fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

(FOTO) 173 de puieți de stejar, plantați de jandarmii hunedoreni, în zona Căprioara. Pe 3 aprilie 2023, se sărbătoresc 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române

Pentru a marca sărbătorirea a 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, jandarmii din județul Hunedoara s-au alăturat Campaniei naționale „173 de stejari pentru România”, desfășurată în parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA.

Ieri, împreună cu reprezentanți ai Direcției Silvice Hunedoara, jandarmii au plantat 173 de puieți de stejar, în zona Căprioara, din Deva.

„Printre activitățile organizate în contextul sărbătoririi a 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române se numără și acțiunea de plantare de copaci în zona Căprioara – Deva, desfășurată în decursul zilei de azi (n.r. – duminică).
Simboluri ale longevității și rezistenței militare, puieții de stejari au fost plantați cu multă dăruire de către jandarmii hunedoreni în cadrul Campaniei ,,173 de stejari pentru România!’’.
Campania s-a lansat în anul 2021, la nivel național, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române și în fiecare an, în luna aprilie, împădurim România cu tot atâția stejari câți ani numără instituția noastră.
Ne dorim ca prin această inițiativă să transmitem un mesaj de conștientizare asupra dezvoltării durabile, într-un mediu sănătos. Mulțumim reprezentanților Direcției Silvice Hunedoara, care ne-au asigurat materialul săditor, logistica și asistența tehnică”, spun reprezentanții IJJ Hunedoara.

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, potrivit site-ului Jandarmeriei Române. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. Ca urmare, legea prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe). La fiecare ţinut era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga cât o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). În total, 14 companii de jandarmi ce totalizau un efectiv de 1433 jandarmi călări şi pedeştri. Totodată, în această lege se stabilea Jandarmeriei următoarele misiuni: privegherea siguranţei publice, ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor. În ceea ce priveşte executarea serviciului, se prevedea că Jandarmeria execută un serviciu ordinar, care se realizează zilnic, pe baza regulamentelor sale şi un serviciu extraordinar, pe care îl execută la solicitarea autorităţilor. De asemenea, se prevedea pentru executarea serviciului extraordinar, constituirea de subunităţi mobile.

În perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusă unui amplu proces de modernizare, ca de altfel toate instituţiile statului naţional modern român. Astfel, odată cu transformarea Regimentului de jandarmi în Legion de jandarmi, începe şi procesul de înlocuire treptată a escadroanelor şi companiilor de jandarmi, cu escadroane de dorobanţi, pe baza Ordonanţei nr.896 din 20 iunie 1864. Apoi, prin Legea de organizare a puterii armate în România, din noiembrie 1864 Jandarmeria este organizată pe principii noi, scoasă de sub administraţia Ministerului de Interne şi subordonată direct Ministerului de Război, ca element component al armatei permanente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *