fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

(FOTO) Lucrările la Centrul Istoric al Devei au fost recepționate. Primarul Florin Oancea: „Municipiul Deva are, de acum înainte, un centru istoric la standarde urbanistice moderne”

Lucrările la Centrul Istoric al municipiului Deva au fost recepționate astăzi. Zona de promenadă s-a schimbat complet, iar devenii și turiștii au de acum un loc în care se pot plimba liniștiți, la poalele Cetății.

Întregul spațiu cuprins între strada Avram Iancu și Bulevardul Iuliu Maniu, precum și Piața Unirii până la strada Lucian Blaga a fost pavat cu piatră naturală, s-au amenajat zone verzi cu sistem de irigare, rigole pentru colectarea apelor pluviale, sistem de iluminat public modern și eficient. Cablurile aeriene (electrice, telefonie, internet etc.) au fost introduse în subteran. A fost amplasat mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, jardiniere), rasteluri pentru biciclete, cișmele. A fost instalat un sistem de reducere a circulaţiei în zonă (piloni telescopici pentru blocat/deblocat accesul auto) și un sistem inteligent de parcare. De asemenea, a fost accesibilizat de asemenea spațiul public pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora.

Potrivit administrației locale, în Piaţa Unirii s-a redesenat zona verde din scuarul existent, acordându-se atenţie arborilor protejaţi. Scuarul plantat în imediata vecinătate a Instituției Prefectului Județului Hunedoara a fost extins prin desființarea parcărilor. Spațiul verde din zona centrului istoric a crescut cu un procent de peste 30%.

„Astăzi a avut loc recepția la finalizarea lucrărilor. Știu că a fost o perioadă foarte complicată, multă lume a fost nemulțumită pe parcursul derulării lucrărilor, așa cum este și firesc. E clar că atunci când ai obiective de investiții care privesc infrastructura, când schimbi din temelii tot ceea ce înseamnă centrul istoric, produci și deranj. Cel mai important lucru sunt cablurile, care până acum erau supraterane. Acum, toate sunt îngropate, s-a schimbat total fața acestei zone emblematice pentru municipiul Deva. A crescut suprafața de zonă verde, sunt foarte mulțumit de lucrare. A ieșit o lucrare de calitate și sunt convins că toți cei care vor veni în această zonă, și nu mă refer doar la deveni, ci și la cei din întregul județ Hunedoara și alte orașe din țară, se vor bucura de modul în care am reușit să transformăm centrul istoric. Toate obiectivele de investiții pe care o să le generăm de acum încolo – unele sunt în implementare, altele vor începe în 2023 – toate vor merge pe același principiu: toate cablurile îngropate, rețele noi, în așa fel încât Deva să arate ca un oraș cu adevărat european. Municipiul Deva are de acum înainte un centru istoric la standarde urbanistice moderne, în concordanţă cu cerinţele de dezvoltare specifice centrelor istorice ale oraşelor din Ardeal”, a declarat primarul Devei, Nicolae-Florin Oancea.

Valoarea totală a investiției cu fonduri europene este de 26.102.546,61 de lei, adică peste 5,3 milioane de euro. Perioada de garanție pentru acest obiectiv de investiții este de 5 ani de la recepția la terminarea lucrărilor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *