internată, fără voia sa, într-un spital de sănătate mintală şi fără a fi respectate garanțiile pe care le prevede Legea nr.487/2002 pentru protecția persoanelor cu tulburări psihice, în regim închis pe perioada 6-10 mai, fiind lipsită de libertatea de mișcare şi supusă unui tratament cu privire la care nu şi-a exprimat acordul. Atât pe perioada internării, cât şi ulterior perioadei de internare în Spitalul Psihiatrie Zam, reclamanta a suferit un prejudiciu psihic, o astfel de experiență fiind traumatizantă, consecințele psihice perpetuându-se în timp şi afectând şi în prezent viața personală a reclamantei”, se arată și în motivarea Curții de Apel Alba Iulia, instanță care a judecat apelul acestui dosar.
Atât medicul Cordea Traian, de la Spitalul Județean de Urgență Deva, cât și medicul curant de la Spitalul de Psihiatrie Zam, Cordea Dan-Mihai, trebuie să îi achite femeii suma de 50.000 de lei, fiecare.
Cordea Dan-Mihai, spun judecătorii, avea obligația să se asigure că că reclamanta este de acord cu internarea și cu tratamentul administrat. Conform prevederilor Legii nr.487/2002 internarea nevoluntară se instituie prin decizia comisiei medicale, care este supusă confirmării instanței judecătorești, aceasta putând să o infirme şi să dispună încetarea internării nevoluntare. Intervenția judecătorului în procedura de internare nevoluntară este reglementată tocmai pentru eliminarea unor eventuale abuzuri sau erori medicale, spun magistrații în motivare.
Atât pârâții, cât și reclamanta au făcut recurs împotriva sentinței de la Curtea de Apel Alba Iulia. Toate recursurile au fost respinse, astfel că decizia Curții de Apel Alba Iulia rămâne „în picioare”.
„Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de reclamanta S. C., de pârâţii Cordea Traian şi Cordea Dan Mihai şi de pârâtul Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva împotriva deciziei civile nr. 653 din 23 martie 2022 a Curţii de Apel Alba Iulia, Secţia I civilă. (…) Definitivă”, se arată în minuta Înaltei Curți de Casație de Justiție.
Vezi, mai jos, detalii incredibile din acest caz și declarațiile martorilor din dosar: