fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Incendiu la o stație de carburanți din Brad, după ce o mașină care alimenta a plecat cu pompa în rezervor. Unul dintre cele mai periculoase scenarii, puse „în scenă” de pompieri

Pentru a face față provocărilor și situațiilor de urgență care pot apărea oriunde și oricând, pompierii hunedoreni desfășoară mai multe exerciții în teren, după cele mai periculoase scenarii. Ieri, la Brad, a fost pus „în scenă” unul dintre ele: un incendiu la o stație de carburanți.

Scopul exercițiului desfășurat de pompierii Secției Brad a fost ridicarea capacității de intervenție a subunității pentru gestionarea cu maximă eficiență a situațiilor de urgență și a efectelor negative ale acestora.

„Conform scenariului, în urma alimentării cu carburant și a începerii deplasării cu autoturismul fără a decupla pompa de la rezervor, s-a produs un incendiu în zona pompelor ca urmare a scurgerii unor produse ușor inflamabile, cu pericol de propagare la skidul GPL auto (recipient de stocare montat suprateran), la cabina tehnică a stației, precum și la depozitul de produse petroliere (benzină și motorină).
Astfel, prima intervenție a fost asigurată de personalul de la locul de muncă cu ajutorul stingătoarelor portative din dotarea obiectivului, concomitent cu anunțarea evenimentului prin SNUAU 112.

„La locul solicitării (exercițiului) s-au deplasat 3 autospeciale cu apă și spumă, dintre care una dotată cu modul de descarcerare și echipament de acordare prim ajutor, o autospecială de primă intervenție și comandă și un echipaj SMURD.
Pe timpul deplasării la intervenție s-au transmis dispozițiile preliminare privind modul de amplasare a autospecialelor cu respectarea distanțelor de siguranță în astfel de situații și modul de echipare a personalului în zona de risc, zona de intervenție și zona de sprijin, în vederea asigurării unei protecții graduale a personalului de intervenție, a victimelor și a publicului .
După sosirea la locul intervenției s-a executat recunoașterea de către comandantul intervenției și echipa desemnată de către acesta, iar pe baza datelor și informațiilor obținute, în urma aplicării procesului de raționament tactic s-a luat decizia de organizare a intervenției pe sectoare funcționale, cu misiunile specifice de salvare a persoanelor, localizare și lichidare a incendiului și prevenire a riscurilor de producere a unei explozii. A fost adoptată tactica de intervenție mixtă, comunicațiile la locul intervenției fiind asigurate prin intermediul stațiilor de emisie-recepție ATEX”, se arată într-un comunicat de presă emis de ISU Hunedoara.

Operațiunile executate de către salvatori au fost următoarele:
– evacuarea și salvarea persoanelor suprinse de evoluția evenimentului (o victimă în zona pompelor care a încercat să stingă incendiul a suferit arsuri pe membrele superioare și intoxicație ușoară cu fum și o victimă în cabina stației, inconștientă, intoxicată cu fum).
– realizarea dispozitivului de intervenție pentru localizarea și lichidarea incendiului prin utilizarea simultană a jeturilor de spumă, respectiv a apei sub formă de jet pulverizat;
– amplasarea binomului de intervenție astfel încât să se asigure utilizarea cu maximă eficiență a substanțelor stingătoare pe direcțiile unde sunt persoane în pericol, apoi pe direcția de propagare a incendiului;
– transmiterea rapoartelor operative către dispecerat privind evoluția situației de urgență;
– retragerea forțelor de intervenție din zona de risc și continuarea acțiunii asupra incendiului din zona de siguranță cu ajutorul tunului din dotarea autospecialei;
– asigurarea continuității alimentării cu apă a autospecialelor de intervenție prin utilizarea surselor artificiale de alimentare din zona amplasamentului.

blank blank blank blank blank blank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *