fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Irakienii care au cumpărat Termocentrala Mintia și-au mai „tras” o firmă! Statul român a câștigat banii pe terenul Mintiei, dar a pierdut sute de milioane de euro

Vânzarea Termocentralei Mintia către irakienii de la Mass Global Energy Rom SRL a creat, în județul Hunedoara, un adevărat șoc. Statul român nu a fost capabil să investească în repunerea pe „harta energiei” a colosului energetic, ci s-a mulțumit și a „aplaudat” vânzarea termocentralei, cu suma de 91 milioane de euro, de către administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara. Termocentrala Mintia este compusă din terenuri pe o suprafaţă de 3.297.807 mp, construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente. La o simplă căutare pe Internet, orice poate vedea, că în comuna Vețel, terenurile se vând cu aproximativ 18 euro/mp. Făcând un calcul simplu, doar cele aproape 3,4 milioane de metri pătrați pe care le deține Termocentrala Mintia, valorau aproximativ 60.000.000 de euro. Asta, fără să punem la socoteală toate construcțiile, instalațiile, bunurie mobile și echipamentele aferente.

La Termocentrala Mintia au fost investiți, în decursul anilor, peste 150 de milioane de euro, pentru retehnologizare. Aceștia bani au fost pierduți de statul român, odată cu vânzarea Termocentralei Mintia.

blank

Centrala, cu un număr actual de 5 grupuri energetice destinate producției de energie electrică și termică, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C, fiecare bloc constituind o unitate independentă, are capacitatea de 1.075 MW (4*210 MW+1*235 MW). Energia electrică produsă a fost livrată în sistemul naţional prin intermediul unei staţii de interconexiune – Mintia de 110kV220 kV
şi 400 kV.

Potrivit datelor oficiale, firma Mass Global Energy Rom SRL, vehiculul înființat special pentru preluarea termocentralei Mintia de către holdingul irakian MGH, a fost înființată în 21 martie 2022, cu obiect de activitate „producția de energie electrică” și cu un capital social de 4,34 de milioane de lei (1 milion de dolari). Societatea, care nu are niciun angajat, are sediul în București, pe strada Clucerului, nr. 50, la camera 1.

Administratorul societății este iordanianul Saleh Ahmad Esmaeal, iar fondatorii sunt:

  • Ismail Huda Ahmed, cu domiciliul în Qatar, Doha;
  • Saleh Ahmad Esmaeal, cu domiciliul în Iordania, Amman;
  • Esmaeal Mostafa Ahmad, cu domiciliul în Iordania, Amman;
  • Abdul Ghafar Bishra Rashid, cu domiciliul în Iordania, Amman;
  • Esmaeal Mohmmod Ahmad, cu domiciliul în Amman,
  • Esmaeal Zayneb Ahmad, cu domiciliul în Iordania, Amman.

blank

blank

blank

Mass Group Holding Ltd. (MGH), înființată în 1994, este o companie irakiană înregistrată în Insulele Cayman/Marea Britanie, cu sediul central în Amman, Iordania, dar cu principalele activități în Irak. Până la această tranzacție, irakieni au au avut nicio altă afacere în România.

În aceeași zi în care au înființat societatea care a făcut megatrazacția cu administratorul judiciar al CEH, respectiv 21 martie 2022, la camera 2, de la aceeași adresă din București, era înființată o altă societatea, cu aceeași acționari. Este vorba despre SC Mass Global Investment Rom SRL. Această companie are următorul domeniul de activitate, potrivit listafirme.ro:

„Cumpărarea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii
 Aceasta clasa include:
-cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii sau in leasing:
-cladiri cu apartamente si locuinte individuale
-cladiri nerezidentiale, inclusiv pavilioane expozitionale, depozite, mall-uri si centre comerciale
-terenuri
Aceasta clasa include de asemenea:
-activitati de divizare a terenurilor in loturi, fara amenajari ale terenului
Aceasta clasa exclude:
-dezvoltarea proiectelor de constructii pentru vanzare, vezi 4110
-subdivizarea si amenajarea terenurilor, vezi 4299”.

blank

blank

blank

Termocentrala Mintia a intrat în procedură de insolvenţă la data de 14 noiembrie 2019 şi este în conservare din vara anului 2021, în lipsa investiţiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu. Statul român nu a avut bani de retehnologizare, dar a făcut o afacere din care a pierdut sute de milioane de euro. Statul român și-a dovedit incapacitatea încă o dată!

Sursă foto deschidere: cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *