fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Fondatoarea Muzeului Textilelor din comuna Băița, Florica Zaharia, decorată de președintele României cu „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

Fondatoarea Muzeului Texilelor din comuna Băița a fost decorată de președintele României de Ziua Culturii Naționale. Florica Zaharia a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”, pentru întreaga activitate dedicată artei. Florica Zaharia s-a născut în satul Hărțăgani, iar în 1981 a absolvit Universitatea de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. În 1988, a reuşit să ajungă în SUA, la New York. Datorită măiestriei sale a fost angajată la Muzeul Metropolitan de Artă, în Departamentul de Conservare a Textilelor, departament pe care l-a şi condus, începând din 2003 şi până în 2016, anul în care a hotărât să-şi îndeplinească un alt vis foarte important: acela de a reveni acasă şi a înfiinţa aici un muzeu al textilelor. În anul 2018, visul i s-a împlinit, iar de atunci, în comuna Băița, există Muzeul Textilelor.

„Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, președintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete de decorare a unor personalități și instituții de cultură.

Astfel, în semn de apreciere pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au pus, timp de generații, în slujba artei și a publicului, cât și pentru contribuția adusă la afirmarea pe plan intern și internațional a valorilor culturii românești, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, Teatrului Național „Radu Stanca”, Sibiu, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara și Teatrului Național „Târgu Mureș” – Compania Liviu Rebreanu, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, Muzeului Național Peleș și Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, Filarmonicii „Moldova” Iași.

De asemenea, în semn de apreciere pentru excelența de care au dat dovadă în întreaga lor activitate închinată artei, contribuind la promovarea acesteia în rândul publicului larg, atât din țară, cât și de peste hotare, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzica”, Axiei Ioana Cora Marinescu, pianistă, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria C – „Artele plastice”, lui Manu Puiu, artist plastic, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, Irinei-Margareta Nistor, critic de film, prezentator de televiziune, și Floricăi Zaharia, doctor în arte vizuale, fondator al Muzeului Textilelor (comuna Băița, județul Hunedoara).

Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante de care au dat dovadă în activitatea de promovare a valorilor și personalităților culturii naționale, atât în țară, cât și peste hotare, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler Eugeniei Vodă, critic de film și realizator de televiziune, și domnului Prunner Iosif Ion, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”.

În semn de înaltă apreciere pentru deosebita activitate de promovare în societate, pe plan național și internațional, a valorilor și personalităților culturii, pentru susținerea prin intermediul produselor filatelice a valorilor democrației, și pentru sprijinul specific dat creației, inovației și tehnologiei în artele vizuale și decorative, Președintele României a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer Cristinei Popescu, director general al Romfilatelia”, se arată în Decretul semnat de Președintele României, Klaus Iohannis.

Sursa foto: Radio România Actualități

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *