fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Ioan Ciocan, ultimul veteran de război din zona Bradului, s-a stins, ieri, din viață, la 100 de ani. Ultimul mesaj public, transmis către România, țara pe care a iubit-o

Generalul de brigadă în rezervă Ioan Ciocan, ultimul veteran de război din zona Bradului, s-a stins, ieri, din viață. Ioan Ciocan împlinise 100 de ani în luna decembrie a anului trecut.

El fost avansat la gradul de general de brigadă în rezervă, de Ziua Națională a României. Evenimentul a avut loc la Deva, chiar înainte cu câteva zile ca veteranul de război să împlinească 100 de ani. Vădit emoționat de momentul solemn, cu mâinile tremurânde, omul care a luptat în al Doilea Război Mondial, a mulțumit tuturor pentru încrederea acordată și a transmis un mesaj pentru țara sa, pe care a iubit-o.

„Mulțumesc pentru acordarea care mi-a fost acordată de poporul român, de țara românească, de armata română, care ne-a ajutat să trecem prin toate încercările grele ale vieții noastre. Mulțumesc, Doamne, și celor care au găsit cale ca în aceste momente să mă ridice la gradul cel mai mare, chiar acuma la aproape 100 de ani de viață. Doresc ca Dumnezeu să binecuvânteze poporul român și țara românească. Întregii țări să-i ajute Doamne, pentru ca toată viața noastră să o sacrificăm pentru poporul acesta, că este un popor demn de a fi ridicat. Așa cum am făcut și noi, în timpul cât am fost pe front, am dus lupta pentru ca țara să fie liberă și independentă. Vă mulțumesc!”, a spus generalul de brigadă în rezervă Ioan Ciocan, veteran de război, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ioan Ciocan a fost încorporat la 20 de ani, în 1942. Un an mai târziu a fost trimis la școala de ofițeri de la Radna. Deși era doar un student în anul II al școlii, împreună cu ceilalți 800 de colegi, a ajuns pe prima linie a frontului, în 23 august 1944, care avea misiunea să oprească armata hortystă, la Păuliș, în județul Arad. Ioan Ciocan a fost declarat cetățean de onoare al județului Hunedoara și al municipiului Brad.

Dumnezeu să îl odihnească!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *